na zimno - 10906 przepisów (strona:371/728)

Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 120

Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.  2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży  odrobina skórki z cytryny 2 łyżki drobno posiekanego koperku 1 łyżka maku 2 łyżki oliwy z oliwek  140 ml mleka

AZgotuj!
Makaron rurki w szklance 132

mojej strony. Ale kilka miesięcy temu zrobiłam ten makaron i zapomniałam opublikować. Wczoraj znalazłam ją w moim fajlu ze zdjęciami.  To dobra lunchowa porcja. Na ciepło i zimno.  Na 2 porcje: szklanka makaronu penne  250 g klasycznego sosu pomidorowego szczypta papryczki pereroncino ząbek czosnku 2 sztuki serdeli  łyżka oliwy z oliwek kilka sztuk pomidorków cherry opakowanie

AZgotuj!
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 114

sztuczny zapach.  Marcel Proust w powieści: "W stronę Swanna. W poszukiwaniu straconego czasu" tak opisuje wspomnienie wywołane smakiem magdalenki zamoczonej w herbacie: "...  matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane

AZgotuj!
Słodkie walentynkowe pianki 134

galaretka truskawkowa 200 ml wody 250 ml śmietanki kremówki  cukier puder  śmietanfix lub śmietanżel  Galaretkę rozpuść w 200 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna zacznij ubijać śmietankę na puch, pod koniec dodaj śnietanfix. Następnie cienką stróżką wlewaj galaretkę ciągle miksując (małe obroty, gdyż chlapie). Całość przelej do kwadratowego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Warstwa masy powinna

AZgotuj!
Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską 141

wody - 150g startej mozzarelli - 150 ml śmietany 30% - suszona bazylia Sposób przygotowania:  Tarta: Wysypujemy mąkę na blat i dodajemy pokrojone w kawałki masło. Łączymy składniki. Dodajemy sól, zimna wodę i krotko wyrabiamy ciasto.  Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 45 min. Rozwałkujemy ciasto i układamy w formie. Nakładamy na ciasto papier do pieczenia i wysypujemy fasole. Pieczemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Belém w zdjęciach (Lizbona, Portugalia) 121

Manuela I, Vasco da Gamę. Można wjechać na górę i podziwiać widoki. Pastéis de Belém, czyli najsłynniejsze portugalskie ciastka. Te jedliśmy na ciepło, ale jednak bardziej smakują mi na zimno :) Przepis jest ponoć utrzymywany w tajemnicy i ma klasztorny rodowód. Czy ktoś widział wcześniej różowego pudla ? Ciekawe zakończenie dnia

Corner With Recipes
Burgery z kaszy jaglanej i marchewki 161

Przepis trochę zmieniłam, żeby bardziej odpowiadał moim smakom, ale idea jest ta sama. Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :) Burgery z kaszy jaglanej i marchewki Składniki (ok. 12 kotletów): - 2 szklanki startej marchewki - 2 szklanki ugotowanej

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #1 193

danie musi być super, nie wiem dlaczego jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię to na pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3)  Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już na święta ? 4) Pomidorowy gulasz z soczewicą, kuminem

Corner With Recipes
Olej kokosowy - zastosowanie poza kuchnią 193

zębami. Ja stosuję do tego właśnie nierafinowany olej kokosowy, niektórzy mówią o oleju sezamowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Myślę, że wszystko się nada, ważne, żeby było tłoczone na zimno i możliwie organiczne. Może to trwać do 30 minut , ale 10 minut już jest dobrym wynikiem. Wiadomo, na początku jest to dość dziwne doświadczenie, dlatego na początku płuczmy tak długo

Corner With Recipes
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 153

papryki chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie  z oliwek przez

Pora na pora i pomidora
Kabanosy w cieście 165

dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę że w wersji na ciepło stanowiłyby świetną zakąskę na różnego rodzaju imprezy, a na zimno można je zabrać nie tylko na wycieczkę czy piknik, ale też do pracy.   SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu

Kto ugości moich gości?
Sernik jagodowy 153

Sernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania

Kuchnia Danusi
Gazpacho 199

idzie blogowania. Jednak jeść coś trzeba, i nie koniecznie lody non stop, pomyślałam o chłodniku. Jednak u mnie w domu nigdy nie było tradycji spożywania takiej formy zupy na zimno i nie jestem w tej dziedzinie zbyt zaznajomiona. Jako pierwszy postanowiłam zrobić chłodnik rodem z Hiszpanii, i to był bardzo dobry wybór. Warzyw jest teraz pod dostatkiem i w kilka

Ditecz
Deser borówkow-kokosowy (raw) 141

bardzo słodki. Bardzo dobrze smakuje jako deser lodowy. Składniki: spód: - 200 g słonecznika, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno. masa: - 200 g wiórków kokosowych, - 100 g świeżych daktyli z pestką (ok 11 sztuk), - 1 awokado, - 4 łyżki mleka kokosowego, - 3 łyżki oleju kokosowego, - 4 garście borówek amerykańskich, - borówki do dekoracji

Co na wege obiad?
Słodkie środy - Domowy waniliowy budyń z czekoladą i malinami 174

układamy po 4 maliny, zalewamy gorącym budyniem na który ścieramy gorzką czekoladę, na wierzchu układamy kolejne maliny i dekorujemy świeżą mięta.  Deser można podawać na gorąco i na zimno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki