śmietanką i rodzynkami. Mi osobiście kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, letnimi obiadami w biegu i całymi dniami spędzonymi na dworze. Mama robiła coś na szybko, najlepiej do zjedzenia na zimno lub w ręku, żeby przypadkiem inne dzieci nie musiały za długo czekać. To smak wolności. U mnie w nieco innej, bardziej eleganckiej odsłonie, choć zamysł jest ten sam - do zjedzenia
W poszukiwaniu inspiracjiwymieszaj. Całość zdejmij z ognia, trochę przestudź i dodaj wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw. Na koniec wszystko razem delikatnie wymieszaj. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można podawać także na zimno. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneTylko 4 składniki potrzebujemy, robimy, pieczemy i smacznie na ciepło lub zimno jemy. Jeśli czysty barszczyk czerwony do nich dodamy to obiad będzie smaczny, zapewne udany. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 200 g pasztetu wykwintnego z drobiem Spichlerz Rusiecki, czarnuszka, sól gruboziarnista. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach
Moniki Smakołykiidealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Z umytych
Smakowite Daniamiksera z opcją kruszenia lodu wlać kawę, włożyć pozostałe składniki i dobrze zmiksować kawę wlać do wysokich szklanek 275 ml, z tej ilości wyszły 4 kawy kawa jest zimna, orzeźwiająca, smaczna..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsole mineralne, żelazo i karoten. Oczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatitypyszne domowe lody jagodowo-śmietankowe. Przygotowanie jest proste i szybkie. Spróbujcie. ... lody jagodowo-śmietankowe, to dla mnie najlepszy deser na takie upalne lato Składniki: 1 szklanka śmietanki 30% (zimna z lodówki!) 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (zimne z lodówki!) 2 1/2 łyżki cukru pudru 5 łyżek jagód * ilość lodów można zwiększyć, ja często wykonuje lody w domu
Słodkie okruszkiząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej
Luźna Kuchniadużego żarodoopornego naczynia lub kokilek. Pieczmy 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Przed podaniem polewamy 1 łyżką miodu lub syropu klonowego. Owsianka jest dobra również na zimno. To fajna propozycja na drugie śniadanie na wynos. Agrest to owoc bogaty w witaminę C, A, B i P. Zawiera żelazo, potas, sód, żelazo, fosfor i wapń. Agrest zawiera także błonnik
My Chcemy JeśćKorniszonki w dobrej cenie, więc Kochani pora zakisić ogóra!. Sprawdzona, najlepsza metoda w solance na zimno :). Składniki: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli nie jodowanej 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki
Apetyczna babeczkakońcówki łączymy. Kiełbasę w cieście pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno. Smacznego
Moniki SmakołykiZanim jednak skierowałam swe umęczone ciało ku kanapie, cały dzień szalałam niczym wyżej wspomniany sześciolatek, a może nawet bardziej...? Bo gdy dzieci stwierdziły, że na wodny park jest za zimno i zdecydowanie za mokro, trójka nieustraszonych dorosłych ze mną w składzie ruszyła na podbój zjeżdżalni. Ooo, a było co podbijać, uwierzcie mi! Przy niejednej wydawałam z siebie radosno-przerażone piski
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapiekana papryka, po brzegi wypchana mięsem i ryżem doskonale syci podczas obiadu i wygląda świetnie na imprezowym stole, bo na zimno jest równie pyszna. :-) Choć papryka kojarzy się głównie z jesienią, my jemy ją przez cały rok, zawsze jest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu. 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego
Szefowa kuchnikotleciki z piersi kurczaka. Świetnie się spisują jako danie na większej imprezie, znikają z półmiska momentalnie. Delikatne w smaku, szybkie w przygotowaniu, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Co najważniejsze moja córka niejadek uwielbia te kotleciki. Do kotlecików polecam sos paprykowy , idealnie się komponuje z delikatnością mięsa. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 20-30 dag żółtego sera
na moim stole...Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż popija ją mlekiem, ja wolę z keksem śmietany. Pracochłonna, bo jednak komu by się chciało trzeć 3 kg ziemniaków
na moim stole...