Układamy w formie okrągłej, najlepiej silikonowej, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze ładnego koloru. Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno; upieczone można zamrozić
Moja smaczna kuchniabułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :) Doskonale smakują na zimno
Jemy PijemyZimno za oknami.... Trzeba się jakoś rozgrzać. Polecam również na przeziębienia. To bardzo smaczny i rozgrzewający drink na bazie whisky. Tym razem użyłam: 4 cl Jameson 1/2 cytryny 1-2 łyżka miodu ( zależy jak kto lubi ) wrzątek Przygotowanie bajecznie proste. Do szklanki wycisnąć sok z połowy cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać miód i ulubioną whisky. Zalać
Jemy Pijemyzapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi. Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego
Jemy Pijemymieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kisiel wlewam do salaterek ozdabiając truskawkami. Świetny do podania na ciepło jak i na zimno. Sezonowa pychotka
Mechanik w kuchniwlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło i na zimno - z wywaru można zrobić sos jeśli będą jedzone na ciepło..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania lód (jeśli chcemy by kawa była podana na zimno) Wykonanie: Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce. Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań. Jeśli chcemy
Mania Wypiekaniaserka homo. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3-4 łyżkach wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i poczekać, aż całkowicie ostygnie (uwaga, żeby nie zaczęła się "ścinać"). Gdy żelatyna będzie zimna dodać ją do serka homogenizowanego i zmiksować na gładką masę. Nałożyć serkową masę na galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną
Mania Wypiekaniaupieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty. Podawaj na ciepło lub zimno. Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm
Mania Wypiekaniasię zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki
Mania Wypiekaniajabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz
Mania Wypiekaniasznurkiem i odłóż w chłodne miejsce na co najmniej 5 tygodni. Można włożyć garnek na górną półkę lodówki, położyć na balkonie, włożyć do piwnicy, spiżarni. Ważne by było tam zimno, ale nie lodowato. Nie może być też za ciepło, bo ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz
Mania Wypiekaniatego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g
Mania WypiekaniaDoprowadzamy do wrzenia (na budyniu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii. Gorący budyń rozlewamy do miseczek i jemy na gorąco lub na zimno. Można podawać z sokiem, owocami, czekoladą i innymi dodatkami, które lubimy. Z podanego przepisu otrzymamy dwie duże porcje (jak na zdjęciu), 3 średnie lub 4 małe
Mania Wypiekaniaposiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć
królestwo garów