na zimno - 10906 przepisów (strona:381/728)

Drożdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem 200

Układamy w formie okrągłej, najlepiej silikonowej, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze ładnego koloru. Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno; upieczone można zamrozić

Moja smaczna kuchnia
Szybki obiad, kotleciki mielone na dwa sposoby 160

bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.  Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :) Doskonale smakują na zimno

Jemy Pijemy
Jameson w wersji hot, na zimowe chłody 178

Zimno za oknami.... Trzeba się jakoś rozgrzać. Polecam również na przeziębienia. To bardzo smaczny i rozgrzewający drink na bazie whisky. Tym razem użyłam: 4 cl Jameson 1/2 cytryny 1-2 łyżka miodu ( zależy jak kto lubi ) wrzątek Przygotowanie bajecznie proste.  Do szklanki wycisnąć sok z połowy cytryny i wrzucić ją do środka. Dodać miód i ulubioną whisky.  Zalać

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 153

zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi.  Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego

Jemy Pijemy
Kisiel z rabarbaru 165

mieszając przez jeszcze 2-3 minuty dodając w tym czasie kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Gotowy kisiel wlewam do salaterek ozdabiając truskawkami. Świetny do podania na ciepło jak i na zimno. Sezonowa pychotka

Mechanik w kuchni
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 159

wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gołąbki wyjąć do miski i można zajadać i na ciepło i na zimno - z wywaru można zrobić sos jeśli będą jedzone na ciepło..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kawa z likierem kawowym 173

dekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania lód (jeśli chcemy by kawa była podana na zimno) Wykonanie: Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce.  Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań.  Jeśli chcemy

Mania Wypiekania
Deser jagodowy 158

serka homo. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić w 3-4 łyżkach wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i poczekać, aż całkowicie ostygnie (uwaga, żeby nie zaczęła się "ścinać"). Gdy żelatyna będzie zimna dodać ją do serka homogenizowanego i zmiksować na gładką masę. Nałożyć serkową masę na galaretkę. Odłożyć do lodówki do stężenia. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną

Mania Wypiekania
Clafoutis z czereśniami 135

upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty.  Podawaj na ciepło lub zimno. Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm

Mania Wypiekania
Kisiel jabłkowy 116

się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno. Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki

Mania Wypiekania
Szarlotka bez mąki (francuska) 149

jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.  Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną. Blacha: tortownica 24cm         Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 138

sznurkiem i odłóż w chłodne miejsce na co najmniej 5 tygodni. Można włożyć garnek na górną półkę lodówki, położyć na balkonie, włożyć do piwnicy, spiżarni. Ważne by było tam zimno, ale nie lodowato. Nie może być też za ciepło, bo ciasto nam zjełczeje! Po tych 5-6 tygodniach podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdą z nich i piecz

Mania Wypiekania
Zimna drożdżówka 133

tego nie wyjdzie, a drożdżówka wyszła wspaniale! Zdecydowanie zostawiam tej przepis w moich ulubionych, do których będę wracać! Dla kogo: dla chcących spróbować drożdżówki, która rośnie w zimnie a nie w cieple dla kochających tradycyjne wypieki dla fanów kruszonki Składniki na ciasto: 1kg mąki pszennej 70g drożdży szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 12% 5 jajek kostka margaryny (250g

Mania Wypiekania
Domowy budyń waniliowy 130

Doprowadzamy do wrzenia (na budyniu zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, po pół minuty wyłączamy kuchenkę). Wyciągamy laskę wanilii. Gorący budyń rozlewamy do miseczek i jemy na gorąco lub na zimno.  Można podawać z sokiem, owocami, czekoladą i innymi dodatkami, które lubimy.   Z podanego przepisu otrzymamy dwie duże porcje (jak na zdjęciu), 3 średnie lub 4 małe

Mania Wypiekania
Kalarepki nadziewane 97

posiekać, resztę można zjeść :) lub dodać na przykład do zupy. Wydrążone kalarepki oraz wierzchy włożyć do gotującej się, lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować 4 minuty. Wyjąć, przelać zimna wodą. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie razem z posiekanym czosnkiem. Mięso zemleć. Dodać do niego ostudzoną cebulę, zmiksowaną kalarepkę, wlać bulion, doprawić solą. Mięso włożyć do wydrążonych kalarepek, przykryć

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania