na zimno - 10906 przepisów (strona:388/728)

Leczo z cukinii w towarzystwie kurczaka :) 174

kurczaka z cebulą. Dusimy kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy aby wszystkie smaki się ze sobą zgrały. Podajemy na gorąco, ale na zimno też jest pyszne :) Smacznego

ChilliJemy
Dip/sos z czerwonej fasoli 203

czerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli

ChilliJemy
Frappe o smaku Irish Cream 171

Wiem, że jest zimno i słota za oknami, ale nie mogłam się powstrzymać :) Taka odskocznia od zwykłej kawy i to w dodatku z syropem Irish cream, który doda niepowtarzalnego smaku i zapachu naszej mrożonej kawie :) Możecie syrop oczywiście zastąpić Waszym ulubionym dodatkiem :) Składniki: łyżeczka  kawy rozpuszczalnej 80ml zimnego mleka 120ml wody 6-8 kostek lodu 30ml syropu o smaku

ChilliJemy
Kurczak z warzywami zawijany w ciasto francuskie 230

wolnej przestrzeni. Ciasto można delikatnie posmarować żółtkiem od góry. Wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20-25 minut do zarumienienia ciasta. Smaczne i na ciepło i jako zimna przekąska. Smacznego

ChilliJemy
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 139

pieczenia wyłożonym na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż sprawdzać, czy ciasto się zarumieni. Wykładamy i jemy i na ciepło i na zimno :) Pychota

ChilliJemy
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 148

Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól

ChilliJemy
Smażone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 161

pierożki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do momentu otrzymania złotego koloru. Gotowe wykładamy łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Pyszne na gorąco, zjedzone do barszczyku..., a na zimno jeszcze lepsze

Kuchenna Kontrrewolucya
Zakwas na barszcz 167

barszczu bez buraczanego zakwasu. Aczkolwiek nie tylko do tego, głównie świątecznego dania można go wykorzystać. Kiedyś był to po prostu napój, którym z powodzeniem gaszono pragnienie. Dobrze smakuje na zimno i na ciepło, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy i okropnie tani. <3 1kg czerwonych buraków  3 duże ząbki polskiego czosnku 1 stołowa łyżka soli 1 płaska łyżeczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjny schab ze śliwką 200

Tradycyjne danie świąteczno-nieświąteczne. Pyszny na gorąco, jako danie główne lub następnego dnia, jako zimna przekąska na kanapki. Prosto, acz wykwintnie. Pychota. 1kg świeżego schabu wieprzowego ok. 15 sztuk suszonych śliwek szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula pieprz, sól olej do smażenia Schab płuczemy i wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli jest na nim dużo tłuszczu, warto go nieco skroić

Kuchenna Kontrrewolucya
Rolada z piersi indyczej z serem, pieczarkami i papryką 193

Rolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera

Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 184

góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą 677

narzekaj, że masz pod górkę, skoro zmierzasz na szczyt". Jak się trzymacie przy poniedziałku? Pierwsza kawa już za Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;) Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 500 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 1 kulka mozzarelli (125 g) sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Pieczarki umyć

My simple kitchen
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 178

Paratha, jest idealną przekąską na ciepło jak i zimno, można ją zjeść jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs czy sałatek. Soli praktycznie nie używamy, bo w serku i kapary słony smak wyczuwamy. Sezon jest teraz na świeży koperek, a jak dodamy do niego serek i kapary, to będziemy mieć przysmak doskonały.  Składniki: 200 g mąki orkiszowej

Moniki Smakołyki
Risotto z ryżem basmati i krewetkami 275

nadały pięknego koloru i kwaskowatego smaku, czekamy na nasze pomidory z ogródka, a na razie, posilamy się tymi --> Tomatera Na koniec powiem Wam, że uwielbiam oleje tłoczone na zimno i tutaj użyłam oleju rzepakowego od Sosta . Potrzebujemy: 3 małe cebule 2 ząbki czosnku 40 g zimnotłoczonego oleju rzepakowego 100 g papryki czerwonej 100 g papryki żółtej 80 g dobrej

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania