na zimno - 10906 przepisów (strona:409/728)

Tatar z tuńczyka 95

świeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie

królestwo garów
Kurki w kwiatach cukinii 102

farsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru

królestwo garów
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 126

Bodegas Raventós i Blanc z Penedés a do niej dwie szynki wołowe. Cecina - szynka wołowa suszona przez około 7- 14 miesięcy, a następnie prze około trzy tygodnie wędzona na zimno w dymie dębowym. Szynka z wołowiny Kobe – suszona tradycyjnie.  Szynka nabiera smaku dzięki dwu letniemu procesowi dojrzewania. Obie wspaniałe, jednak Cecina bardziej mnie ujęła. Następnie mieliśmy przyjemność spróbować secreto

królestwo garów
Papryczki nadziewane quinoą 127

cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić

królestwo garów
Sernik bez pieczenia 110

Mniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny. Spód: 5 batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego

królestwo garów
Karczochy 92

Karczochy spokrewnione są z ostem. Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno lub ciepło z sosami holenderskim, majonezowym, czosnkowym, vinaigrette... Należy kupować ciężkie zwarte główki. W lodówce można je przechowywać kilka dni. Karczochy, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwa, pieczony czosnek, Sok z z cytryny

królestwo garów
krewetki w szynce serrano - tapas 148

serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 141

łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Szynkę

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 288

Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania

królestwo garów
Kaczka faszerowana 132

czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 140 stopni i piec 1,5 - 2 godziny. Podawać na ciepło lub zimno.   zastawa

królestwo garów
Szprotki w tempurze 176

szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki oczyścić – odciąć głowę, wypatroszyć, umyć, osuszyć Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać szprotki w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Olej

królestwo garów
Udziec z jelenia pieczony 168

godziny. Mięso związać sznurkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż wewnątrz osiągnie temperaturę 54 stopni. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Można również podać na ciepło, ale nie kroić wcześniej niż po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. * ja użyłam ocet winny jałowcowo sosnowy firmy: Ekologia Spod Strzechy. zastawa

królestwo garów
biała surowa pieczona z jabłkami,cebulą... 212

nagrzać do 22C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec kiełbasę około 40 minut - w połowie pieczenia polać 1 szklanką wody kiełbasa jest dobra na obiad i na zimno do pieczywa z jabłkami i cebulą..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik gotowany 251

mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz. Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche

Proste Potrawy
Rabarbarowe muffiny z imbirową kruszonką 160

zjeść na ciepło- są pyszne jeszcze parujące, z odrobiną słodkiej śmietanki do dekoracji, ale niestety nie trzymają formy. Jeśli nie chcecie ich jeść łyżeczką, muffiny są też pyszne na zimno, do porannej kawy w biurze. Pyszność

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania