na zimno - 10906 przepisów (strona:417/728)

Papryczki nadziewane quinoą 116

cebula się zeszkli. Dodać quinoę, pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Papryki umyć, osuszyć, odciąć końcówki z ogonkiem. Wyjąć pestki. Wypełnić papryczki farszem. Podawać na zimno. Ale można również zapiec je w piekarniku. Jeżeli będziemy zapiekać należy papryczki posmarować oliwa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Takim samym farszem można wypełnić

królestwo garów
Sernik bez pieczenia 97

Mniej znana wersja sernika na zimno. Przeważnie robione są z serków homogenizowanych a ten z sera, jest bardziej konkretny i bardziej sernikowy. I bez żelatyny. Spód: 5 batoników chocapic, 100 g migdałów bez skórki, 100 g miękkiego masła, masa serowa: 50 g miękkiego masła, 3 żółtka, skórka otarta z 1 limonki, 150 g cukru pudru, 750 g sera białego półtłustego

królestwo garów
Karczochy 78

Karczochy spokrewnione są z ostem. Młode świeże karczochy można jeść na surowo. Starsze – takie kupujemy w sklepach- można gotować, piec, zapiekać faszerowane. Można podawać na zimno lub ciepło z sosami holenderskim, majonezowym, czosnkowym, vinaigrette... Należy kupować ciężkie zwarte główki. W lodówce można je przechowywać kilka dni. Karczochy, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier, oliwa, pieczony czosnek, Sok z z cytryny

królestwo garów
krewetki w szynce serrano - tapas 129

serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry

królestwo garów
Krewetki w kwiatach cukinii - tapas 125

łyżki octu z wina riesling, 1 papryczka chilli, 1 łyżka siekanej kolendry, 250 g serka ricotta, 12 kwiatów cukinii, 150 ml maki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Krewetki pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Chilli posiekać, włożyć do miseczki, dodać kolendrę i ocet z rieslinga, dodać krewetki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Szynkę

królestwo garów
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 272

Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe i tylko podsmażone na tłuszczu a następnie podpieczone. Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania

królestwo garów
Kaczka faszerowana 124

czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 140 stopni i piec 1,5 - 2 godziny. Podawać na ciepło lub zimno.   zastawa

królestwo garów
Szprotki w tempurze 157

szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki oczyścić – odciąć głowę, wypatroszyć, umyć, osuszyć Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać szprotki w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Olej

królestwo garów
Udziec z jelenia pieczony 150

godziny. Mięso związać sznurkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż wewnątrz osiągnie temperaturę 54 stopni. Mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Można również podać na ciepło, ale nie kroić wcześniej niż po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika. * ja użyłam ocet winny jałowcowo sosnowy firmy: Ekologia Spod Strzechy. zastawa

królestwo garów
biała surowa pieczona z jabłkami,cebulą... 196

nagrzać do 22C, grzanie góra/dół, 2 poziom i piec kiełbasę około 40 minut - w połowie pieczenia polać 1 szklanką wody kiełbasa jest dobra na obiad i na zimno do pieczywa z jabłkami i cebulą..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik gotowany 235

mała i pozostałą masę serową przelałam na głęboki talerz. Przepis jaki znalazłam u Marysi nie podawał wymiaru foremki, stąd mój błąd. Sernik przypominał mi w smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche

Proste Potrawy
Rabarbarowe muffiny z imbirową kruszonką 145

zjeść na ciepło- są pyszne jeszcze parujące, z odrobiną słodkiej śmietanki do dekoracji, ale niestety nie trzymają formy. Jeśli nie chcecie ich jeść łyżeczką, muffiny są też pyszne na zimno, do porannej kawy w biurze. Pyszność

les mirabelles
Strudel z jabłkami i orzechami 210

orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, z lodami lub z bitą śmietaną. Posypujemy cukrem pudrem, kiedy ostygnie

W kuchni wieczorem
Cytrusowe ptasie mleczko z niespodzianką 302

tego bardzo proste w przygotowaniu. Taki oto prosty deserek z galaretek i mleka skondensowanego. Można  go przygotować w pucharkach lub tak jak ja w formie ciasta na zimno na biszkoptach.  składniki: 300 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa biszkopty do wyłożenia formy pianki w czekoladzie ok 13-15 szt Każdą z galaretek rozpuścić

Monia miesza i gotuje
Ryba po azjatycku 192

Papryka i brzoskwinie powinny zostać jędrne. Nie powinny się rozpadać. Na usmażoną rybę wyłożyć powstały sos z brzoskwiniami i papryką. Rybę podawać na ciepło np. z ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej. Można użyć dowolnego koloru papryk. Papryka i brzoskwinie w sosie powinny zostać jędrne

Gospodyni Miejska