na zimno - 10906 przepisów (strona:419/728)

Galaretka Udająca Pomarańcze 121

pół wzdłuż owocu i wydrążyć Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, ostudzić. Wydrążone pomarańcze włożyć do miseczek. Wlać galaretkę do wydrążonych pomarańczy i poczekać aż stężeje. Jeśli galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki. Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczki i ostrym nożem przeciąć w ćwiartki lub ósemki

Mama Gotuje
Galaretka z Jaja 154

galaretki) Wykonanie: Skorupki dokładni wymyć wyparzyć. Wodę zagotować. Rozpuścić galaretkę w wodzie, odrobinę ostudzić. Skorupki ustawić na podstawkach, wlać do środka galaretkę i poczekać aż stężeje. Jeśli galaretka jest zimna można ją włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje deser będzie gotowy

Mama Gotuje
Pascha 143

właśnie święta. Mimo tradycji ja nigdy jeszcze nie jadłam tego specjału, więc postanowiłam w końcu spróbować. Efekt okazał się bardzo dobry, powstało coś w rodzaju sernika na zimno z dużą ilością bakalii . Dobrze wygląda i równie dobrze smakuje. Składniki: ½ kg twarogu 100 g masła 3 żółtka 100 g cukru ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Mama Gotuje
Kisiel Wiśniowy 121

szklanki wody. Do gotujących się wiśni powoli wlewać mąkę rozmieszaną z wodą cały czas mieszając. Gotować przez chwilę aż całość zgęstnieje. Gotowy kisiel przełożyć do miseczek. Można jeść na zimno i na na ciepło

Mama Gotuje
Kisiel z Czarnej Porzeczki 111

zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących sie porzeczek cały czas mieszając. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło

Mama Gotuje
Kisiel z Jagód 125

zalać 1 szklanką wody. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w ½ szklanki wody. Mąkę wlewać powoli do gotujących się jagód cały czas mieszając. Zagotować, przełożyć do miseczek. Można podawać na zimno i na ciepło

Mama Gotuje
Muffiny z Jagodami 122

porzeczką w których słodycz ciasta kontrastowała z kwaśnymi porzeczkami. Tym razem słodkie ciastka ze słodkimi jagodami. Pyszne i wspaniale pachnące ciastka, które smakują rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Składniki: 300 g mąki 80 g cukru 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 ml maślanki 130 ml oleju 250 g jagód Wykonanie: Jagody

Mama Gotuje
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 94

PYCHOTKA! Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:)  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej

MarciochaKucharzy
Pizza na cienkim chrupiącym cieście 172

spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna. Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać  ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.  Po wyrobieniu ciasto

MarciochaKucharzy
Mohito ( Mojito ) orzeźwiający powiew lata 97

pewno pomoże przywołać w domku wspomnienie wakacji :D SKŁADNIKI:  50 ml białego rumu ½ limonki 5-6 listków świeżej mięty 2 łyżeczki cukru trzcinowego   woda mineralna (zimna)   kruszony lód Mojito przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance. Liście mięty, 2 ósemki limonki oraz brązowy cukier, ucieramy to momentu rozpuszczenia się cukru w soku z limonki. Tak powstałą mieszankę przykrywamy

MarciochaKucharzy
Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 81

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie   posypać solą (lub Vegetą)   i odstawić na około pół

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 173

tarce o dużych oczkach. Cebulkę zeszklić na masełku dodać buraczki. Doprawić i dołożyć posiekany szczypiorek. Farsz pozostawić w lodówce. Farsz z grzybów: Suszone grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana

MarciochaKucharzy
Muffinki szpinakowe 216

Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki

Ciastkozercy
Smoothie z jarmużem i pietruszką 162

bardziej, że teraz będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Składniki: 2 banany 2 kiwi 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka rzeżuchy spora garść jarmużu woda mineralna( bardzo zimna)lub kostki lodu Przygotowanie: Do pojemnika z miksera do koktajli wkładamy obrane i pokrojone banany, kiwi, jarmuż, natkę pietruszki, rzeżuchę i wszystko miksujemy na gładki mus. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z masą serową i brzoskwiniami 476

Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwinkami i galaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego

Monia miesza i gotuje