ciasta francuskiego zawsze znajdziemy coś co pasuje, gdyż mogą to być dodatki, mięsne, warzywne jak i słodkie. Takie przekąski dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekąska z ciasta francuskiego i kiełbasy Składniki: 1/3 op ciasta francuskiego 1 kiełbasa wiejska musztarda francuska jajko Pasek ciasta francuskiego (taki aby zawinąć w niego kiełbaskę) smarujemy musztardą francuską
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimix.it - mieszanka musli z żurawiną, pistacją i wiórkami czekolady PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy cukier puder proszek do pieczenia oraz margarynę i śmietanę najlepiej by była zimna. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Patelnię do orzeszków rozgrzewamy, z masy formujemy niewielkie kuleczki. Kóleczki umieszczamy na patelni i smażymy połówki orzeszków na złoto. Wyciągamy i dostawiamy do stygnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodstawiamy do przestygnięcia. Następnie każdy blat ciasta nasączamy pachnącą gorącą kawą VASPIATTA . Przygotowujemy masę. Na mleku gotujemy kaszę mannę na gęsto wraz z cukrem. Studzimy – kasza musi być zimna. Do miski przekładamy zimną kaszą mannę dodajemy masło i cukier waniliowy – miksujemy do połączenia. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy ją. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaczystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej ( 85 C ). Konfitura ta doskonale nadaje się do nadziewania rogalików czy naleśników. Stanowi także dodatek do mięs na zimno. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneBrent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie. Zimna woda szybko ostudzi szynkę i zatrzyma w niej sos ( rosół ). Wyparuje po prostu z niej dużo mniej wody ponieważ zostanie ona szybko wystudzona
Przepisy i porady kulinarneMŁYN KOPYTOWA -2 łyżki oliwy z oliwek OLITALIA -pół łyżeczki soli Z podanych składników wyrób ciasto i wstaw na 2 godziny do lodówki w zamknietym naczyniu.Ciasto wyrasta na zimno. Nadzienie -sos pomidorowy lub pomidory w puszce -oliwki -suszone pomidory Ponti od INDEXFOOD -oliwa z oliwek OLITALIA od INDEXFOOD -pomidorki koktailowe -ser rycki wędzony Ramzes -ser topiony Gouda
Z Kuchni Do KuchniPogoda za oknem ostatnio jest jakaś kapryśna - raz jest ciepło, raz zimno, świeci słońce, a za chwilę sypie śnieg. Prawdopodobnie jest to główna przyczyna ogólnie panującego wśród moich najbliższych 'rozwalenia' fizycznego i psychicznego (katar, kaszel, gorączka i "niechcemisie") Pech chciał, że owe 'rozwalenie' dopadło również mnie. Recepturę na ten napój podał mi mój tata. Nie owijając w bawełnę - nie należy
My Culinary Artsmietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką ilość ca 90% kwasów nienasyconych. Są to kwasy niezwykle korzystne dla diety i zdrowia
Z Majeczką w kuchniWitam serdecznie w ten pełen słońca dzionek. Niedawno zawitała do mnie paczuszka , a w niej trzy oleje tłoczone na zimno od SEMCO Oleje wyjątkowe, gdyż SemCo jest członkiem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, zasiada we władzach Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Wielkopolsce oraz Slow Food Polska. Do wypróbowania w mojej polsko-włoskiej kuchni dostałam OLEJ RYDZOWY
Z Kuchni Do Kuchnisobą. Foremkę smarujemy oliwom posypujemy płatkami, wykładamy wyrobioną mięsną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy 1 godzinę. Pieczeń można podać na gorąco do obiadu oraz na zimno do kanapek. Smacznego
kgwjanczewotopiony Gouda. Zamykamy pokrywę i do piekarnika na 180 stopni, około godziny. Wychładzamy troszkę ,jak lasagne. Kroimy na kwadraty. Na Sycylii ryż ten zabiera sie do pracy, je na zimno z całą masa majonezu po wierzchu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipodzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne. Galantyna smakuje na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kurczak nadzionko przygotowane według przepisu http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/12/nadzionko.html#more sól pieprz Układamy kurczaka na desce piersiami do góry. Odcinamy szyję i skrzydełka. Zawsze przecinałam korpus na pół, dzisiaj
Salonik smaków