na zimno - 10906 przepisów (strona:427/728)

Wielkanocna Baba z jajami ;) 152

resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony do konkursu „Wielkanocna blogosfera z jajem Farmio” organizowanego przez Kasię Guzik na blogu: Gotuję, bo lubię

Pełny talerz
Sos tatarski 139

możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków

Pełny talerz
Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz 180

Chłodnik andaluzyjski, czyli Gazpacho Andaluz Lato bawi się w ciepło - zimno. Ja jednak wolałabym zostać przy opcji ciepło. Dlatego zdecydowałam się na przygotowanie chłodnika rodem z gorącej Andaluzji. Niech prawdziwe Gazpacho Andaluz z prawdziwie hiszpańskiego przepisu zaczaruje nasze lato. Od razu zaznaczę, że od pewnego Hiszpana usłyszałam, że żeby polubić gazpacho trzeba go spróbować kilka razy. Coś w tym chyba

Pełny talerz
Łosoś norweski z sorbetem truskawkowym na sałatce z pieczonymi pomidorkami 127

Nawet w kuchni. O tym wszyscy doskonale wiedzą. Połączenie owoców z rybą też raczej już nie zaskakuje. Wymyśliłam sobie jednak, że do tego dorzucę jeszcze jedno zestawienie przeciwieństw. Gorąco-zimno. Coś dla ochłody przy rozgrzanym grillu. Myślałam, że niełatwo będzie przekonać współbiesiadników, że do gorącego grillowanego norweskiego łososia idealnym dodatkiem jest... sorbet truskawkowy. I to nie dlatego, że sorbety często

Pełny talerz
Sernik na zimno z truskawkami 459

Sernik na zimno z truskawkami Nie jest tajemnicą, że za chwilę będzie już po truskawkach. Podobno, to ostatni truskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez

Pełny talerz
Jogurtowiec kokosowo-jagodowy 173

wody) ½ szklanki wrzącej wody Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Jagody opłukać, dobrze osączyć na ręczniku papierowym. Owoce rozsypać równomiernie na stężałej warstwie kokosowej, zalać zimna galaretką. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego! * Puszkę mleka schłodzić przez min. 6 godzin w lodówce. Zimną wyjąć z lodówki, ostrożnie odwrócić do góry dnem. Puszkę otworzyć, wodę przelać do osobnego naczynia

Pełny talerz
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 111

każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser, czy sernik na zimno, więc nazwałam go po prostu desernikiem. Jeżeli wolicie możecie nazwać go też charlotte. Nie ma to w sumie większego znaczenia. Mój desernik przygotowałam w najmniejszej tortownicy, ale można też przygotować deser

Pełny talerz
Kotlety jajeczne 307

przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną i sałatką pomidorową (polecam), młodymi ziemniaczkami, szparagami i delikatnym sosem chrzanowym. Na zimno sprawdzą się na śniadanie. Składniki na 8 sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Pełny talerz
926. Pieczony flan kukurydziany. 122

Waniliowy pieczony flan kukurydziany;  z dom. dżemem truskawkowym i truskawkami Wersja na ciepło spróbowana, przede mną jeszcze ta na zimno ;) (skorupa najlepsza Tak teoretycznie to według jeszcze wczorajszego czasu, nie jadłabym tego śniadania prawie

More food, love and dreams
Krupnik na szyjkach indyczych z suszonymi grzybkami i kasza jęczmięnną. 246

Krupnik, bardzo smaczna, syta i pożywna zupa. Niby jest wiosna a u mnie za oknem szaro, buro, mokro i zimno... jeśli też tak macie to polecam smakowitą zupkę na rozgrzewkę i poprawę humoru :) Składniki - 2 duże szyje z indyka - 2 marchewki, - 1 pietruszka - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - 3 większe ziemniaki - 6 łyżek kaszy jęczmiennej - garść suszonych

Kuchnia z widokiem na ogród
Mini mazurki migdałowe z kajmakiem 111

wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do górnej powierzchni puszki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie. Studzimy - dopiero kiedy będzie zimna możemy użyć masy. Jeśli kupujemy gotową masę, pomijamy ten krok. 6. Masę kajmakową wykładamy na przestudzone ciasto. Z masy marcepanowej formujemy gałązkę/środek kwiata. Z płatków migdałów układamy bazie/płatki

Szefowa kuchni
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2140

razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier

Ostra na Słodko
Humus z suszonymi pomidorami i ziarenkami Słoneczne pola 114

arab. – ciecierzyca ) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich . Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej . Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa i sok z cytryny , przyprawy , niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski

Sama słodycz i szczypta chili
Szynka pieczona w piwie 172

Aromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 3 łyżki musztardy delikatesowej 3 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Prosta pascha wielkanocna z karmelem 378

ściereczką i przekładamy do niego masę na paschę. Na górę pasy przykładamy również ściereczkę jak i talerz na który dajemy obciążenie. Wstawiamy do lodówki lub na balkon jeśli jest zimno na minimum 10 godzin (W między czasie w talerzyku pod durszlakiem utworzy się spora kałuża a rano nasza pascha będzie miała idealną konsystencję)  6/ Wykładamy paschę na talerz, gałkownicą

Kuchnia PROzdrowotna