na zimno - 10906 przepisów (strona:433/728)

Domowy kisiel żurawinowy 141

zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Trwa to około 10 minut. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy a następnie blendujemy.  W szklance rozrabiamy zimna wodę z mąką. Zblendowane w garnuszku owoce ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do nich wodę z mąką i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel

Kulinarne przygody Gatity
szynkowar-drobiowa oliwkowa wędlina... 144

sztuk, mięso mielone drobiowe 65 dag, oliwki zielone 10 dag/opakowanie, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, woda zimna 150 ml z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio

W Mojej Kuchni Lubię
Pascha wielkanocna 191

śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mini serniczki na zimno z galaretką, malinami i borówkami 231

lato i (miejmy nadzieję) upalnych dni przed nami jeszcze sporo - nie chce się stać przy piekarniku, garnkach i patelniach. Idealnym pomysłem na deser w takie dni jest... sernik na zimno! A jeszcze lepiej - mini serniczki, idealne na jeden raz! :) Jeśli nie macie foremek, w których można by zrobić małe serniki - można z podanych poniżej proporcji po prostu zrobić pełnowymiarowy sernik

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Gofry na maślance 142

rózgą. Dodać białko, które trzeba delikatnie wmieszać w całość. Piec w rozgrzanej gofrownicy przez około 3-4 minuty (u mnie 3 'cykle' gofrownicy). Ja zjadam na ciepło. Można na zimno, ale na ciepło, do ciepłej kawy... Śniadanie prawie idealne ;) U mnie z bitą śmietaną, domowym dżemem malinowym i golden syrupem. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 120

oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie - i o ile trudno ocenić walory, o tyle na tym stanowisku widać było, że obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sernik na zimno na czekoladowym spodzie 345

Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 246

rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe

Moja Delicja
Wielkanocne kurczaki z jajek 377

twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zostawiamy w zimnej wodzie. Każde jajko obijamy o boki rondla i pozostawiamy w wodzie ( dzięki temu zabiegowi zimna wodna dostanie się w pęknięcia i łatwiej nam będzie obrać jaja ). Dopiero teraz obieramy ze skorupek. Nożem odkroić końcówkę jaja. Jeśli nie zobaczymy żółtka, to odkrojoną częścią stawiamy na desce

Moja Delicja
Espresso z miodem na dzień dobry... 157

się akurat składa moi Kochani, że „dzień dobry” to-to nie jest dzisiaj. Za oknem szaro, zimno , a do tego wiatr..porywisty wiatr. Brak energii, brak siły, brak.. entuzjazmu. Każdy mój dzień zaczynam od filiżanki espresso, gdyż tak wychowałam się we Włoszech. I tak mi już zostało. Jakiś czas temu , do mojego domu zawitała paczucha pełna...kawy ! Kawy

Z Kuchni Do Kuchni
Tort orzechowo- kawowy 205

garnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa:  opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowo-marcepanowy napój 145

wykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie ;) Składniki: 2 łyżki dobrego kakao 80 g marcepanu 8-10 kostek gorzkiej czekolady 600 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy

Słodkie okruszki
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 852

Kiedy rybka jest biała w środku, a skórka lekko chrupiąca, przekładam na papierowe ręczniczki, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany karp jest wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
szynkowar-z pieczarkami,papryką wieprzowa wędlina... 166

łyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę - na łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody

W Mojej Kuchni Lubię