zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie. Trwa to około 10 minut. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy a następnie blendujemy. W szklance rozrabiamy zimna wodę z mąką. Zblendowane w garnuszku owoce ponownie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy do nich wodę z mąką i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel
Kulinarne przygody Gatitysztuk, mięso mielone drobiowe 65 dag, oliwki zielone 10 dag/opakowanie, majeranek 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, cukier 1/2 łyżeczki, woda zimna 150 ml z pałek kurczaka wytrybować mięsko bez skóry, chrząstek i zważyć dodałam 65 dag mielonego mięsa z indyka - jeśli mięska z udek będzie wagowo mniej czy więcej to odpowiednio
W Mojej Kuchni Lubięśmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lato i (miejmy nadzieję) upalnych dni przed nami jeszcze sporo - nie chce się stać przy piekarniku, garnkach i patelniach. Idealnym pomysłem na deser w takie dni jest... sernik na zimno! A jeszcze lepiej - mini serniczki, idealne na jeden raz! :) Jeśli nie macie foremek, w których można by zrobić małe serniki - można z podanych poniżej proporcji po prostu zrobić pełnowymiarowy sernik
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!rózgą. Dodać białko, które trzeba delikatnie wmieszać w całość. Piec w rozgrzanej gofrownicy przez około 3-4 minuty (u mnie 3 'cykle' gofrownicy). Ja zjadam na ciepło. Można na zimno, ale na ciepło, do ciepłej kawy... Śniadanie prawie idealne ;) U mnie z bitą śmietaną, domowym dżemem malinowym i golden syrupem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie - i o ile trudno ocenić walory, o tyle na tym stanowisku widać było, że obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Biszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!rondelka wlać śmietanę, wodę oraz masło. Podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Ostudzić do letniej temperatury (Mieszanka maślano-śmietanowa ma być ciepła – lecz nie gorące – ani też zimna). Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe
Moja Delicjatwardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zostawiamy w zimnej wodzie. Każde jajko obijamy o boki rondla i pozostawiamy w wodzie ( dzięki temu zabiegowi zimna wodna dostanie się w pęknięcia i łatwiej nam będzie obrać jaja ). Dopiero teraz obieramy ze skorupek. Nożem odkroić końcówkę jaja. Jeśli nie zobaczymy żółtka, to odkrojoną częścią stawiamy na desce
Moja Delicjasię akurat składa moi Kochani, że „dzień dobry” to-to nie jest dzisiaj. Za oknem szaro, zimno , a do tego wiatr..porywisty wiatr. Brak energii, brak siły, brak.. entuzjazmu. Każdy mój dzień zaczynam od filiżanki espresso, gdyż tak wychowałam się we Włoszech. I tak mi już zostało. Jakiś czas temu , do mojego domu zawitała paczucha pełna...kawy ! Kawy
Z Kuchni Do Kuchnigarnuszka wsypać cukier, dodać mleko oraz orzechy. Całość gotować do rozpuszczenia się cukru (masa będzie rzadka). Następnie masę zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie cukier- wedle uznania Wykonanie: Żelatynę
Krakowskie smaki Aniwykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie ;) Składniki: 2 łyżki dobrego kakao 80 g marcepanu 8-10 kostek gorzkiej czekolady 600 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Mleko gotujemy
Słodkie okruszkiKiedy rybka jest biała w środku, a skórka lekko chrupiąca, przekładam na papierowe ręczniczki, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany karp jest wyśmienity zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka, cebula 1 mała, papryka czerwona 1/2 średniej, sól peklowa 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa Natura Smak-John 2 łyżeczki, majeranek 2 łyżeczki, żelatyna 2 łyżeczki, woda zimna 250 ml pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę - na łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody
W Mojej Kuchni Lubię