na zimno - 10906 przepisów (strona:426/728)

Kotlety jajeczne 231

bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju. Podajemy do ziemniaczków i surówki. Jednak na zimno również są dobre

Amatorka kuchenna
Kotlety pożarskie 171

majonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki:     1 pierś podwójna     1 duża cebula     1 łyżka majonezu     1 łyżki masła     sól, pieprz

Amatorka kuchenna
Słone placuszki 172

przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
LIEBSTER BLOG AWARD 144

sama czy z kimś? Dlaczego? 5. Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju  "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik na zimno z borówkami i brzoskwiniami 140

taki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab po staropolsku 129

natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Waniliowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką 200

Robiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 189

już trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami  i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta.  Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tarta z budyniem i borówkami 163

Był już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 189

delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placuszki z jabłkami 201

stron na małym ogniu Podawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy Mniam! Smacznego :) W myśl mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Wytrawne ślimaczki z szynką szwarcwaldzką 203

Jajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tajine (tadżin, tażin) - jak przygotować do pierwszego użytku? 166

pierwszym skorzystaniem, należy tajiny najpierw zahartować.  Hartowanie zaczynamy od namaczania w wodzie przez kilka godzin. Ja namaczałam 5 godzin w wannie, w chłodnej wodzie (nie może być bardzo zimna i nie może być bardzo ciepła). Zaczęłam od dwóch naczyń, ponieważ bałam się reakcji. Pomyślałam, że jak mam zepsuć to lepiej dwa niż od razu cztery ;) Potem zajęłam się pozostałymi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik w łatki 168

Odważyłam się zupełnie samodzielnie zrobić sernik, ale taki pieczony. Były już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa z fasolki szparagowe żółtej 135

śmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:) UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie... Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com