bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju. Podajemy do ziemniaczków i surówki. Jednak na zimno również są dobre
Amatorka kuchennamajonezu. Przepisów na te kotleciki jest bardzo dużo i jest w czym wybierać. Śmiało mogę powiedzieć, że kotleciki zachwyciły moich domowników i zajadali je na ciepło jak i na zimno :) Składniki: 1 pierś podwójna 1 duża cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżki masła sól, pieprz
Amatorka kuchennaprzekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsama czy z kimś? Dlaczego? 5. Twoje danie w 15 minut to... 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Jeśli tak, to których używasz najczęściej? (nie muszą być te wymienione przeze mnie - to tylko przykłady) 7. Większe trudności sprawia Ci przyrządzenie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtaki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnatknęłam się przypadkiem na "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam to: dzisiaj robiłam bez marynowania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam już sernik na zimno z brzoskwiniami i borówkami , z serka naturalnego, a teraz sernik z truskawkami i galaretką. Tym razem z serka waniliowego. Wykonanie jest podobne, ale ten sernik jest smaczniejszy. Składniki: 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1,5 szkl. cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek Przygotować obie galaretki w niecałym litrze wody
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBył już sernik na zimno z borówkami , a dzisiaj, również z tymi owocami, bardzo prosty i szybki deser. Jedynie czas oczekiwania na schłodzenie ciasta w lodówce może uczyć nas cierpliwości:), ale uważam, że warto. Czas na tartę z budyniem śmietankowym i borówkami! Składniki na formę do tarty o średnicy 27 cm: 200 gramów mąki 100 gramów miękkiego masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdelikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comstron na małym ogniu Podawać udekorowane cukrem pudrem lub śmietaną z cukrem. Można też polać miodem. Są świetne na każdą porę dnia. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można, na drugi dzień, wziąć do pracy Mniam! Smacznego :) W myśl mojej akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJajko roztrzepać i posmarować nim ślimaczki Papier po cieście wraz ze ślimaczkami ułożyć na blasze i piec 20 minut Można podać posypane szczypiorkiem lub polane ketchupem. Smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compierwszym skorzystaniem, należy tajiny najpierw zahartować. Hartowanie zaczynamy od namaczania w wodzie przez kilka godzin. Ja namaczałam 5 godzin w wannie, w chłodnej wodzie (nie może być bardzo zimna i nie może być bardzo ciepła). Zaczęłam od dwóch naczyń, ponieważ bałam się reakcji. Pomyślałam, że jak mam zepsuć to lepiej dwa niż od razu cztery ;) Potem zajęłam się pozostałymi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOdważyłam się zupełnie samodzielnie zrobić sernik, ale taki pieczony. Były już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comśmietany i dokładnie mieszamy sprężynką. Następnie, tak zahartowaną śmietanę, przelewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - wyłączamy palnik i zjadamy zupę:) UWAGA! Jeśli nie zahartujemy śmietany, to wlana zimna do gorącej zupy - zetnie się i zupa będzie wyglądać bardzo nieszczęśliwie... Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com