Tortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku
Pyry na Gazkolejny pyszny smalczyk na kanapeczki- dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również
Swojskie jedzonkołyżce). Odczekujemy chwilę nie ruszając pucharka, aby utworzyły nam się delikatne warstwy (mleko na górze, linia malinowa, kawa). Taką latte możemy przygotować zarówno w wersji na ciepło, jak i zimno. Kawę podałam w towarzystwie pięknych, drewnianych, ręcznie robionych akcesoriów kuchennych z Graciarni Smacznego
Słodkie okruszkiprzy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko
Kuchcik gotujezagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze
Kulinarne przygody Gatitytygodniu włoskim w jakimś markecie udało mi się kupić oryginalną włoską kaszkę kukurydzianą - polentę i teraz znakomicie się przydała. Lubię polentę, jednak zdecydowanie bardziej na ciepło niż na zimno, dlatego swoje trójkąty dodatkowo podsmażyłam. Do trójkątów podałam pastę z awokado, czosnku, koncentratu pomidorowego i szalotki. Wyszło rewelacyjnie, polecam spróbować. Ziołowe placki z polenty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegodzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z risotto i surówką z czerwonej kapusty. 5. Na zimno świetnie zastąpi wędlinkę na kanapce. Smacznego
Kuchnia domowa AniŁopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi. Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata: 3 l wody 15 dkg soli kilka listków
Maminek kulinarnyZielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki
Pyry na Gazkilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedzamy, dodajemy mleko, banana, cynamon i całość blendujemy.Wrzucamy orzechy i kawałki pomarańczy. Ja swoją dodatkowo udekorowałam płatkami migdałowymi. Można zjeść na zimno, lub podgrzać. Smacznego
Cynamonowe szczęścieOstatnio natchnęłam się w starym zeszycie na przepis który mnie bardzo zdziwił. Był to sernik na zimno w którym jednym ze składnikiem były jajka ugotowane na twardo, trochę mnie to zdziwiło ale postanowiłam wypróbować. Sernik jest bardzo dobry a jajka nie wyczuwalne. Użyłam zwykłego twarogu a nie gotowego mielonego, grudki są delikatnie wyczuwalnie co dodaje jeszcze lepszego
Kulinarne życiepieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką
My Chcemy Jeśćstare jest pyszne! Daje też pole do popisu w kuchni - można z niego zrobić przecież prawie wszystko! Dziś proponuję Wam wspaniałe, buraczane pesto - doskonałe zarówno na zimno jak i ciepło. Proste do zrobienia i pyszne, bardzo je polecam. :) Przepis na nie pojawił się również w lutowym wydaniu Skarbu Rossmann, jeśli jednak z jakiegoś powodu nie udało się
Garniec Magaliepieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika. Smacznego! ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka
greenscarfpiec 15 minut następnie zmniejszyć temperaturę na 140 C i dopiekać makrele jeszcze z 5-8 minut makrela jest soczysta, aromatyczna, nie nasiąknięta tłuszczem, smakuje na ciepło i na zimno - można podać z czym się lubi np. ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej lub z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię