już trzeci rok! :) Nawet nie zauważyłam jak szybko to minęło. Niestety tortu nie było, ale za to świętowałam urodziny bloga przy czekoladowym cappuccino, skubnęłam trochę sernika na zimno i ciasta marchewkowego. Blog przeszedł trzy zmiany i szykują się kolejne. Będą remonty, przebudowy, modernizacje i optymalizacje. Miejmy tylko nadzieję, że zmiany wzniosą blog na wyższy poziom. Na pierwszy ogień pójdzie mieszkanie
Pink Envelopezimie poranki bywają trudne - pewnie wie to każdy z nas. Gdy wstajemy rano za oknem jest szaro, buro i zimno... Dziś podpowiadam Wam jak zrobić w parę chwil domowy napój izotoniczny. bez chemicznych dodatków, konserwantów ani tym podobnych. Zapewni on Wam poranny zastrzyk energii. Domowy napój izotoniczny, czyli poranny zastrzyk energii Czas przygotowania: 10 minut
Kulinarne przygody Gatitychrupać, a przy tym szukasz pomysłu na odżywcze śniadanko, takie na "raz, dwa", śmiało korzystaj z przepisu. Taki tosty możecie zabrać ze sobą do szkoły, pracy w podróż. Na zimno też smakują dobrze. To jak, pakujemy lunch boxy ? Składniki: 4 kromki chleba tostowego 1/2 kulki mozzarelli garść orzechów laskowych 2 łyżeczki miodu Wykonanie: Orzechy
kolorowotorcikowoTera nalyjcie tam tego cydru i niech sie to tak ze pó 15 godziny pomału dusi. Potyn wyciōngcie miyso i do wywaru dajcie śmiytōnka- uważejcie, żeby niy bōła za zimno abo mogecie tyż nalołć 16 do ni 17 połra łeżek wywaru, to sie Wōm na pewno ta śmiytōnka niy zwarzi. Idzie 18 tyż trocha zagyńścić ta nasza zōłza mōnkōm- nojlepi
Chop w kuchniSmarujemy grzanki kremowym białym serkiem, kładziemy po plasterku wędliny, a na to – grillowane grzyby. Posypujemy całość kiełkami, lekko pieprzymy. Tak przygotowane grzyby są smaczne i na ciepło, i na zimno. W połączeniu z grzankami, wędliną i serkiem, tekstury przyjemnie się na podniebieniu uzupełniają, tworząc zaskakująco smaczną i spójną całość. SKŁADNIKI 500g boczniaków ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku
Karo in the Kitchenobtaczać w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się lekko rumiane. Podawać z ulubionymi surówkami i ewentualnie z sosami - na ciepło lub na zimno. Jeśli lubicie fasolę, to spróbujcie też zupę krem z białej fasoli
Codzienna kuchnia niecodziennaniewielkie porcje masy formując ją w placuszki. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną dymką. Smacznego
Codzienne Gotowaniedanie występuje u mnie zawsze na dwa sposoby. Z podanych proporcji przygotowuję je jako sałatkę, która jest świetna na ciepło lub zimno. Natomiast z połowy stanowi dodatek do pieczonego kurczaka (np. tego, którego prezentowałam ostatnio przy makaronie chow mein ) lub piersi z kurczaka. Możecie także przygotować to danie jeszcze inaczej, a mianowicie podsmażyć jedną połówkę piersi z kurczaka pokrojoną
Fabryka pomysłóworaz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać zarówno na ciepło jak i na zimno
R'n'G Kitchenpłaska łyżeczka słodkiej papryki -dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut
Maminek kulinarnyzalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach
królestwo garówSmażone pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy. składniki: ciasto 225 g mąki pszennej duża szczypta soli 2-3 łyżki oleju ok 90-100 ml letniej wody farsz 250 g ricotty 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona
Monia miesza i gotujeprzekąskę, a także jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni! Zimna przekąska z awokado i krewetek Składniki (na 1-2 osoby) : 1 duże awokado 1 zielony ogórek (najlepiej perski, jeśli nie jest dostępny to jak najmniejszy o długości
Jem więc Jestemzagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco zimna), zwłaszcza, że po przybliżeniu widać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu
Nerds Kitchenwywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno
R'n'G Kitchen