na zimno - 10906 przepisów (strona:295/728)

Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 495

Zimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się

Naturalna Kuchnia
BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku 334

Zeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KABAK TATLISI, czyli deser z dyni 175

cukier i przykryć. Odstawić na noc. Następnego dnia na średnim ogniu gotować około 30-40 min., aż dynia zmięknie. Udekorować orzechami włoskimi i kokosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Artykuł KABAK TATLISI, czyli deser z dyni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PEYNİR DOLGULU KABAK RULO, czyli cukinia faszerowana serem 93

plasterki i posmarować oliwą. Upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 °C. Zmieszać resztę składników w misce. Rozsmarować farsz na każdym plasterku cukinii i uformować rulon. Podawać na zimno. Artykuł PEYNİR DOLGULU KABAK RULO, czyli cukinia faszerowana serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
KESTANE ŞEKERİ, czyli turecki deser z kasztanów 107

cukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować na bardzo wolnym ogniu 2 godz. Odstawić na bok. Następnego dnia wsypać cukier waniliowy i gotować pół godziny. Podawać na ciepło lub zimno. Artykuł KESTANE ŞEKERİ, czyli turecki deser z kasztanów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron 144

czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną. Artykuł ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie 120

koncentrat, wymieszać i wrzucić pory. Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło. Artykuł ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym 167

czasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno. Artykuł ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej 140

kawałki. Dodać koncentrat i pomidor do garnka. Przykryć i smażyć przez 2 min. Dodać fasolę i wodę. Gotować ok. 15-20 min. Posolić i podawać na ciepło lub zimno. Artykuł BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Placki szpinakowe z gotowanego ryżu 125

Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron.  Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem. Na zimno również są pyszne

Di gotuje
Grzanki z serem camembert i konfiturą z czerwonej cebuli 193

piekarnika i piekę przez kilka minut w opcji grill - aż do zarumienienia bagietki i płynnego sera. Na cieple grzanki nakładam konfiturę z cebuli - najlepiej smakują na ciepło. Wersji na zimno nie sprawdziłam, bagietka zniknęła szybciej niż myślałam

Gotowanie i blogowanie
Moje czekoladowe wspomnienie 147

włosy.   Z jedną przejażdżką mam miłe czekoladowe wspomnienie. Był to rok chyba 1994, środek zimy. Nie takiej szalonej zimy jak teraz, zimy z prawdziwego zdarzenia. Śniegu do kolan, zimno i mróz. Moja szkoła znajdowała się dwa kilometry od domu, prawie zawsze jeździłam do niej rowerem. Nie mogę sobie przypomnieć jak to było zimą, ale chyba chodziłam na nogach. Wracało

Gotowanie i blogowanie
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 107

jedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz

Gotowanie i blogowanie
Tarta ziemniaczana 178

już się rozkręcę z pieczeniem tart, to goszczą one u nas przynajmniej raz w tygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis

Gotowanie i blogowanie
Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) 268

konserwowe ogórki, choć można spotkać nawet kapary i anchois. Typowa jest również cebula (często czerwona), czosnek, bulion, a także dodatek odrobiny oleju roślinnego. Podawana może być zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. W wersji kojarzonej z północnymi regionami Niemiec zawiera często majonez, wymaga przechowywania w lodówce i jako taka przypomina trochę znaną w Polsce tzw. sałatkę warzywną czy rosyjską

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania