Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy
Maminek kulinarnyWitajcie :) Na dworze dzisiaj zimno więc na obiad przygotowałam coś rozgrzewającego :) Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej Roleski oraz przyprawą Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur
Sama słodycz i szczypta chiliZimno nie odpuszcza. Ja też nie odpuszczam. Rozgrzewam się od środka niezwykle pożywnymi, aromatycznymi, gorącymi zupami. Można jeść je na śniadanie, na obiad i na kolację. Podczas postu dr E. Dąbrowskiej są nieodłącznym składnikiem lunch boxu, czy raczej uzupełnieniem w postaci słoika. Dzisiaj proponuję fantastyczną zupę toskańską, z bogactwem najzdrowszych rodzimych warzyw. Na każdym targu możemy obecnie zaopatrzyć się
Naturalna KuchniaZeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisycukier i przykryć. Odstawić na noc. Następnego dnia na średnim ogniu gotować około 30-40 min., aż dynia zmięknie. Udekorować orzechami włoskimi i kokosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Artykuł KABAK TATLISI, czyli deser z dyni pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyplasterki i posmarować oliwą. Upiec w piekarniku do miękkości w temperaturze 180 °C. Zmieszać resztę składników w misce. Rozsmarować farsz na każdym plasterku cukinii i uformować rulon. Podawać na zimno. Artykuł PEYNİR DOLGULU KABAK RULO, czyli cukinia faszerowana serem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisycukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować na bardzo wolnym ogniu 2 godz. Odstawić na bok. Następnego dnia wsypać cukier waniliowy i gotować pół godziny. Podawać na ciepło lub zimno. Artykuł KESTANE ŞEKERİ, czyli turecki deser z kasztanów pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyczynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną. Artykuł ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisykoncentrat, wymieszać i wrzucić pory. Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło. Artykuł ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyczasie wlać wodę do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Mieszać chwilę. Zagotować. Wyjąć blachę z pieca i polać ciasteczka gorącym sosem, kiedy jeszcze są ciepłe. Podawać na zimno. Artykuł ŞEKERPARE, czyli ciasteczka z syropem cytrynowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisykawałki. Dodać koncentrat i pomidor do garnka. Przykryć i smażyć przez 2 min. Dodać fasolę i wodę. Gotować ok. 15-20 min. Posolić i podawać na ciepło lub zimno. Artykuł BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyMasę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron. Placki osączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem. Na zimno również są pyszne
Di gotujepiekarnika i piekę przez kilka minut w opcji grill - aż do zarumienienia bagietki i płynnego sera. Na cieple grzanki nakładam konfiturę z cebuli - najlepiej smakują na ciepło. Wersji na zimno nie sprawdziłam, bagietka zniknęła szybciej niż myślałam
Gotowanie i blogowaniewłosy. Z jedną przejażdżką mam miłe czekoladowe wspomnienie. Był to rok chyba 1994, środek zimy. Nie takiej szalonej zimy jak teraz, zimy z prawdziwego zdarzenia. Śniegu do kolan, zimno i mróz. Moja szkoła znajdowała się dwa kilometry od domu, prawie zawsze jeździłam do niej rowerem. Nie mogę sobie przypomnieć jak to było zimą, ale chyba chodziłam na nogach. Wracało
Gotowanie i blogowaniejedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz
Gotowanie i blogowanie