rozgrzany głęboki olej. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi i ulubionymi sosami na zimno, choć są tak smaczne, ze nie potrzebują nic więcej :) Smacznego
Wino Francja KuchniaPrzystawka na zimno z serem brie, pomarańczą i pieczonym burakiem. Pomysł na przystawkę z trzech rożnych od siebie składników, które łączy ze sobą delikatny, aksamitny sos winegret. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki (bio) w folii aluminiowej 2 pomarańcze 2 łyżki uprażonego sezamu 1 garść posiekanego szczypiorku Sos winegret: 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Wino Francja KuchniaPojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchnikąpieli wodnej. Cały czas mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Składniki sypkie wymieszaj ze sobą w miseczce i wsyp do czekolady. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Gdy masa będzie zimna i twarda, ręcznie formuj małe kuleczki. Część obtocz w wiórkach kokosowych, część w kakao. Ułóż na talerzu i włóż do lodówki. Schłodzone smakują najlepiej. :) Mi kulki nie wyszły za bardzo
Anioszek w kuchnicałość lub mniej, jeśli wolisz rzadszy kisiel. Można też przygotować nieco więcej krochmal, żeby kisiel wyszedł gęstszy. Jak kto lubi. Gotuj kisiel minutkę, dwie. Od razu podawaj lub na zimno. W każdej wersji jest pyszny. Możesz podać z kleksem z bitej śmietany lub z polewą czekoladową . Smacznego
Anioszek w kuchnidodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script'); __nc.type = 'text/javascript'; __nc.async
Anioszek w kuchniłyżką ciepłej wody wlej do szklanki. Dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia żelatyny. Dodaj do owoców i dokładnie połącz. Odstaw do przestudzenia, najlepiej na parapet (jeśli na dworze zimno:)). Nieco śmietanki odlej do szklanki, podgrzej w mikrofalówce lub wstaw do naczynia z gorącą wodą. Gdy śmietanka będzie gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Resztę
Anioszek w kuchniokazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W pierwszej kolejności postanowiłam przetestować ją w piekarniku, bo jeśli w nim wytrzyma to i w lodówce sobie poradzi. A oto wyniki testu ;-) Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem TARTA GRYCZANA ZE SZPINAKIEM I BŁĘKITNYM
peggiwkuchnioliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło bądź zimno. Minifocaccia Minifocaccia SMACZNEGO
peggiwkuchnimogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o. Poniżej kilka informacji o oleju: 1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory. 2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E. 3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą
peggiwkuchnibyłam przekonana bo od dziecka nie znoszę tego typu mlecznych papek. Nie było jednak najgorzej - amarantus puki był dobrze ciepły smakował fajnie. Nie będę go jednak jadła na zimno ;-) Amarantus z borówkami AMARANTUS Z BORÓWKAMI Na 1 porcję: 1/2 szklanki ziaren amarantusa 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy 2 garści borówek (mogą
peggiwkuchnirozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy. Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno. Spanakopita SMACZNEGO
peggiwkuchnipapierem. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta. Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy. Rożki z ciasta filo z serem Rożki z ciasta filo z serem SMACZNEGO
peggiwkuchnimasę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-) Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Kulki z ciecierzycy i suszonych
peggiwkuchni