na zimno - 10906 przepisów (strona:282/728)

Zdrowy deser śmietanowo-malinowy z kaszą jaglaną i czekoladowym kremem z daktyli 203

łyżką ciepłej wody wlej do szklanki. Dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj, do rozpuszczenia żelatyny. Dodaj do owoców i dokładnie połącz. Odstaw do przestudzenia, najlepiej na parapet (jeśli na dworze zimno:)). Nieco śmietanki odlej do szklanki, podgrzej w mikrofalówce lub wstaw do naczynia z gorącą wodą. Gdy śmietanka będzie gorąca, dodaj żelatynę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia. Resztę

Anioszek w kuchni
Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem 149

okazji pierwszych dni wiosny otrzymałam od firmy TERMISIL szklaną formę do tart. Forma nadaje się zarówno do pieczenia, jak i przyrządzania smakołyków na zimno. W pierwszej kolejności postanowiłam przetestować ją w piekarniku, bo jeśli w nim wytrzyma to i w lodówce sobie poradzi. A oto wyniki testu ;-) Tarta gryczana ze szpinakiem i błękitnym lazurem TARTA GRYCZANA ZE SZPINAKIEM I BŁĘKITNYM

peggiwkuchni
Mini focaccia 119

oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło bądź zimno. Minifocaccia Minifocaccia SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sałatka z rukoli z olejem z avocado 106

mogłam testować dzięki uprzejmości formy Maryla Sp. z o.o. Poniżej kilka informacji o oleju: 1. Olej z avocado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory. 2. 5 ml oleju z avocado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej dawki witaminy E. 3. Olej z avocado odznacza się wysoką temperaturą

peggiwkuchni
Amarantus z borówkami 174

byłam przekonana bo od dziecka nie znoszę tego typu mlecznych papek. Nie było jednak najgorzej - amarantus puki był dobrze ciepły smakował fajnie. Nie będę go jednak jadła na zimno ;-) Amarantus z borówkami AMARANTUS Z BORÓWKAMI Na 1 porcję: 1/2 szklanki ziaren amarantusa 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy 2 garści borówek (mogą

peggiwkuchni
Spanakopita 157

rozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy. Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno. Spanakopita SMACZNEGO

peggiwkuchni
Rożki z ciasta filo z serem 209

papierem. Czynność powtarzamy do wyczerpania farszu i ciasta. Rożki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionym miksem sałat. Równie dobrze smakują na zimno - świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy. Rożki z ciasta filo z serem Rożki z ciasta filo z serem SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów 137

masę. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i ostrymi przyprawami - mieszamy. Z uzyskanej masy formujemy kulki o średnicy około 2 cm - obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-) Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Kulki z ciecierzycy i suszonych

peggiwkuchni
Tarta z cebulą 142

pieprzem i mieszanką ognistą. Wyjmujemy z lodówki foremkę z ciastem, wykładamy na ciasto podduszoną cebulę i wyrównujemy. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na zimno lub gorąco. UWAGA: W wersji bezmięsnej boczek zastępujemy ulubionymi grzybami :-) Tarta z cebulą i boczkiem Tarta z cebulą i boczkiem Tarta z cebulą i boczkiem A przykry zapach pozostający

peggiwkuchni
Kotlety z cieciorki 173

wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło bądź zimno. P.S. Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień jest już idealna. Kotlety z cieciorki Kotlety z cieciorki SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sos tatarski 158

się na Wielkanoc. Przepis na sos tatarski, który robimy każdego roku w naszym domu. :) Znalazł sobie wiele zastosowań - można jeść go samego, pasuje świetnie do gotowanych jajek, pieczeni na zimno a także do śledzi, jeśli ktoś lubi śledzie w śmietanie. :) Składniki: 4-5 dużych ogórków czosnkowo – koperkowych (polecam te z Ogródka Dziadunia - klik ) 2 pęczki szczypiorku 200 gramów zielonego groszku

Garniec Magalie
Sałatka z buraków z gruszką 86

łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, kolendra, Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia. Obrać pokroić w cienkie plasterki. Gruszki umyć, pokroić w cienkie plasterki

królestwo garów
Kurczak z kaszą owsianą i oliwkami 213

mój obiad był jeszcze zdrowszy.  Ja podałam swojego kurczaka na ciepło z mixem sałat ale można potraktować go jako samodzielne danie na ciepło lub sałatkę do pracy na zimno. Danie podałam na porcelanie Bogucice "Scania" . duży pojedynczy filet z kurczaka 1/2 szkl zielonych oliwek 1-2 torebki kaszy owsianej CENOS 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli sól świeżo zmielony

Smakołyki Asi
Sałatka z soczewicą i wędzonym łososiem 166

czerwonej 2 ogórki korniszony 3 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Majonez light ( light używam na ogół zawsze ) Sól Pieprz Sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimna wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Ogórki kroimy w kostkę, paprykę podobnie. Dodajemy rozdrobnionego łososia. Następnie jajka pokrojone w kostkę oraz odsączoną soczewicę. Do całości wkładamy majonez, mieszamy i przyprawiamy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania