Wiosenny serniczek na zimno z truskawkami i galaretką. Jako spód sernika można wykorzystać herbatniki, gotowe biszkopciki lub upiec biszkopt. Ja podaję wersję z biszkoptem. Nie jest on zbyt wysoki, co bardzo mi odpowiadało :) Chciałam skupić się przede wszystkim na serniku. Spód miał pełnić rolę tylko podstawy ciacha ;) Za przepis bardzo dziękuję Zuzi W., która jakiś czas
Nastoletnie WypiekanieDusimy cebulę na małym ogniu pod przykryciem, aż się zrobi całkowicie miękka. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Konfiturę z czerwonej cebuli podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno :) Smacznego
W kuchni Katiewierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Ja tymczasem muszę zebrać się w sobie i pójść do sklepu. Zważywszy na nieustannie siekący deszcz, wyjątkowo ciężko znaleźć mi w tej chwili chociażby cień motywacji... Poza obiadem, rzecz
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuper przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki i wiosenny. Ja serniczki wykonałam w obręczach cukierniczych jednak bez obaw można je wykonać w jednej, większej tortownicy (o średnicy 16-20 cm). Serniczki wykonałam na spodzie z prażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa
Mango PapajaZamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około
Karo in the Kitchenświeżej mięty, serek homogenizowany oraz śmietankę 18%, wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania konsystencji sosu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem. Uwaga: makaron podajemy na zimno lub ciepło. Osobiście preferuję wersję zimną - idealna na letnie śniadanie, kolację lub obiad. Zdobimy ćwiartkami truskawek i listkami mięty. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein
Słodkie okruszkiPyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl
Kto ugości moich gości?cukier dokładnie się rozpuści dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i od razu zestawiamy z palnika. Odstawiamy masę aż wystygnie (musi być idealnie zimna). Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami, a następnie dodajemy stopniowo masę pomarańczową masę cały czas miksując. Składniki ponczu I łączymy razem. Kawę zalewamy wodą, a gdy przestygnie dodajemy alkohol. Biszkopt
Czary - gary w kuchnipiątek o 14-tej... według mnie sprawa mocno umowna... jakby nie patrzeć o tej porze jest on już na pewno więc mam tu dla Was bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego 250 ml mleka (krowiego
Czary - gary w kuchniniej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku. Wykładamy masę na wystudzony spód
Czary - gary w kuchniczasie zagotowujemy wodę z przyprawami i do wrzącej wkładamy szynkę. Gotujemy 5 minut, a następnie wyłączamy palnik i całość zostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Gdy woda będzie zimna ponownie ja zagotowujemy (tym razem z szynką w środku) i znów gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy, wyjmujemy mięso i wstawiamy na noc do lodówki. Rano jemy kanapki
Czary - gary w kuchnizawsze niby przypadkiem mam dla nich coś pysznego :-) Tylko jak tu stać przy piekarniku w taki upał? W taką pogodę niezawodne są ciasta bez pieczenia, na zimno :-) To, o którym Wam dziś piszę nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę nie musi być nawet z morelami, możecie śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak
Czary - gary w kuchniSzukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo
Czary - gary w kuchniCałość podgrzewamy do chwili aż batoniki się rozpuszczą (ale masa nie może się zagotować), od czasu do czasu mieszając. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki - masa musi być naprawdę zimna. Następnie przekładamy ja do miksera i miksujemy aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do płaskiego, zamykanego od góry naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. A potem już tylko cieszymy
Czary - gary w kuchnibardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy
Czary - gary w kuchni