na zimno - 10906 przepisów (strona:276/728)

Sernik na zimno z truskawkami (na biszkopcie) 150

Wiosenny serniczek na zimno z truskawkami i galaretką. Jako spód sernika można wykorzystać herbatniki, gotowe biszkopciki lub upiec biszkopt. Ja podaję wersję z biszkoptem. Nie jest on zbyt wysoki, co bardzo mi odpowiadało :) Chciałam skupić się przede wszystkim na serniku. Spód miał pełnić rolę tylko podstawy ciacha ;) Za przepis bardzo dziękuję Zuzi W., która jakiś czas

Nastoletnie Wypiekanie
Konfitura z czerwonej cebuli 149

Dusimy cebulę na małym ogniu pod przykryciem, aż się zrobi całkowicie miękka. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Konfiturę z czerwonej cebuli podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno :) Smacznego

W kuchni Katie
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 129

wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki, łyżeczką między nimi rozłożyć pesto. Całość posypać płatkami orzechów. Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Ja tymczasem muszę zebrać się w sobie i pójść do sklepu. Zważywszy na nieustannie siekący deszcz, wyjątkowo ciężko znaleźć mi w tej chwili chociażby cień motywacji...  Poza obiadem, rzecz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini serniczki cytrynowe na zimno na spodzie z prażonego słonecznika oraz z lemon curd 1838

super przepis na mini serniczki na zimno! Nie jestem fanką tego typu serników jednak ten wyszedł wprost genialny! Delikatnie słodki, nieco kwaśny, rześki i wiosenny. Ja serniczki wykonałam w obręczach cukierniczych jednak bez obaw można je wykonać w jednej, większej tortownicy (o średnicy 16-20 cm). Serniczki wykonałam na spodzie z prażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa

Mango Papaja
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 233

Zamiast kanapki. Do lunchboxa do pracy. Do torby na rowerową wycieczkę, do koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około

Karo in the Kitchen
Makaron w lekkim miętowo serowym sosie truskawkowym 139

świeżej mięty, serek homogenizowany oraz śmietankę 18%, wszystko razem miksujemy do połączenia składników i uzyskania konsystencji sosu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem. Uwaga: makaron podajemy na zimno lub ciepło. Osobiście preferuję wersję zimną - idealna na letnie śniadanie, kolację lub obiad. Zdobimy ćwiartkami truskawek i listkami mięty. Podajemy. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein

Słodkie okruszki
Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym 177

Pyszne pierożki - idealne na małe i duże okazje, imprezy i spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl

Kto ugości moich gości?
Tort pomarańczowo - kawowy 102

cukier dokładnie się rozpuści dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i od razu zestawiamy z palnika. Odstawiamy masę aż wystygnie (musi być idealnie zimna).  Śmietanę ubijamy ze śmietanfixami, a następnie dodajemy stopniowo masę pomarańczową masę cały czas miksując.  Składniki ponczu I łączymy razem. Kawę zalewamy wodą, a gdy przestygnie dodajemy alkohol.  Biszkopt

Czary - gary w kuchni
Deser o smaku pina colada 152

piątek o 14-tej... według mnie sprawa mocno umowna... jakby nie patrzeć o tej porze jest on już na pewno więc mam tu dla Was bardzo szybkie ciasto na zimno, bez pieczenia, równie dobrze możecie je zrobić w pucharkach, w formie deseru :-) Polecam (tym bardziej, że to kolejny mój eksperyment :-) )... SKŁADNIKI 400 ml mleczka kokosowego 250 ml mleka (krowiego

Czary - gary w kuchni
Mazurek czekoladowo - kokosowy 162

niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy masło i stopniowo dodajemy czekoladę (która teraz mam konsystencję budyniu). Miksujemy aż masa zacznie gęstnieć, a następnie stopniowo dosypujemy mleko w proszku.  Wykładamy masę na wystudzony spód

Czary - gary w kuchni
Szynka gotowana 161

czasie zagotowujemy wodę z przyprawami i do wrzącej wkładamy szynkę. Gotujemy 5 minut, a następnie wyłączamy palnik i całość zostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Gdy woda będzie zimna ponownie ja zagotowujemy (tym razem z szynką w środku) i znów gotujemy 5 minut od momentu wrzenia. Studzimy, wyjmujemy mięso i wstawiamy na noc do lodówki.  Rano jemy kanapki

Czary - gary w kuchni
Ciasto morelowe bez pieczenia 118

zawsze niby przypadkiem mam dla nich coś pysznego :-) Tylko jak tu stać przy piekarniku w taki upał? W taką pogodę niezawodne są ciasta bez pieczenia, na zimno :-) To, o którym Wam dziś piszę nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę nie musi być nawet z morelami, możecie śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak

Czary - gary w kuchni
Cytrynowy sernik na zimno (bez jajek) 162

Szukałam odpowiedniego na wakacyjna aurę ciasta i znalazłam :-) właściwie to sama sobie wymyśliłam i wyszło genialne - lekko kwaskowe, orzeźwiające, podane na zimno jest lepsze niż jakiekolwiek lody... Trochę czasu pochłania, choć pracy niewiele... najbardziej czasochłonne jest oczekiwanie na twarożek, który zdecydowanie polecam przygotować samodzielnie - jest wtedy delikatny i idealnie cytrynowy (i błagam, nie pytajcie ile go wychodzi wagowo

Czary - gary w kuchni
Lody o smaku milky way (bez jajek i mieszania) 185

Całość podgrzewamy do chwili aż batoniki się rozpuszczą (ale masa nie może się zagotować), od czasu do czasu mieszając. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki - masa musi być naprawdę zimna. Następnie przekładamy ja do miksera i miksujemy aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do płaskiego, zamykanego od góry naczynia i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. A potem już tylko cieszymy

Czary - gary w kuchni
Szarlotka z płatkami owsianymi 121

bardziej słodka zapiekanka na spodzie z płatkami owsianymi? Sama już nie wiem, która nazwa bardziej adekwatna... w każdym bądź razie ciasto obłędne! Przepyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno... Pasuje jako deser i jako element śniadania, np. z jogurtem naturalnym - świetnie zastąpi tradycyjne musli - nie jest to typowe rozlatujące się kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy

Czary - gary w kuchni