na zimno - 10906 przepisów (strona:307/728)

Buraczki zasmażane 193

jakże pyszny dodatek do obiadu, który często gości na naszych stołach. Buraczki zasmażane pasują do różnego rodzaju mięs i najbardziej w towarzystwie ziemniaczków. Smaczne są na ciepło i na zimno, chociaż osobiście preferuję wersję na ciepło. Polecam Składniki: 800 g buraków 1 mała cebulka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 pełna łyżka masła 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego 1 płaska

Oryginalny smak
Wegański bigos z brązową ciecierzycą 173

ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka

Gotuj z Blue Raven
Słoneczne kluski. 176

migdałami i miodem Trochę niekształtne wyszły, ale na talerzu tego jakoś nie widać ^^  od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D  zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej  40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej  żółtko  szczypta soli cynamon

More food, love and dreams
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 387

Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami - na ciepło danie obiadowe, na zimno z sosem czosnkowym pyszna sałatka. Do przygotowania dania użyłam aromatycznej przyprawy Curry Premium od firmy Sk worcu . Składniki: 400 g piersi z kurczaka 300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona) 280 g kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 2 torebki ryżu parabolicznego (1 szklanka

Na Ciasteczkowych Papierach
Wegepasztet jaglany z cukinią, porem, fasolką adzuki i suszonym pomidorem 177

minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz około 30 minut w 190 stopniach. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Zniknie w ciągu kilku minut. Ja już zrobiłam takie...trzy w ciągu tygodnia. Można go zabrać ze sobą wszędzie. Daje uczucie sytości na długo, a zawarte w nim przyprawy

Z Kuchni Do Kuchni
MOTYL I LILIA- biała herbata 131

Dziś pogoda jest...jaka jest. Ciemno, zimno i mgliście. I z tej to okazji zaparzyłam wyjątkowo piękną i pyszną herbatę. Okazja ku temu jest. Chęć posiadania energii, chęć dobrego samopoczucia i pragnienie...zdrowa! I odpowiedniego nawilżenia, wszak przechodzę...jaglany detoks! Herbata Motyl i Lilia znana jest w Chinach pod nazwą Bai He Yu Die. Po zaparzeniu listki stopniowo rozwijają się

Z Kuchni Do Kuchni
Kapuścianka z mięsną wkładką . 150

Witajcie :) U nas dzisiaj zimno i pochmurno , więc na taki dzień przygotowałam pyszną rozgrzewającą zupę Kapuściankę z wkładką mięsną . Do zupy dodałam suszonej pietruszki od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego  http://www.skworcu.com.pl/ znajdziecie tam wiele przypraw , bakali , i innych pyszności :)   Składniki : 1 kawałek  dużego  żeberka około 5 , 6  ziemniaków  2 marchewki

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z warzyw dla Ciebie 133

zupka... O ty w mordę, ciepła! Przecież zupa powinna być gorąca. Panie, chodź no pan tu. Zimna jest! Głodny jestem jak jasna cholera a on letnią zupę mi przynosi! " Sztos  https://www.youtube.com/watch?v=eByj8tIpsX4   Emotikon smile motikon smile Na niedzielną poprawę humoru coś z polskim akcentem. Zupa-krem z warzyw!! Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 kalafiora 1/2 opakowania

Bike By Life
Zacznij pozytywny dzień z yerba mate! 139

yerba mate Pajarito Menta Limon 40g - mate z Paragwaju, która mocno odświeża i wyjątkowo smakuje. Do klasycznej mate dodano limonkę i miętę. Idealnie pasuje także do picia na zimno w gorące i upalne dni. yerba mate Pajarito Elaborada 40g - klasyczna paragwajska mate bez żadnych dodatków owocowych czy ziołowych o sporej mocy pobudzenia. Idealna dla osób, które cenią sobie klasykę

Bike By Life
Śniadanie mistrzów 176

dodać nic ująć. Odrobinę lata na śniadanie, gdy za oknem pochmurno i zimno, wskazane :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu basmati owoce świeże lub mrożone, ja użyłam owoców leśnych(maliny, borówki,czarna i czerwona porzeczka) 1 łyżka miodu ser biały owoce goji 1 banan ciasteczko maślane Przekładam ryż ze zmiksowanymi owocami, serem białym i bananem(3 warstwy). Dekoruję owocami goji, świeżymi

Bike By Life
Miodowo-korzenny schab pieczony 253

przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :)  Świetnie smakuje również na zimno.  Smacznego! Źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 322

Zapiekanka wyszła spontanicznie, ale bardzo smacznie. Zimno i mróz, a w związku z tym na szybkie ogrzanie co jest najlepsze? Praca w kuchni i  odpalenie piekarnika. Upiekłam chleb, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo moje słodkie łasuchy zjedli pół bochenka. Jest to jednak powód do radości, bo to oznacza, że smakowało. Nagrzany piekarnik trzeba wykorzystać i na obiad powstała

O kuchni z uczuciem
Schab gotowany w mleku 230

Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako wędlina na kanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

Bajeczna Kuchnia
Boeuf Strogonow 131

Kiedy za oknem zimno jak na Syberii, śnieg jak na Uralu, a na twarzy rumieńce jak na ręcznie malowanej matrioszce wystawionej na sprzedaż na Placu Czerwonym w Moskwie, czas zmienić dietę i powiesić na ścianie plakat Artura Kulkova . Czas na kuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa! Składniki

GRUBY WAŁEK
Popękane ciasteczka czekoladowe 237

wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Gdy masa będzie jednolita, wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny – masa musi być bardzo zimna, aby nie lepiła się bardzo do rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej

Poezja smaku