Jest dość zimno kochani, postanowiłam zrobić rosołek z kaczuszki. Idealny na wieczór! Kaczuszkę dostałam, więc to będzie rosół od serca na dobranoc. Składniki -porcja kaczuchy suszone pomidory cebulki natka pietruszki lub selera naciowego marchewka ząbek czosnku sól himalajska różowa makaron w kształcie ryżu u mnie Czaniecki Mięso wypłucz pod wodą. Włóż do garnka, dodaj marchewkę,cebulę opieczoną nad ogniem
Z Kuchni Do KuchniOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Temperatury spadły poniżej zera, wiatr ostro siecze skórę. W takich warunkach powinniśmy jeść gorące, dosyć kaloryczne potrawy, które pomogą nam uporać się z zimnem. Dziś mam dla Was przepis na pożywne śniadanie, które zapewni Wam energię na długi czas. Jego przygotowanie zajmie Wam jedynie chwilę. Kasza manna, żurawina, migdały... czujecie klimat? Przepis bardzo prosty, każdy
W poszukiwaniu inspiracjiZupa ta chodziła za mną od dłuższego czasu. A że zrobiło się bardzo zimno a ona jest idealna na taką pogodę bo świetnie rozgrzewa postanowiłam ją w końcu zrobić. I powiem Wam, że się nie zawiodłam. W smaku jest bardzo pyszna, a dzięki mięsnym kuleczkom bardzo syta. Myślę, że będzie to miła odmiana dla naszych tradycyjnych zup: pomidorowej, ogórkowej
Passion of CookingPolędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki
Pyza i Surówkastopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu). Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy
Łycha smakówZimno się, ludziska, zrobiło, z chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami doprawia, cynamonu z leksza dosypuje i już, grzany bimberek gotowy! Tylko poramańczy lepij nie dodawać, bo aksamitny posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDobrze trzeba wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak gęsta śmietana. Miskę z ciastem przykrywam czysta ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ( na wiosnę na słonko a w zimnie na kaloryfer) na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładam porcje ciasta
Tanio smacznie i prostowiem jak wy ale jak robi się naprawdę zimno na dworze i pada śnieg to wtedy chce mi się smalczyku na kanapce,tym razem zrobiłam z wędzonym boczkiem,jabłkiem,cebulką i oczywiście ze słoninką-wyszedł naprawdę pyszny i już prawie go nie zostało....chyba muszę zrobić znowu Składniki: 40 dag słoniny bez skóry 1-2 cebulki 15 dag boczku surowego
Swojskie jedzonkoWitajcie :) Zimno na dworze to teraz więcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne, w jednej z nich znalazłam przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch
Sama słodycz i szczypta chiliLekko studzimy i odwracamy ciasto (jeśli wyrósł „czubek” należy go odciąć), aby ananasy znalazły się na górze wypieku. Delikatnie zdejmujemy papier. Możemy podawać na ciepło lub na zimno. Post Odwracane ciasto ananasowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubiegałam przy tak niskiej temperaturze, czyli – 15 C. Ogólnie było ok, nie ma co bić rekordy czasowe o tej porze roku zimą, bo jest przede wszystkim ślisko i zimno. Mnie biega się dobrze gdy jest chłodniej, pewnie dlatego że mam niskie ciśnienie i dlatego też odpada bieganie gdy jest gorąco, tj. dla mnie powyżej 25 C. Dystans jaki pokonuję
greenscarfbędą święcić triumfy również podczas eleganckich bankietów. Potrzebne nam (na 18 mini-babeczek): - 18 małych korpusów do kruchych babeczek - 270 g serka typu almette - 150 g łososia wędzonego na zimno (u mnie z koperkiem) - pieprz cytrynowy - szczypta soli Przygotowanie: Łososia rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z serkiem i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, dokładnie mieszamy
W poszukiwaniu inspiracjiokoło 1 litr wody. Dodaj całą soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi
greenscarfZima nie odpuszcza. Jest zimno i już. Na zewnątrz. Ja grzeję się od wewnątrz na różne sposoby. Za sprawką Beaty szybko zrobiłam jaglany krem na roślinnym mleku, które bardzo często przygotowuję sama. Dzisiaj padło na mleko migdałowe. Bardzo prosty sposób przygotowania mleka roślinnego znajdziecie w tym przepisie. Każde jedno mleko roślinne tak właśnie robię. Jak ugotować wspaniałą i smaczną kaszę
Naturalna KuchniaPROPOZYCJA NA DETOKS CUKROWY 2016 Aromatyczny, pełen zakręconych smaków bulion warzywny może być podstawą wielu zupnych wariacji. Za oknem zimno, a ciało domaga się natychmiastowych rozgrzewaczy. Stawiam na talerz pikantnej zupy, do której można dodać kilka zgrillowanych, podsmażonych lub surowych, zaparzonych gorącym wywarem dodatków. Wypity w kubku też jest całkiem OK. Przepis pomimo długiej ilości... Czytaj dalej
Mam To Na Widelcu