na zimno - 10906 przepisów (strona:164/728)

Kotlety mielone z pieczarkami 191

głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor. Podawać na ciepło i/lub na zimno, z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 dużych kotletów mielonych. Do masy mięsnej można dodać ulubionych przypraw czy drobno posiekanego koperku lub szczypiorku. Smak ziemniaków

Gospodyni Miejska
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1904

dzienne menu – śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć

Karo in the Kitchen
Placki z kiszonej kapusty, z pieczarkami. 148

placki. ...rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor :)  Po usmażeniu placki na chwilę układamy na papier, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podajemy na gorąco lub na zimno :) Smacznego

chleba naszego
Limoncello-nalewka cytrynowa 121

zimno, gdy Ci źle-Limoncello napij się :) Włosi uważają ją za symbol świąt Bożego Narodzenia ale również chętnie sięgają po nią latem-dla ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru

Kopystką po garach
Camponata, sycylijski gulasz 176

Dziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść natki

Kopystką po garach
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 160

środku temperaturę ok. 56-57°C). Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry.Smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno Najlepiej smakuje z sosem remulada. Przepis na ten sos pojawi się w dziale Sosy/dipy

Kopystką po garach
Hummus idealny 121

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty

Kopystką po garach
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 144

Muszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa

Kopystką po garach
Buraczki podawane na ciepło 191

Buraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam

Kopystką po garach
Zielone Kaszotto z fasolką szparagową i brokułami 198

dań. Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny.   * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo

Wylizany Rondel
Sernik kokosowy z kremem z palonej białej czekolady 530

Kokosowa odsłona sernika na zimno na spodzie z maślanych kruchych ciasteczek. Niezwykły jest tutaj krem i to właśnie jemu należałoby poświęcić kilka zdań. Jestem pewna, że większość z Was już wiele razy robiła krem na bazie bitej śmietany, mascarpone i białej czekolady. Jest rewelacyjny i tego nie ukrywam- też często go przygotowuję, ale krem na tym kokosowym serniczku bije

Nastoletnie Wypiekanie
Niedzielny obiad w Ten Sushi 154

Postanowiłam więc ponownie wybrać się do Ten Sushi, tym razem na niedzielny obiad, wybór padł na lokal znajdujący się przy ul. Rydygiera. Jesteśmy pierwszymi gośćmi, w lokalu jest bardzo zimno, najchętniej założyłabym z powrotem płaszcz. Ogrzewanie zostanie włączone dopiero później, kiedy w lokalu pojawi się więcej klientów. czyżby oszczędności ? Restauracja jest niewielka, urządzona w stylu minimalistycznym. Nikt tu chyba

Kulinarne przygody Gatity
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 154

piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Podawaj clafoutis lekko przestudzone lub schłodzone w lodówce (około 2 godz.), posypane cukrem pudrem, osobiście wolę je na zimno. *Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny. **Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy.   *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śledzie korzenne 127

cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy  1/2 łyżki miodu 1/2 cytryny (otarta skórka + sok) 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren ziela angielskiego 2 - 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminu rzymskiego 6 -7 goździków 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej kolendry

Kuchcik gotuje
Sernik na krakersach 180

gram Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam

Różowa kuchnia