świątecznym stole. Warto wcześniej przygotować listę produktów z których będziemy robić nasze smakołyki na świąteczny stół. Zawsze w mojej kuchni jest olej rzepakowy, który wykorzystuję na ciepło i zimno. Olej rzepakowy jest bardzo zdrowy, zawiera sterole roślinne, kwasy omega 3,zmniejsza zawartość złego
Kulinarne pyszności MolkiOstatnio mamy czas dla kasz. Pęczak, gryczana a ostatnio bulgur. Na zimno, na ciepło. Syncio nie przepada za gryczaną paloną, wszyscy kochamy pęczak. W niedzielne popołudnie przygotowując obiad pomyślałam, że zamiast robić sałatkę przyrządzę kaszę na ciepło. Jak się okazało był to świetny wybór gdyż tak przygotowany bulgur świetnie smakuje w obu formach i jest idealny by zabrać
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękka. Wtedy zestawiamy ją z ognia i ręcznym blenderem miksujemy na gładko. Przelewamy do miseczek i ozdabiamy świeżymi owocami oraz bakaliami. Taki budyń możemy jeść na ciepło i na zimno. Co znalazło się na moim budyniu jaglanym? Maliny, borówki, miechunka, siekane migdały, wiórki kokosowe i jadalne kwiaty – uczta nie tylko dla żołądka, ale i dla oczu! Wpis zawiera lokowanie
Poezja smakudaniach , które pojawią się na moim świątecznym stole, ponieważ: * świetnie nadaje się do smażenia wszelkich mies *świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno *jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 10 dużych pieczarek sól
Z Majeczką w kuchnibrązowieniu. Aby uniknąć szybkiego więdnięcia sałaty i innych warzyw liściastych, wystarczy owinąć je kawałkiem ręcznika papierowego i schować do lodówkowej szuflady. Pomidory – mimo plotek, pomidory nie lubią zimna! Pomidorki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Miskę należy wyłożyć ręcznikiem papierowym, a pomidory układać szypułkami do góry, by uniknąć ich obicia. Artykuł Jak przechowywać jedzenie – kilka podstawowych trików pochodzi
PysiaGotuje.ploknem w ogóle mnie w tym nie utwierdza. Szaro, buro i ponuro ☹☹☹☹☹ Tyle planów, że się czas zakochać, zacząć biegać, przejść na dietę, no ale jak? Jak tu wciąż zimno i brzydko.Najlepiej siedziało by się w kokoniku z pierzyny, koca i jeszcze jednej pierzyny z tabliczką czekolady.. Eh, może na początek tych wielkich planów zrezygnuję ze słodkości na rzecz
pieprzny smaczekkuchenkę i podgrzewaj jeszcze chwilę (wystarczy minutka), aż tortilla będzie całkowicie ścięta. Zsuń na talerz i pokrój na trójkąty. Tortilla jest smaczna zarówna na ciepło, jak i na zimno. Wskazówki: Nie chcesz używać tyle oliwy? To zrób toritllę z ugotowanych ziemniaków. Mogą być nawet takie z obiadu. Ugotowanych ziemniaków nie trzeba tak długo smażyć. Wlej na patelnię
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis na tę sałatkę podesłała mi siostra. Użyłam łososia wędzonego na gorąco, ale sądzę, że wędzony na zimno będzie bardziej wyrazisty. Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Nieco kłopotliwe wydaje się krojenie składników, ale nie będzie z tym kłopotu jeżeli użyjemy odpowiedniej obieraczki lub mandoliny. Sosu warto zrobić więcej, jest bardzo dobry. Kumin lepiej dodawać stopniowo - dla jednych podana ilość
Stare Garyzjeść na obiad, kiedy jest tak zimno, wieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego
Kuchnia u Krysimiski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować. Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować. Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko
Monia miesza i gotujedzwonki skórą do góry smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmaku solą* i pieprzem. Jeśli chcemy, by rosół był mniej tłusty, można zebrać nadmiar tłuszczu: do miski nalewamy zimną wodę i wrzucamy kostki lodu, żeby woda była jak najbardziej zimna, miskę lekko zanurzamy w garnku z rosołem (rosół nie może być bardzo gorący), a wtedy tłuszcz przyklei się do miski. Tym sposobem "odchudzimy"nieco rosół. Rosół podajemy z makaronem, posypany
Obiad gotowyjeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko
Kuchnia w opałachmogę doczekać się wiosny? Miłego, delikatnego słoneczka i wietrzyku? Bo teraz to nie wiadomo co ze sobą zrobić! Słońce świeci, ale wiatr tak mocno wieje, że jest zimno a zarazem okropnie gorąco! Dziś akurat pada deszcz i taka pogoda bardzo mi odpowiada. Jest przynajmniej stała i bardzo odświeżająca. Ale do rzeczy! W oczekiwaniu na wiosnę fajnie się sprawdzają sycące dania
wegetalerzeSkładniki (na ok. 100 g masła): 200 ml śmietanki 42% (jedno opakowanie) do przygotowania masła przyda się: zimna woda, czysta gaza na której można odcisnąć masło/sitko, papier/porcelanowa maselniczka, blender z końcówką do ubijania piany lub mikser, wysoki pojemnik. Przygotowanie: Zimną śmietankę ubiłam za pomocą blendera (końcówka do ubijania piany) w wysokim plastikowym pojemniku. Ubijamy aż do momentu, kiedy tłuszczu
rozgotowana