na zimno - 10906 przepisów (strona:162/728)

Camponata, sycylijski gulasz 191

Dziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść natki

Kopystką po garach
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 174

środku temperaturę ok. 56-57°C). Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry.Smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno Najlepiej smakuje z sosem remulada. Przepis na ten sos pojawi się w dziale Sosy/dipy

Kopystką po garach
Hummus idealny 135

Hummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty

Kopystką po garach
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 163

Muszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa

Kopystką po garach
Buraczki podawane na ciepło 206

Buraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam

Kopystką po garach
Zielone Kaszotto z fasolką szparagową i brokułami 209

dań. Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny.   * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo

Wylizany Rondel
Niedzielny obiad w Ten Sushi 171

Postanowiłam więc ponownie wybrać się do Ten Sushi, tym razem na niedzielny obiad, wybór padł na lokal znajdujący się przy ul. Rydygiera. Jesteśmy pierwszymi gośćmi, w lokalu jest bardzo zimno, najchętniej założyłabym z powrotem płaszcz. Ogrzewanie zostanie włączone dopiero później, kiedy w lokalu pojawi się więcej klientów. czyżby oszczędności ? Restauracja jest niewielka, urządzona w stylu minimalistycznym. Nikt tu chyba

Kulinarne przygody Gatity
CLAFOUTIS Z OWOCAMI JAGODOWYMI 166

piekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Podawaj clafoutis lekko przestudzone lub schłodzone w lodówce (około 2 godz.), posypane cukrem pudrem, osobiście wolę je na zimno. *Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny. **Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy.   *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Śledzie korzenne 143

cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy  1/2 łyżki miodu 1/2 cytryny (otarta skórka + sok) 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren ziela angielskiego 2 - 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminu rzymskiego 6 -7 goździków 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej kolendry

Kuchcik gotuje
Sernik na krakersach 202

gram Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym  na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam

Różowa kuchnia
Placki bananowe 147

Dodajemy jajko, masło orzechowe i miód. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło bądź na zimno.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 14 placuszków Koszt przygotowania: ok. 5 zł Czas przygotowania: ok. 30 minut

Pobite gary Barbary
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 246

podsmażonych warzyw dodany czosnek, przecier pomidorowy i gałka muszkatołowa.  Dodana zmielona wołowina. Warzywa i wołowina po podsmażeniu. Doany listek laurowy. Sos przed gotowaniem. Dodane pomidory z puszki, zimna woda, sól i cukier. Sos zaraz po ugotowaniu i otwarciu szybkowaru. Ugotowany sos po wymieszaniu

Szybko Szybkowar
Kotlety jajeczne z kaszą kuskus 186

Pyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus.  Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.  To moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz

magiczna kuchnia Kasi
Indyjskie kotleciki kalafiorowe. 146

przy obracaniu. Drugie podejście wyszło już zupełnie gładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior 2 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki chili

zadanie-gotowanie
Kasza bulgur z aromatycznym tofu i suszonymi owocami 123

sprawdzi, a nawet ryż. Jest to dosyć nietypowe połączenie wędzonego aromatu ze słodkim smakiem, ale tworzy to naprawdę smaczne połączenie. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje również na zimno? Składniki na 4 duże porcje (czyli standardowo, zostanie porcja dla mnie do pracy na kolejny dzień) 2 kostki wędzonego tofu 100-150 g suszonych moreli puszka mleka kokosowego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania