ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka domowej vegety sól pieprz pół pęczka natki pietruszki Cebulę obrać, opalić nad ogniem. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w garnku, zalać zimna wodą (2,5 litry), zagotować, zbierając szumowiny. Dodać cebulę, liście laurowe i ziele angielskie oraz związane nitką łodygi natki pietruszki. Garnek przykryć. Gotować na małym ogniu ok 2 godzin
Obiad gotowyjest bardzo wyrazisty w smaku. Przyprawiłam go przyprawami: ziołami prowansalskimi , przyprawą śródziemnomorską i czubrycą zieloną od RAFEX . Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego
Izabelawkuchniminut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy, najlepiej przez kilka godzin. 4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Śnieżkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę krówkową i dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. 5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na zimny sernik. Sernik wstawiamy do lodówki
Izabelawkuchnimasę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna. 3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy. 4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu. 5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami
Izabelawkuchnimałe kawałki, wykładamy go na budyń. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy. 5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma na tartę o średnicy około 25 cm. Budynie bez cukru i na pół litra
Izabelawkuchnioknem istna jesień - deszcz, szaro, buro, zimno i ponuro. Ja już odliczam dni do wiosny, mojej ulubionej pory roku! A tym czasem trzeba sobie jakoś osłodzić te zimne, chłodne wieczory. Dziś proponuję kawałek marchewkowego ciasto - marchewkowe love... Uwielbiam! :) Składniki: 3 jajka 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być zwykły) 200 ml oleju 2 duże marchewki (u mnie wyszły 3 szklanki
Trufelkowokruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. Składniki na 6 kokilek
Ola la LCHFwszystko jest już zimne, to wówczas wyjmujemy schab, osuszamy i chowamy do lodówki na 12 h żeby wszystko ładnie "dojrzało". Przechowujemy w lodówce, serwujemy na zimno. Smacznego
chleba naszegoKanapki nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina wyobraźni i możemy skomponować wyjątkowy posiłek. Dobrze smakują na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło! Zainspirujcie się przepisami i korzystajcie! Każdy sezon przynosi nowe dary w postaci owoców i warzyw. Która kanapka najbardziej się Wam podoba? Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą
Moja smaczna kuchniaBrrr.. Za oknem zimno, typowa jesień . A ja dzisiaj mam słaby dzień , ogólnego lenia i drażliwość na otoczenie :( Więc zrobiłam tak na szybko siekane placuszki z warzywami :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli 5 małych pieczarek 2 jajka 2 łyżki mąki Vegeta, pieprz Natka pietruszki Szczypta bazylii Olej Przygotowanie: Pierś, paprykę, cebulę
Domowa Kuchnia u MamySałatka z buraków a’la carpaccio to bardzo łatwa i smaczna przystawka na zimno lub sałatka na kolację. Smak buraka wyraźnie tutaj dominuje. Składniki: – 1 burak gotowany – garść roszponki – kawałek startej kalarepki – 2 łyżki soku z cytryny – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotowany burak obrać
To co kochamNiedawno pokazywałam Wam jak wykorzystać mini sucharki w wersji zapiekanej (przepis o tutaj ). Dziś zapraszam na równie pyszną, jeśli nie pyszniejszą wersję w wydaniu na zimno:) Mini sucharki z wędzonym łososiem, serkiem kanapkowym oraz rzodkiewką. Tak niewielka ilość składników potrzebna jest by wyczarować przekąskę, którą zachwycicie gości:) Gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Polecam:) kilkanaście – kilkadziesiąt sztuk mini sucharków
Smaki Na Talerzudość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne buraczki tarte , które najczęściej zajadamy do obiadów. Pyszne są zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem cebulki . Bywają także buraczki z dodatkiem cebuli i czosnku . W tym roku poszłam krok dalej i przygotowałam także buraczki w plastrach. U nas sprawdzają
Smaczne Zdrowepierogów, no nie mrożę jedynie pierogów z truskawkami ani jagodami :) Kiedy chcę zjeść taka porcyjkę pierogów, a nie wyjęłam ich wcześniej aby się rozmrażały powoli to wyjmuje je na zimna patelnię na której jest już olej, przykrywam przykrywką i na najmniejszym ogniu powolutku rozmrażam
Gotowanie...to proste !Zapraszam Was dziś na ciacho. Jest to sernik na zimno, bardzo prosty do zrobienia i pyszny. Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 3 op. bitej śmietanki w proszku 7 biszkoptów podłużnych 200 g winogron bez pestek 1 galaretka przezroczysta tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Winogrona myjemy i osuszamy. Blaszkę
słodkie i nie tylko historie kulinarne