Mój pierwszy chleb na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie i na pewno nie ostatni - ciężki, zwarty, wilgotny, z przepyszną chrupiącą skórką. Uprzedzam, że można się uzależnić - już po pierwszym kęsie człowiek obiecuje sobie, że będzie dbał o swój zakwas, dokarmiał go, aby posłużył długie lata :) Przygotowanie chleba żytniego na zakwasie jest niezwykle proste, choć na efekt końcowy trzeba poczekać nawet(...)której można wyszukać w swojej okolicy życzliwą osobę, która podzieli się swoim zakwasem. Świetny projekt! Składniki: Zakwas: 400 g mąki żytniej razowej typ 2000 320 ml przegotowanej letniej wody Chleb: 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 700 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Zakwas: 1. dzień: W dużym słoiku
Domowa Cookierenka Agiswój pierwszy wypiek z użyciem garnka rzymskiego. Przypomnę, że wszedłem w jego posiadanie dzięki sklepowi internetowemu AleDobre.pl . Zresztą pisałem o tym niedawno temu - o tutaj . Chleb wyszedł fantastyczny, zresztą sami zobaczcie na zdjęciach :) Nie mam wątpliwości, że od teraz garnek często będzie zastępował mi zwykłe chlebowe foremki. 1 kg mąki orkiszowej chlebowej typ 750 2 jajka 500 ml ciepłej wody(...)oleju 60 g płatków czerwonej papryki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży sezam do posypania chleba Zatem sprawa ma się tak: wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło. Potem dodajemy do tego resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Powinno
Marder&Marder Manufacturetego wszystkiego nie pasuje, ale oczywiście nie miała racji, oczywiście, że pasuje :) Taki trochę leniwy weekend mamy, film obejrzeliśmy, obiad zrobiliśmy, coś tam jeszcze, i właśnie również chleb zrobiłem. Na zakwasie. Bo ostatnio stwierdziłem, że w weekendy mam trochę czasu i mogę zakwasowe chleby robić. A dodatkową motywacją było to, że Monika, koleżanka z pracy, poprosiła mnie żebym kiedyś przy(...)coś tam potrafię i teraz już będą mnie męczyć, hehe. No to pomyślałem, że z koleżanką z pracy trzeba w zgodzie żyć i zabrałem się za wyrabianie ciasta na chleb. No i mam jeszcze trochę mąki z e-maka.pl , trzeba ją jakoś wykorzystać. Tym razem użyłem mąki pszennej typ 750 i mąki żytniej typ 2000 - jak zawsze się nie zawiodłem, kolejny
Marder&Marder Manufacturemyliłem więc użyję tego własnie synonimu :) Nie do końca miałem rację. Kilka dni temu opisywałem przepis, który dostałem od Grażyny, jednej z moich czytelniczek. I Grażyna żaliła się, że chleb ten jej nieco opadł i pytała dlaczego tak się stało. Sugerowałem wtedy, że za dużo drożdży i za dużo płynów. I mówiłem, że zrobię według swoich uwag ten chleb żeby(...)dupa blada, nie wiem co robić. Podaję wam przepis po moich przeróbkach, ale tak naprawdę chyba nie ma znaczenia, z którego przepisu skorzystacie, z tego, czy od Grażyny. Oba chleby wyglądają podobnie (podejrzewam że również podobnie smakują) i oba podobnie się zapadają :) A może wy wiecie dlaczego się tak robi? 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki
Marder&Marder ManufactureSobota, blady świt, a ja siedzę i przepis na kolejny chleb dla was piszę. Właściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie(...)chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie stąd się wzięła, że chleb jest taki bardzo
Marder&Marder ManufactureTrzeci chleb z mojego ostatniego weekendowego wypieku. Raz na jakiś czas robię sobie właśnie takie niedzielne maratony. Sporo pracuję, bardzo często też w niedziele. Niezbyt często mam jakiś wolny dzień. Często nawet święta ustawowo wolne od pracy spędzam pracując, niestety. Generalnie, tak w skrócie: przeważnie pracuję 7 dni w tygodniu. A jak już zupełnie przypadkiem wpadnie mi wolny dzień(...)jest słały sposób na jego wykorzystanie. Zawsze wygląda identycznie. Zamiast w końcu porządnie się wyspać wstaję o 5 rano i piekę. Chleby, bułki, chałki, bagietki, jakieś słodkie wypieki. Cokolwiek. Na co jest pomysł lub zapotrzebowanie. Ostatnio akurat nie miałem całej niedzieli wolnej więc tak na pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki
Marder&Marder ManufactureWspominałem ostatnio, że znowu (na szczęście) naszła mnie ochota na pieczenie chlebów. Dzisiaj więc kolejny zakwasowiec, tym razem z orzechami. Fajnie się te orzechy komponują z ciężką żytnią mąką, nadają chlebowi charakteru. Chleb ma nieco kwaskowy posmak, ale przy tego typu wypiekach to normalne. Ja zresztą bardzo taki smak lubię, miła odskocznia od przemysłowej, sklepowej tektury, tylko wyglądem przypominającej chleb(...)czego oni je robią. Mają też kajzerki sprawiające wrażenie żytnich i te na przykład są paskudne, w ogóle nie mogę ich jeść. Z kolei taki ciemny słonecznikowy chleb też niezły robią. Ale dobra, bo nie o Lidlu miałem pisać (chyba, że mi zapłacą, to mogę pisać, heh). Przechodząc zatem do meritum podaję przepis. A tak w ogóle to moja mama
Marder&Marder ManufactureNiedawno temu publikowaliśmy przepis na pszenny chleb z naczynia żeliwnego . Na tym samym pomyśle oparłem teraz chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc dynię również mieliśmy. Bo nie jestem pewien czy o tej porze roku dynię da się kupić. Ale jak się zawczasu myśli i planuje to potem się ma :) Ten chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę(...)zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie
Marder&Marder Manufacturewielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz uzależniona), zwiększyłam ilość wody i wyszła doskonalsza wersja już i tak bardzo zdrowego chlebka. Ja choć osobiście bardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno(...)przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad 1,5kg. Ja piekę od razu dwa (jedno pieczenie, a zawsze można kogoś uszczęśliwić...), jeden pozostaje w domu
Smaczne Zdroweobdarowywałam lub byłam obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy(...)czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni. Jeśli nie posiadacie zakwasu lub znajomych uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy
SzczyptaSmaQchleb spadł na mnie niespodziewanie. Jedna z czytelniczek podsunęła mi link z przepisem Margarytki pod sam nos. Zaiskrzyło od razu. Spodobało mi się w nim to, że jest równie mało wymagający jak Chleb Orkiszowy z ziarnami , a przygotowuje się go identycznie. W chwili czytania już wiedziałam, że i ten chleb będzie długo zachowywał świeżość. Nie myliłam się. Jest to dość(...)jednym razem, ale przez te kilka dni. Raz nawet brakło mi mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję
Blondynka GotujeUpiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego(...)akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki: 2 bochenki 200 g żytniej mąki 750 – 800 g pszennej mąki 50 g drożdży 800 ml zimnej wody 1 łyżka soli i ciut więcej 200 ml nasion słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml sezamu, u mnie czarny Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli
codojedzeniaprobiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków i ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas(...)jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu. Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą szybciej. Bez chleba zakwas będzie tak samo dobry, potrzebuje tylko odrobinę dłuższego czasu kiszenia. Ten zakwas
Karo in the Kitchenodstraszają skomplikowaniem wykonania. Tymczasem wypiek i utrzymanie w domu zakwasu nie jest trudne, o czym od lat przekonuję koleżanki i kolegów w firmie. Co jakiś czas zanoszę im upieczone chleby, które w mig znikają z koszyczka (szczególnie te na zakwasie). I coraz częściej decydują się na samodzielny wypiek. A gotowy zakwas dostają ode mnie :) Zakwas dla znajomych jest niczym innym(...)częścią ciasta, które przygotowujemy, by upiec chleb u siebie. Musimy tylko pamiętać, że z tego ciasta mamy odłożyć trochę dla siebie i trochę dla znajomego. Cały kłopot zatem tylko w tym, by dosypać więcej mąki . I najlepiej użyć do tego mąki razowej , bo nie wiadomo, kiedy znajomy zdecyduje się na wypiek. A bakterie w cieście muszą mieć pożywkę :) Warto pamiętać
Weekendy w domu i ogrodzieWeekend się zbliża więc jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka(...)piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu
Kuchenne Wariacje