Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży. Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu
Przepisy na domowy ser i chlebJeśli tylko lubicie smak kminku, to w tym chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich(...)garnka lub na kamień/keksówkę. Blachę przykryj pokrywą (wzięłam pokrywkę z naczynia żaroodpornego) i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia. Szkoda, że nie da się (jeszcze) przez internet przekazać smaku tego ciasta :( Mimo
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatny w smaku, pyszny chleb maślankowy Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :) Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia . Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH): 300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa 100g mąki żytniej(...)łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżeczki soli - płaskie 2 łyżki oliwy masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy maślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia
Grunt to przepis!Bardzo często piekę ten chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy Chleb" Yvana Cadiou. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 120 ml soku z warzyw (użyłam soku warzywnego Fortuna) 100 ml wody łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki drożdży piekarskich (instant) łyżka cukru łyżeczka soli Przygotowanie: Do formy(...)pieczenia wlać wodę, sok warzywny i oliwę, wsypać sól i cukier. Dodać paprykę, mąkę, a następnie drożdże, tak, aby nie zetknęły się z solą. Wybrać program: chleb zwykły, ok. 500 g chleba (mam automat Moulinex home bread XXL OW 5003, wybieram program 1. - chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy
Domowa Cookierenka Agiunoszący się po domu zapach pieczonego chleba:) Uwielbiam ten chleb i jestem przekonana, że Wam też zasmakuje. Składniki: 450 ml wody 2,5 łyżeczki miodu 300 g mąki pszennej typ 405 (ja daję zwykłą 480) 400 g mąki pszennej typ 1850 2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie(...)wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł. Źródło
Domowa Cookierenka AgiPostanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować, w końcu albo(...)jest jakieś ale... Po pierwsze chlebek ma nietypowy zapach. Znaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada
Marder&Marder ManufacturePotrzebuję inspiracji, potrzebuję inspiracji... Tyle już tych chlebów zrobiłem, że coraz trudniej ogarnąć mi jakiś nowy. I tak szukałem i szukałem i wpadłem na bloga Blogotowanie z pasją . A tam właśnie ów chleb z ziemniakami znalazłem. Formułę mocno zmodyfikowałem i mam nowy przepis :) Do tego stopnia pozmieniałem, że wymyśliłem wszystko od nowa, ale faktem jest, że zainspirowałem się właśnie(...)przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut. Chleb ładnie wyrośnie. Tuż przed wsadzeniem chleba do piekarnika spryskujemy go oliwą. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy chleb przez 50 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy chleb
Marder&Marder Manufacturenocnymi wyjściami to ja już naprawdę nie nadążam. Ale mam chociaż wtedy czas dla siebie. Tak jak dzisiaj właśnie :) Wyspałem się porządnie, całe mieszkanie posprzątałem, podłogi pomyłem, obiad zrobiłem, chleb upiekłem, film obejrzałem (polecam Ładunek 200 - ale to raczej dla miłośników twardego, bezlitosnego rosyjskiego kina), a teraz siedzę sobie z piwem i chipsami i piszę dla was przepis(...)napiszę to pewnie kolejny film odpalę, w końcu piwa i chipsów ci u mnie dostatek :) Chleb z żurawiną chodził za mną naprawdę już od dawna. Problemem było to, że od jakiegoś dłuższego czasu kompletnie nie ruszałem się z domu. Tylko raz na dwa tygodnie na uczelnię wychodziłem. I to wszystko. I nie miałem gdzie upolować żurawiny. Ale w końcu zdobyłem
Marder&Marder Manufacturekebabowe, może faktycznie jakoś pechowo trafiałem. Ale, ale... Trochę się chyba oddalam od tematu. Właściwie to go nawet jeszcze nie zacząłem. Otóż zjadłem śniadanie i odkryłem, że na kolację chleba nie ma już. A kolacja rzecz ważna. Znaczy się tak samo ważna jak śniadanie, obiad i kilka innych posiłków, które spożywam w trakcie dnia :) Zatem zrobiłem przerwę(...)bardzo potrafiłem znaleźć zastosowanie dla tego specyfiku. Oczywiście mógłbym po prostu zrobić panettone, ale uznałem, że to za proste rozwiązanie :) I teraz właśnie pomyślałem, że idealnie nada się do chleba, który chcę zrobić. I już na etapie wyrabiania ciasta okazało się, że pomysł miałem doskonały. Bo zwykle jak ciasto wyrabiam to ma ono taki po prostu zapach, hmmm
Marder&Marder Manufacturezrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś bardzo niedługo zrobić kwas chlebowy. Taki słodkawy napój. Jeśli nie słyszeliście(...)nigdy o nim to zdecydowanie musicie nadrobić zaległości, naprawdę jest rewelacyjny! A jednym z głównych składników jest właśnie chleb żytni. Muszę zatem poczekać aż porządnie się zeschnie (znaczy się nie cały, kawałek tylko) i będę się brał za kwas chlebowy. Mógłbym oczywiście kupić chleb żytni, ale kierując się tą metodą to równie dobrze mógłbym kwas chlebowy kupić. A przecież
Marder&Marder Manufacturedzisiaj chleb z automatu od moje fanki-czytelniczki Grażyny :) Przesłała mi na blogowego maila przepis razem ze zdjęciem. Już jeden przepis od Grażyny mam na blogu, na bułki grahamki . Znaczy się widać miłośniczka mąki graham :) I Grażyna mówi: 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki pszennej typ 650 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki(...)wody 50 ml oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru Drożdże skruszyć, zalać wodą i zasypać 2 łyżkami mąki. Poczekać aż trochę podrosną. Następnie dosypać pozostałe składniki, ustawić wagę chleba na około 750 g, stopień przyrumienia skórki wedle gustu i odpalić program podstawowy. I można wracać na Modę na Sukces, czy tam inny ulubione serial :) W mailu jeszcze Grażyna pisze
Marder&Marder ManufactureWięc taaak, nooo... Kilka miesięcy temu napisał do mnie Wiesiek, podsyłając mi swój przepis na chleb z automatu. Więc chciałbym bardzo cię Wieśku przeprosić, że dopiero teraz go publikuję. Ale wiesz... Czasu brak trochę... :) No ale co się odwlecze, to coś tam, czy co ma wisieć to też coś tam, czy jakoś takoś... Zatem żeby nie przedłużać zacytuję słowa Wieśka(...)pół roku temu kupiłem automat do pieczenia chleba, upiekłem ich już chyba z ...dziesiąt. Często korzystam z Twoich przepisów, ale nie tylko. Ostatnio zaciekawił mnie przepis Tosi ( http://smakowitychleb.pl/chleb-owsiany-z-automatu/ ). Ale zrobiłem go trochę inaczej. Korzystam z gotowych mieszanek do chleba, kupowanych w Auchan, np. Chleb Omega 3 firmy EKOVITA SP. Z O.O. (Wypieki z Wamii i Mazur). Oto składniki
Marder&Marder ManufactureKolejny chleb z ostatniego niedzielnego wypieku. Kolejny chleb obiecany teściowej ;) Pamiętajcie: każda obietnica, którą złożycie musi zostać spełniona. Ja dwa lata temu obiecałem upiec teściowej chleb z pomidorami i chleb z oliwkami i w końcu mnie to dopadło, wstałem o 5 rano i muszę to zrobić, bo teściowa przyjeżdża. Więc najlepiej nic nigdy nikomu nie obiecujcie ;) Przepis właściwie wygląda prawie(...)już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (aż mniej więcej podwoi swoją objętość). Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się chleb rumieni. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureBył weekend, miałem chwilę czasu więc kolejny chleb zrobiłem. Ostatnio w każdy weekend staram się chleby piec. Nawet teraz kolejny już mi wyrasta. Więc za parę dni będzie na blogu pewnie. Cieszę się, że znowu wróciłem do pieczenia chlebów, przyda się kilka świeżych przepisów :) W końcu blog musi tętnić życiem, musi się coś dziać. Teraz więc zapraszam was na bardzo(...)prosty w zrobieniu pszenno żytni chleb na zakwasie. Nie bójcie się zakwasówców, one nie są tak straszne jak niektórzy o nich mówią. Czytałem kilka razy, że ludzie nie chcą ich robić, bo to czasu dużo, trudne są, nie wyrastają... Przygotowałem zatem dla was przepis najprostszy z możliwych, serio. Nie może się nie udać. Zaczyn: 100 g aktywnego zakwasu żytniego
Marder&Marder ManufactureZnowu zaczynam mieć fazę na chleby. Ostatnio mało chlebów tutaj na blogu się pojawiało, ale znowu mi się chce, znów mnie to kręci. I teraz mam fazę na chleby na zakwasie więc pewnie kilka nowych przepisów się pojawi. Pewnie tak z jeden tygodniowo, bo w weekendy będę tylko piekł. Tak w tygodniu to czasu za bardzo nie mam na takie(...)rzeczy. W końcu przecież taki chleb na zakwasie to sporo czasu potrzebuje, trzeba wszystko dobrze wyliczyć i zaplanować. Mam więc nadzieję, że ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne
Marder&Marder Manufacture