temperatury 180 stopni C na 1,5 godz. Po upieczeniu trzeba pozbyć się papieru i trawy, która odchodzi. Trawy nie zjadamy, zatem trzeba ją usunąć przygotowując kanapki z tego chleba. Chleb pachnie niesamowicie :) Przebijają się w nim wiórki marchewki i smak czarnuszki z poprzedniego marchewkowego chleba na zakwasie . Przepis dodaję do listy wypieków na zakwasie i na drożdżach prowadzonej(...)maju przez Łucję w jej Fabryce Kulinarnych Inspiracji i na Panissimo u Sandry . ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Szparagi aromatyzowane trawą żubrową Chleb na zakwasie ŻYRAFA
Weekendy w domu i ogrodzieprzepisy. Bardzo lubię szparagi grillowane, z dodatkiem parmezanu. W zeszłym roku pokazywałam Wam mój patent na najprostsze szparagi na świecie . W tym roku postanowiłam podać je na kromce opieczonego chleba razem z jajkiem w koszulce. Po rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki(...)porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Następnie przekrój je wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię grillową, nalej na nią trochę oliwy i podpiecz kromki chleba z obu stron
Chilli Czosnek i Oliwapodawać samą (choć wówczas czegoś jej brak), w oryginale podawana jest z nachos i startym żółtym serem. Ponieważ stronimy od takowych rzeczy, zrobiłam domowe nachos z mojego domowego chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz(...)papryka w proszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne, lub moje domowe, zdrowe nachos Domowe nachos z chleba: - cienkie kanapki chleba (u mnie domowy orkiszowo-żytni na zakwasie) - bezzapachowy olej kokosowy lub masło - mielony czosnek Kanapki chleba posmarować cienko olejem kokosowym (lub masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną
Smaczne ZdroweOstatnio milczałam na blogu w kwestii chlebów na zakwasie. Żeby móc je upiec, muszę być dwa weekendowe dni z rzędu w jednym miejscu. A ja ciągle w trasie, więc piekłam na drożdżach. Ten weekend spędzam w mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe(...)kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 3 dorodne marchewki 560 g mąki pszennej typ 750 łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki 3 łyżki sezamu ok. 250 ml wody W sobotę wieczorem wymieszać w dużym
Weekendy w domu i ogrodzieLubicie domowe pieczywo? Ja je uwielbiam. Przypomina mi ono smak dzieciństwa :-) najbardziej lubię świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany masłem i podany z kubkiem mleka - nic więcej do pełni szczęścia wówczas nie potrzeba. Tak się składa, że ostatnio stałam się posiadaczką śliczniutkiego automatu do wypieku chleba :-) Tym samym, w naszym domu zapachniało świeżym pieczywem... Dzisiaj upiekliśmy chleb mieszany na zakwasie(...)muszę chyba pisać, ze był pyszny, zapraszam... Chleb pszenno żytni na zakwasie z automatu SKŁADNIKI : 330 ml wody ciepłej 160 g mąki żytnej typ 720 440 g mąki pszennej typ 550 130 g zakwasu żytniego 5 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE : Do pojemnika z automatu do pieczenia chleba wlewamy wodę, wsypujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPanzanella zwana także panmolle to jedna z najpopularniejszych sałatek z chleba i pomidorów. Znana z pewnością już od XVI wieku, jednakże przez długi czas głównym składnikiem była cebula. Najpopularniejsza w Toskanii, Marche i Umbrii. W każdą pierwszą niedzielę lipca w Monterotondo odbywa się święto panzanelli. Rozgrzewamy w rondlu oliwę, dodajemy pokrojony w dużą kostkę czerstwy chleb (można także wcześniej rozmoczone(...)kostki chleba ugnieść w misce z rozmarynem i oregano). Trzymamy na ogniu dopóki chleb nie zrumieni się, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy oliwy. W naczyniu mieszamy zdjęty z patelni chleb, pokrojone w kostkę soczyste pomidory (wskazane koktajlowe), czerwoną cebulę, kapary, czosnek i bazylię. Posypujemy grubo zmielonym kolorowym pieprzem i polewamy vinaigrette (3 łyżki oliwy mieszamy
Bon Ton ItaliaLubicie zapach pieczonego chleba w domu? Ja uwielbiam. A kto nie lubi, świeżego, jeszcze trochę ciepłego z chrupiącą skórką kawałka chleba z masłem? Wspaniałe, ten zapach, ten smak...Przypominają każdemu inne chwile... Pewnego dnia moja mama dała mi przepis na bardzo prosty chleb, przygotowanie zajmuje 2 min., niestety na efekt końcowy trzeba poczekać trochę dłużej, ale warto. Na 2 bochenki(...)wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i przekładamy do keksówek. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20min. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy 50-60min. aż skórka się zrumieni. Po upieczeniu chleb od razu wyciągamy z foremek na kratkę aby ostygły. Chleb można mrozić lub trzymać w lodówce, będzie dłużej świeży. Ps. Wiem, że przepis pochodzi z wielkiej książki z przepisami jaką
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Podstawą pierwszego ze śniadań/kolacji są kanapki na chlebie żytnim razowym. Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego na 3 kromki chleba bezglutenowego zwykłego lub z mąki gryczanej i amarantusa. Na zdjęciu przykładowe kanapki (moje) na chlebie bezglutenowym. Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji(...)się o informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Chleb pełnoziarnisty razowy lub bezglutenowy 2 kromki = 70g = 150 kcal Serek kanapkowy do smarowania lub gotowy produkt ze sklepu 2 łyżeczki = 25 kcal Chuda wędlina drobiowa
IzaGotujechronionych. Jednym z punktów programu była kolacja, do przygotowania której użyte zostały produkty ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oprócz „wyjazdowych” produktów ( wiśni nadwiślanka, fasola wrzawska ) została użyta kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki , suska sechlońska. Kolację przygotowywali dla nas, w kolejności serwowanych dań: Tomasz Hartman ( Szajnochy 11 Wrocław ),Grzegorz Łapanowski, Łukasz Toczek ( Metamorfoza Gdańsk ), Tomasz Trąbski ( Concordia Poznań ), Tomek Woźniak ( Kitchen Restaurant(...)przyznaję się do wydrylowania wiśni potrzebnych do wszystkich dań :). No, nie sama, robiłam to razem z Mirą, gdyż do obsługi drylownicy potrzebne były dwie osoby..... Pierwszym daniem był „palony chleb prądnicki z olejem rydzowym z chutneyem z wiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy
królestwo garówprzyrządziłam prawie książkowo. Kolejnym razem (po konsultacjach) podpiekłam pomidorki koktajlowe, co wydobyło z nich wspaniały smak. Jednak w dalszym ciągu (w mojej opinii) smak pomidorów został przytłoczony dużą ilością chleba. W starych prawdziwie włoskich przepisach używa się go ok. 500 g (czyli cały spory bochenek!). W wersji ostatecznej ograniczyłam się do dodania kilku kromek, podpieczonych na patelni. Część chleba rozgotowałam(...)formie grzanek. Ta wersja najbardziej przypadła nam do gustu. Do wersji rozgotowanej wrócimy, kiedy nie damy rady już chrupać ;) Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) Moje uwagi: - Chleb powinien być dobrej jakości, na pewno nie nadaje się tostowy i żaden inny "dmuchany". - Jeżeli przeszkadzają Wam skórki, czy pestki pomidorów koktajlowych, można oczywiście przetrzeć je przez sitko przed dodaniem
Pełny talerzdzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie na kawałku chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko dwa słowa(...)hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa (u nas włoska biała bułka
les mirabelleswłaśnie. Bo skoro można chleb cukiniowy, to dlaczego nie masło? Jeśli uda mi się jeszcze zrobić ser i szynkę z cukinii, to będę się mogła poszczycić jedyną na świecie kanapką w pełni cukiniową. Ale zanim zatopię się w marzeniach o nieuniknionej sławie wynikającej z tego odkrycia, podzielę się przepisem na przepyszne, banalnie proste smarowidło z cukinii, które w oryginalnym przepisie(...)masłem zwali. Tak jak chleb cukiniowy nie jest do końca chlebem, a bardziej babko-podobnym ciastem (tych co nie widzieli niezwłocznie odsyłam do tego wpisu , bo wypiek ten jest rewelacyjny), tak masło z niej zrobione nie jest do końca masłem. To bardziej coś przypominającego marmoladę na słono. Coś pysznego i uzależniającego. Porcja, którą zrobiłam w niedzielę ledwie dotrwała do poniedziałkowego
les mirabellesbezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam) Kromki chleba posmarować(...)cienko olejem kokosowym lub masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią pokrojone kawałki chleba i co jakiś czas mieszając przyrumienić je. Dopawić ziołami prowansalskimi i chili. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie
Smaczne ZdroweWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn:(należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego300 wody360(...)wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230°C na 15 minut, następnie
Delicious Titbits