na chleb - 3500 przepisów (strona:46/234)

Chleb pszenno-żytni najprostszy 127

Wczoraj wieczorem znalazłam ten chlebek u Zauberi . Miałam właśnie wstawiać zaczyn na jakiś inny, bo poprzedni chleb akurat "wychodził". Pomyślałam, że zaeksperymentuję i zamiast czekać do następnego dnia na chlebek, będę miała go już jutro rano. Wymieszałam składniki, jak cytowała Zauberi za Mistrzynią , zostawiłam na noc w foremce w najcieplejszym miejscu w domu, czyli w łazience i rano upiekłam. Smakuje(...)fantastycznie. Zachęcam Was do upieczenia tego najszybszego i najprostszego chleba na zakwasie. Przepis zmieniłam, jak podaję w przepisie. Składniki na małą formę keksówkę:  100 g mąki żytniej (użyłam typ 720) 300 g mąki pszennej (użyłam typ 1150) 1,5 łyżeczki soli 2 gramy świeżych drożdży - nie dawałam drożdży wcale , 250 ml wody, 1 łyżka zakwasu żytniego - dałam 3 pełne

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenny 80

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kulinarnych w Kulinarnych Kreacjach gdzie piekliśmy chleb. Nigdy do tej pory nie robiłam pieczywa i po raz pierwszy odważyłam się upiec samodzielnie chleb na Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia(...)Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik   Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy

Kuchenne Wariacje
Chleb pszenny z ziemniakami 104

Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb(...)jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb przygotowałam z myślą o akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl ” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb pszenny z ziarnem orkiszu 95

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „ Już od dość dawna nosiłam się z zamiarem upieczenie tego chleba. Właśnie nadarzyła się okazja, bo oto na Mikserze pojawiła się akcja "Upiecz Smakowity Chleb!" zorganizowana przez grumko pod patronatem Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" , producenta między innymi margaryny(...)Smakowita". Chleb przypomina trochę graham. W jego składzie znajdują się bowiem rozdrobnione ziarna orkiszu, wcześniej zalane wrzątkiem na noc. Stają się one dzięki temu nie tylko miękkie, ale wypuszczają także takie mini kiełki. Dodałam też trochę ugotowanych ziemniaków, aby chleb tak szybko się nie starzał.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb cebulowy z automatu 104

Dawno już nie robiłem chleba z automatu, oj bardzo dawno. A teraz okazja w końcu się trafiła. Bo Magda przeprowadza się (mam nadzieję za 3 tygodnie do niej dołączyć) i poprosiła faceta swojej mamy o pomoc, znaczy się, żeby dużym samochodem podjechał. A Jarkowi, znaczy się facetowi temu, przypomniało się nagle, że kiedyś mu chleb cebulowy obiecałem. Prawdę mówiąc(...)sobie, ale dobra tam, skoro pomaga Magdzie to wypada mu zrobić. Niech ma... :) Ale jakoś tak bez sił jestem kompletnie, bo to już prawie 22 na zegarze, a tu chleb na rano być musi. No ja rozumiem, że Magdzie pomaga, ale jakoś wciąż brak mi motywacji :) I nagle przypomniał mi się automat, który już dawno poszedł w odstawkę! Przecież

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny chleb żytni 104

tytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki(...)stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych

Marder&Marder Manufacture
Chleb z szynką, cebulą i czosnkiem z serowo-chrzanową skórką 113

kolejny po-świąteczny przepis. Baaardzo wykwintny chleb, dla smakoszy. Z szynką, cebulą i czosnkiem. I serowo-chrzanową skórką, czyli tak jak w tytule. Trzeba było resztki z lodówki wykorzystać :) Brak mi czasami pomysłów i wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy :) Ale naprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała(...)lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem

Marder&Marder Manufacture
Chleb z suszonymi pomidorami II 90

słowa dotrzymuję. Zawsze. Chociaż nie zawsze od razu :) Pewnie już z pół roku minęło jak Magdy mama poprosiła mnie o chleb z suszonymi pomidorami. Raz przypomniała, drugi raz przypomniała, możliwe że i trzeci raz również... I odpuściła. A sprawa musiała po prostu nabrać biegu, jak w urzędzie. Leżała na samym dole sterty, powoli, bardzo powoli, szła do góry(...)jakimś pół roku znalazła się na wierzchu. I oto mamy chleb z suszonymi pomidorami! :) I wszyscy są zadowoleni: Magdy mama ma chleb, ja mam kolejny przepis, a Wy? Wy możecie poczytać sobie znowu o moich przygodach :) A właśnie, macie jakiś pomysł na kolejny chlebek? :) Inspirację czerpałem z bloga O Pysznym Jedzeniu . Szkoda, że od ponad roku jest już nieaktualizowany

Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąki ryżowej 85

Zachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)jakaś mała foremka, jeśli macie taką. No i znów pod ściereczką na godzinę do wyrastania. Znów trochę tam wyrośnie i pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach. Dodam, że chleb miał smak dość specyficzny. Nie, nie chcę przez to powiedzieć, że był niesmaczny. Absolutnie nie! Gdyby był niejadalny to by się tutaj nie znalazł, przemilczałbym fakt, że zrobiłem jakąś porutę

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 112

pisałem w poprzednim poście dostałem kilka mąk do przetestowania z AleDobre.pl . Zatem na pierwszy ogień poszła mąka pszenna. Taka niby zwykła pszenna, ale chleb wyszedł niesamowity, idealnie chrupiący. Tym razem bez nudnych historyjek i kiepskich dygresji. Jest dość późno, powinienem już dawno iść spać, ale jeszcze chcę wpisać ten przepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko(...)ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju

Marder&Marder Manufacture
Pikantny chleb z kawą i chili 98

się stało, zostałem bohaterem 7. odcinka :) Tematowi temu poświęcę osobny wpis, gdy już nadejdzie właściwy na to moment. Czyli za czas jakiś. Teraz chciałbym się skupić na moim pikantnym chlebie, który był jednym z elementów programu. Bo otóż przygotowana została w tym programie dość specyficzna kanapka. Ale nie będziemy się teraz zagłębiać w ten temat, żeby odrobinę niespodzianki zostało. Teraz(...)tylko chciałbym wam pokazać ów chleb (za który dziękuję firmie natusfera.pl , bowiem oni właśnie dostarczyli jedną z mąk mi potrzebnych) 400 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży suszona papryczka chili 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dosypujemy mąkę. Dodajemy sól, miód

Marder&Marder Manufacture
Chleb z jabłkiem z automatu 146

znowu chlebek z automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy(...)proporcje. I potem wychodzi tak jak wychodzi... Ale tu w przepisie już odjąłem trochę wody i wydaje mi się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu

Marder&Marder Manufacture
Bułgarski chlebek - słonecznik 109

weekend pracować trzeba), potem wypiłem dwa piwa, Madzia jakiegoś drinka, obejrzeliśmy film (Gra Endera - straszna kiła, datujcie sobie. Chociaż książka rewelacyjna) i wpadliśmy na pomysł zrobienia tego właśnie chleba. Podpatrzyłem go na blogu Elizy "Moje Pasje" . Wyglądał tak cudnie, że musiałem go zrobić. A że ten nędzny film zmęczył mnie tak, że musiałem odreagować w kuchni to zaciągnąłem Madzię(...)zrobiliśmy ten bułgarski chleb. Nie wiem skąd taka nazwa, nie wiem czy w Bułgarii faktycznie taki chleb występuje, ale to nie ma znaczenia :) Znaczenie ma to, że jest pyszny! Trochę coś jak chałka, ale nie tak słodki. Składniki da ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki cukru 1 łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 98

razem stosunkowo szybki chleb. Szybciej nieco wyrasta niż inne chleby. A to przez nieco większą ilość drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A siemię lniane doda nam zdrowia :) Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna(...)stosownie przygotowanych, czyli natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia). Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno dość szybko rosnąć więc już nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleby pieczemy przez 1 godzinę. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 81

wizycie teściowej. Więc wizyta się odbyła, przebiegła bez problemów. Zresztą tak tylko sobie żartuję, lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie, znacie kawał o teściowej? Siedzi(...)zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po prostu obserwujmy jak nam się chleb rumieni. Po wyjęciu z piekarnika postukany

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania