na chleb - 3500 przepisów (strona:43/234)

Pielmieni - rosyjskie pierogi 121

trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba chyba. Chleb z czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko(...)zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły

Marder&Marder Manufacture
Wytrawne tosty francuskie 135

francuskich  - tym razem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej gałki muszkatołowej, 30 gram masła, soli, czarnego świeżo(...)Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą suszonego oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą trzepaczki.   Chleb drwalski, lub inny rodzaj pieczywa pokroiłem w dość grube, około dwucentymetrowe kromki. Na patelni rozpuściłem 30 gram masła. Kromki chleba obtaczałem w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie układałem

Wyprawy kulinarne
Słów kilka o pieczywie i przepis na bułeczki z dynią 178

Chociaż półki sklepowe kuszą mnie codziennie pachnącymi i rumianymi bochenkami chleba oraz chrupiącymi bułeczkami ja nie daję się nabrać na ten blichtr i od ponad trzech lat wypiekam pieczywo w domu. Cóż takiego jest w tym sklepowym pieczywie, że skutecznie mnie odstrasza? Po pierwsze dość często zwłaszcza w marketach to zamrożony produkt odgrzany w piecu. Po drugie duże masowe piekarnie(...)powiem, że pieczywo zrobione w domu też może nie być wolne od „tej chemii”. Wszystko zależy od tego jakich surowców użyjemy. Jeżeli ktoś kupuje gotową mieszankę do wypieku chleba to efekt będzie ten sam. Niebezpieczeństwo może kryć się również w mące. Do pewnego czasu ja naiwna myślałam, że w mące jest 100% mąki. Toteż nigdy nie zwracałam uwagi na skład

Wiem co jem
Pszenno-żytni chleb z suszonymi śliwkami 103

właśnie dzielę się z wami 31 sierpniowym przepisem :) Kurcze, może powinienem częściej takie akcje robić, co? :) Tak więc jako ostatni z sierpniowych przepisów chciałbym zaprezentować wam pyszny, absolutnie pyszny chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się go robi, ale warto ten czas poświęcić. Znaczy się nie to, że się robi, tylko wyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę się(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba i posypujemy otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 45 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb cebulowy na zakwasie 122

Dawno dawno temu, w początkach tego bloga zamieściłem przepis na chleb cebulowy na zakwasie z automatu. Nawet nie pamiętałem o tym, przypadkiem wyguglałem ten wpis szukając czegoś w necie :) Swoją drogą te moje pierwsze wpisy były tak suche i nijakie, że aż dziwię się, że komukolwiek chciało się to czytać :) Ale nie o tym mowa. Znaczy się pomyślałem(...)zostawiamy do ostudzenia. A potem wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy. Ciasto będzie dość klejące się więc dobrze by było użyć miksera z hakiem. Ewentualnie maszyny do chleba żeby nam wyrobiła ciasto. Jak mamy mikser to mieszamy około 7 minut, a jak mamy tylko ręce to mieszamy około 15 minut. A jak mamy maszynę do chleba to maszyna

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 124

Madzia od dawna mi suszyła głowę żebym chleb z orzechami zrobił. Gadała, gadała, aż wygadała :) Kupiłem w końcu w sklepie orzechy, wydobyłem z lodówki zakwas, ogólnie zgromadziłem wszystko co było potrzebne i wziąłem się do roboty. Powiem zupełnie obiektywnie, że chleb wyszedł niesamowity. Naprawdę smaczny, te orzechy dodały takiego niespotykanego smaku. Jestem absolutnie pewien, że będę ten chleb robił częściej(...)Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Chleb tostowy dla leniwych 110

Siedzisz bezczynnie, mógłbyś zrobić sporo pożytecznych rzeczy, ale zamiast tego wolisz gapić się pusto w przestrzeń i mówić "nie!". Czasami każdy pewnie tak ma. Nawet ja :) Dlatego właśnie dzisiaj "chleb dla leniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek(...)dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 145

Ostatnio, niedawno temu, zrobiłem chleb z mąki orkiszowej. Madzia tak się na niego napaliła, że specjalnie dla niej postanowiłem zrobić jeszcze raz. Ale tym razem inny, zupełnie inny. Ale też orkiszowy. A właściwie to mieszany. Bo tamten wcześniejszy był tylko z mąki orkiszowej, a ten taki pół-na-pół. Już w poniedziałek go zrobiłem, ale jakoś czasu mi brakło(...)parę minut i wreszcie czas mam. Więc piszę. A chlebek jest nietypowy, bo po raz pierwszy użyłem słodu jęczmiennego. Rewelacja! Polecam każdemu. Słód ten genialnie wpłynął na kolor chleba (co widać na zdjęciach), poza tym dzięki niemu wyszła fantastyczna skórka. Nie za twarda, a jednocześnie chrupiąca. Naprawdę świetna. I zapach taki jakiś inny, ciekawy bardzo. Do chleba użyłem też himalajskiej

Marder&Marder Manufacture
Słodko pikantny chleb orkiszowy 138

cała szufladę zapchaną mąkami orkiszowymi. Uuuff, nie wiem kiedy je zużyję wszystkie, z pewnością ponad 10 kilo tego tam jest :) Zatem, chcąc nieco przerzedzić swoje zapasy, serwuję wam kolejny chleb orkiszowy :) Ale parę już robiłem orkiszowych więc coraz ciężej coś nowego znaleźć. Wymyśliłem zatem słodko pikantny - trochę miodu, trochę chili. Takiego jeszcze nie jadłem. Pomysł wziął się od czekolady, którą(...)niedawno jadłem. Właśnie z chili była, naprawdę świetna. A właśnie teraz, w tej chwili, pisząc to o czekoladzie wpadłem na pomysł chleba z kakao lub kawą :) Super! Pewnie niedługo zrobię :) A tymczasem mogę powiedzieć, że chleb wyszedł nieźle: leciutko pikantny (chociaż jak dla mnie to odrobinę za mało), słodki dokładnie tak jak trzeba i z chrupiącą przyrumienioną skórką. Poza

Marder&Marder Manufacture
Nóż do chleba Fiskars z AleDobre.pl 107

Jaaaaa! Ale czad! Właśnie dostałem nową zabaweczkę! I to taką, która mi się nigdy nie znudzi, bo po prostu jest mi niezbędna do codziennego funkcjonowania. Mianowicie genialny nóż do chleba. Prosto z AleDobre.pl . Jeśli regularnie czytacie mój blog to wiecie pewnie, że to już nie pierwszy produkt, który od nich mam. I jak dotąd jeszcze mnie nie zawiedli. Tak samo(...)żeby przy krojeniu nie pchać ich tam gdzie nie trzeba. Ostrze ma 23 cm długości więc jest dokładnie takie jakie być powinno, idealnie się kroi nawet wielkie bochenki chleba. Poza tym nóż jest naprawdę ostry, wchodzi leciutko jak w masło. Hhhmm, nie, nie jak w masło. Właściwie to jak w chleb :) Mógłbym naprawdę wiele o tym nożu pisać, bo jest

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami na podpiwku 109

wspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak: "Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest(...)kultur bakteryjnych w żurku. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub kupić gotowy napój (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy"). Zastosowany w technologii produkcji chleba żurek i do jego wytworzenia podpiwek podnosi poza właściwościami zdrowotnymi, zdecydowanie walory smakowe i znacznie przedłuża świeżość wyprodukowanego chleba. Proces technologiczny chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak

Marder&Marder Manufacture
Grzanki francuskie 139

całe dnie spędzał na okolicznych łąkach ganiając motyle. Fajnie było :) No i tak wspominaliśmy sobie, że ja to tylko na moment z dworu przylatywałem do domu, chwytałem kawałek chleba, moczyłem pod kranem (tak, wtedy się wodę prosto z kranu piło :)) i posypywałem cukrem. Kanapka gotowa i dalej na trzepak leciałem. Madzia za to mówiła, że u niej to jednak trochę(...)wytworniej było, że brała kawał chleba, moczyła w mleku, obtaczała na szybko w jajku i smażyła. No prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki i prosty przepis: 2 jajka 2/3 szklanki mleka 8 kromek chleba

Marder&Marder Manufacture
Niedzielna piekarnia #3 119

już dostępu do kuchni nie mam :) Więc ostatnio udało mi się wolny weekend zorganizować (bo w większość weekendów niestety pracuję), wstałem w niedzielę o 5 rano i zacząłem piec chleby. Tak żeby na zapas było, bo już się kończyć nam zaczęły. Bo zawsze piekę tak z 10 bochenków na raz, mrożę i mamy na jakieś 2-3 tygodnie(...)naprawdę nie wiem kiedy znowu zostanę dopuszczony do kuchni... A w najbliższych przepisach będę miał dla was: rogale solanki, czyli całe obsypane gruboziarnistą solą, idealne do jajecznicy, pszenny chleb z siemieniem lnianym, chleb orkiszowy, pszenno-żytni chleb półrazowy i chleb z makiem. A w międzyczasie pewnie jakieś Madzi przepisy będą wpadały. Oby tylko zupełnie mnie nie wydziedziczyła z tego bloga

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta 199

przecież można robić na tym, na czym się chce" niech lepiej zamilknie. Nie, nie można. Nie można na ciabattcie, nie można na bagietce. Bruschettę robi się na włoskim chlebie. Najlepiej nawet niezbyt świeżym. Na każdym innym pieczywie jest to po prostu grillowana kanapka z pomidorami, a nie bruschetta. Żeby każdy mógł nieco lepiej zrozumieć wagę problemu posłużę się prostym przykładem(...)Idziecie na zapiekankę i dostajecie ją na kromce zwykłego chleba, zamiast na długiej bułce typu bagietka. No niby zapiekanka, niby smakuje dobrze, ale coś jest nie w porządku, prawda? Rozumiecie teraz wagę problemu? Jeśli tak to jeszcze chwilę pomarudzę i daję przepis. Wariacji bruschetty jest pewnie nieskończona ilość. To znaczy mam na myśli to, co się na górę daje. Chociaż

Marder&Marder Manufacture
Quiche z czerstwego chleba z brokułami 234

Przyznaję się bez bicia, że to nie jest mój autorski przepis :)  Ja jedynie go trochę zmodyfikowałam na własne potrzeby. Szukałam inspiracji do wykorzystania czerstwego chleba, ale nie chciałam robić grzanek, białego barszczu, chleba maczanego w jajku, czy czegoś co jest mi dobrze znane w smaku. Przeszukałam czeluści internetu i Moje Dietetyczne Fanaberie podpowiedziały mi, że jest coś takiego(...)kalafior oraz brokuły (brokuły wyjęłam po 5 minutach, a kalafior po 10). Paprykę, 2/3 cebuli i oliwki kroimy drobno i wkładamy do dużej miski. Do tej samej miski wkrajamy chleb (drobne kawałki). Wędlinę kroimy w plasterki i dodajemy je do warzyw. Tak samo robimy z ugotowanymi i odcedzonymi brokułem oraz kalafiorem. Przygotowujemy drugą miskę, w której mieszamy śmietanę wraz

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania