ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu. Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :) Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym(...)minut. Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już
Grunt to przepis!już kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa i eksperymentów z mąkami. Mój chleb tym razem ma dodatek mąki z ciecierzycy, która jest zdrowa, ma cudny kolor i nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, trzeba spróbować aby poczuć ten smak. Polecam gorąco własny(...)wypiek. Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: na 4 porcje 0,5 kg chleba z dnia poprzedniego ,lub czerstwego) 8.5 deko masła mleko do zalania chleba 1 łyżeczka ekstraktu warzywnego ,lub mięsnego 4 jajka gałka muszkatołowa do smaku 4 łyżki startego sera na tarce jarzynowej Grana Padano biały pieprz sól ser grana padano zrobić posypania Wykonanie Chleb ułożyć w miseczce ,zalać mlekiem i przykryć pokrywką(...)Pozostawić na 30 minut.Po tym czasie dobrze wycisnąć ,aby pozbyć się jak najwięcej mleka. Na patelni rozgrzać masło i dołożyć do niego chleb.. Następnie gotować całość na małym ogniu, dokładnie mieszając ,aż mleko całkowicie odparuje, ale uważając,aby masa pozostała miękka. W misce dokładnie wymieszać starty ser z całymi jajkami, doprawić sola i pieprzem do smaku. Dodać odrobinę gałki
w mojej kuchnirozdział życia ale dzisiaj cieszymy się jeszcze wspólnym, nieśpiesznym konsumowaniem posiłków i wypiekaniem o poranku. Nie kupuję dużo kulinarnych książek ale są takie, którym oprzeć się nie potrafię. "O chlebie" Elizy Mórawskiej korciła już od jakiegoś czasu. W końcu ją kupiłam. Część egzemplarzy okazała się być wydana na papierze kukurydzianym i taka też książka trafiła do mnie. Inaczej pachnie, inną(...)strukturę. Książka jest bezapelacyjnie piękna. Cała matowa. Cudowne zdjęcia, pełne ciepła bo i domowy chleb kojarzy się z ciepłem, i piękne słowa... Niestety odrobinę się rozczarowałam. Autorkę książki poznałam bowiem dzięki blogowi Pracownia wypieków . Jak się okazało spora część receptur chlebowych z książki była na blogu, i znam je niemalże na pamięć ponieważ korzystam nieustająco
Dzieje kuchennej WiewióryMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam do zupy w całości, dopiero jak się podgotowało i zmiękło, pokroiłam w kostkę). Oprószamy solą, pieprzem, paprykami. Podsmażamy na maśle z cebulką pokrojoną w kostkę, aż się lekko zarumieni. Następnie mięso
e-PrzepisyKulinarneWczoraj wieczorem znalazłam ten chlebek u Zauberi . Miałam właśnie wstawiać zaczyn na jakiś inny, bo poprzedni chleb akurat "wychodził". Pomyślałam, że zaeksperymentuję i zamiast czekać do następnego dnia na chlebek, będę miała go już jutro rano. Wymieszałam składniki, jak cytowała Zauberi za Mistrzynią , zostawiłam na noc w foremce w najcieplejszym miejscu w domu, czyli w łazience i rano upiekłam. Smakuje(...)fantastycznie. Zachęcam Was do upieczenia tego najszybszego i najprostszego chleba na zakwasie. Przepis zmieniłam, jak podaję w przepisie. Składniki na małą formę keksówkę: 100 g mąki żytniej (użyłam typ 720) 300 g mąki pszennej (użyłam typ 1150) 1,5 łyżeczki soli 2 gramy świeżych drożdży - nie dawałam drożdży wcale , 250 ml wody, 1 łyżka zakwasu żytniego - dałam 3 pełne
Kuchnia PrezydentowejJakiś czas temu byłam na warsztatach kulinarnych w Kulinarnych Kreacjach gdzie piekliśmy chleb. Nigdy do tej pory nie robiłam pieczywa i po raz pierwszy odważyłam się upiec samodzielnie chleb na Święta. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie ale chleb wyszedł rewelacyjnie, a najbardziej smakował cieplutki z masełkiem. Dobrze że upiekłam dwa bo na Wigilii nie byłoby co jeść do karpia(...)Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 550 g mleka lub wody - 80g masła - 40g drożdży - sól i cukier do smaku - słonecznik Ciasto na chleb możemy zagnieść sami lub zrobić to za pomocą robota. Najpierw zaczynamy od mąki, soli i cukru. Jeżeli nie lubimy pieczywa o słodkawym smaku to nie dajemy cukru. Dalej kruszymy drożdże i dodajemy do ciasta. Następnie dodajemy
Kuchenne WariacjeCzasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb(...)jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę. Ten chleb przygotowałam z myślą o akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl ” Czytaj więcej
Wiem co jemRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „ Już od dość dawna nosiłam się z zamiarem upieczenie tego chleba. Właśnie nadarzyła się okazja, bo oto na Mikserze pojawiła się akcja "Upiecz Smakowity Chleb!" zorganizowana przez grumko pod patronatem Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" , producenta między innymi margaryny(...)Smakowita". Chleb przypomina trochę graham. W jego składzie znajdują się bowiem rozdrobnione ziarna orkiszu, wcześniej zalane wrzątkiem na noc. Stają się one dzięki temu nie tylko miękkie, ale wypuszczają także takie mini kiełki. Dodałam też trochę ugotowanych ziemniaków, aby chleb tak szybko się nie starzał.” Czytaj więcej
Wiem co jemDawno już nie robiłem chleba z automatu, oj bardzo dawno. A teraz okazja w końcu się trafiła. Bo Magda przeprowadza się (mam nadzieję za 3 tygodnie do niej dołączyć) i poprosiła faceta swojej mamy o pomoc, znaczy się, żeby dużym samochodem podjechał. A Jarkowi, znaczy się facetowi temu, przypomniało się nagle, że kiedyś mu chleb cebulowy obiecałem. Prawdę mówiąc(...)sobie, ale dobra tam, skoro pomaga Magdzie to wypada mu zrobić. Niech ma... :) Ale jakoś tak bez sił jestem kompletnie, bo to już prawie 22 na zegarze, a tu chleb na rano być musi. No ja rozumiem, że Magdzie pomaga, ale jakoś wciąż brak mi motywacji :) I nagle przypomniał mi się automat, który już dawno poszedł w odstawkę! Przecież
Marder&Marder Manufacturetytule - zwykły, klasyczny, najprostszy z prostych chleb żytni. I bardzo smaczny do tego :) A co ciekawe robi się go szybciej niż większość chlebów. Co dodatkowo podnosi jego wartość :) Bo właśnie noc późna - jak zawsze jak się za pieczenie biorę - i pomyślałem, że własnie takiego trochę szybszego chlebka potrzebuję, żeby możliwie jak najszybciej spać iść. Nie jest może jakiś super szybki(...)stosunku do przeciętnego chleba zyskujemy ze 40 minut. Czyli w sumie sporo. 375 g mąki żytniej typ 720 20 g drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki słonecznika - do posypania po wierzchu Wszystko - oprócz słonecznika - wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy 10 minut. Ciasto niestety będzie z gatunku tych
Marder&Marder Manufacturekolejny po-świąteczny przepis. Baaardzo wykwintny chleb, dla smakoszy. Z szynką, cebulą i czosnkiem. I serowo-chrzanową skórką, czyli tak jak w tytule. Trzeba było resztki z lodówki wykorzystać :) Brak mi czasami pomysłów i wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy :) Ale naprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała(...)lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem
Marder&Marder Manufacturesłowa dotrzymuję. Zawsze. Chociaż nie zawsze od razu :) Pewnie już z pół roku minęło jak Magdy mama poprosiła mnie o chleb z suszonymi pomidorami. Raz przypomniała, drugi raz przypomniała, możliwe że i trzeci raz również... I odpuściła. A sprawa musiała po prostu nabrać biegu, jak w urzędzie. Leżała na samym dole sterty, powoli, bardzo powoli, szła do góry(...)jakimś pół roku znalazła się na wierzchu. I oto mamy chleb z suszonymi pomidorami! :) I wszyscy są zadowoleni: Magdy mama ma chleb, ja mam kolejny przepis, a Wy? Wy możecie poczytać sobie znowu o moich przygodach :) A właśnie, macie jakiś pomysł na kolejny chlebek? :) Inspirację czerpałem z bloga O Pysznym Jedzeniu . Szkoda, że od ponad roku jest już nieaktualizowany
Marder&Marder ManufactureZachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)jakaś mała foremka, jeśli macie taką. No i znów pod ściereczką na godzinę do wyrastania. Znów trochę tam wyrośnie i pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach. Dodam, że chleb miał smak dość specyficzny. Nie, nie chcę przez to powiedzieć, że był niesmaczny. Absolutnie nie! Gdyby był niejadalny to by się tutaj nie znalazł, przemilczałbym fakt, że zrobiłem jakąś porutę
Marder&Marder Manufacturepisałem w poprzednim poście dostałem kilka mąk do przetestowania z AleDobre.pl . Zatem na pierwszy ogień poszła mąka pszenna. Taka niby zwykła pszenna, ale chleb wyszedł niesamowity, idealnie chrupiący. Tym razem bez nudnych historyjek i kiepskich dygresji. Jest dość późno, powinienem już dawno iść spać, ale jeszcze chcę wpisać ten przepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko(...)ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem. Składniki na 2 bochenki: 600 g maki pszennej 100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania) 40 ml oleju
Marder&Marder Manufacture