jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli(...)codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi). Dokarmianie zakwasu: Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki
Kuchcik gotujeponiedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku". Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :) Składniki: - chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę, - mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki, - woda, - sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"), - pieprz, - olej, - pomidory, - cebula (może być(...)ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby
Co na wege obiad?lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb - C. jest zachwycony, a ja stwierdzam, że jak się przerzucimy(...)dokładnie każdego opakowania... Serek odłożyłam do lodówki, wyjęłam zwykły, upiekłam sernik i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki. Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWśród internetowych przepisów często przewijają się przepisy na chleb bananowy- bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie
les mirabelleslitr wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka chleba na zakwasie, najlepiej razowego Wykonanie Buraki obieramy i kroimy na plastry lub w ćwiartki, ew. połówki. Główkę czosnku przecinamy w poprzek. Chrzan, w całości, wkładamy wraz z pozostałymi warzywami(...)szklanego naczynia. Zalewamy wodą zmieszaną z solą (np. na litr wody łyżka soli i łyżeczka cukru) w takiej ilości, aby przykryła ona buraki. Dokładamy do garnka chleb i przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na min. 5-6 dni. Zakwas mieszamy codziennie drewnianą czystą łyżką. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki
w mojej kuchnizawrotnym tempie, a do tego odkryliśmy w rodzinie dwu dwuletnich smakoszy. Mój syncio demontował kanapki zjadając jedynie przepiórcze jajka a siostrzeniec z lubością zlizywał z jajek kawior.SKŁADNIKI2 chleby (takie jak lubicie u mnie były to chleby tostowe graham)1 opakowanie serka typu Almette150 gram wędzonego łososia100 gram szynki prosciutto100 gram ostrego guacamole16 jajek przepiórczych200 gram ostrego żółtego sera(...)zaraz obieram , aby wokoło żółtek nie powstały ciemne obwódki. Plastry łososia i szynkę kroję na paski, jajka i oliwki przekrawam na pół a ser w kostkę.Kromki jednego chleba kroję na cztery trójkąty, natomiast z kromek drugiego chleba wykarwam kółeczka.trójkątne kanapeczki smaruję serkiem na który nakładam warstwę guacamole, plasterek łososia, połówkę jajka. Na Jajko nakładam kawior. Kanapeczkę "spinam
Magiczna kuchnia Dariizrobić z czerstwym chlebem? ...pudding. A jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi na puddingu słodko, to proponuję pudding wytrawny :)Składniki:kilka kromek czerstwego, pełnoziarnistego chleba by wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.)1 jajko100 mleka (albo śmietanki) 1 łyżka roztopionego masła szpinak - u mnie świeży - 2 opakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora(...)można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą
Bon Appetit MałgorzatyKochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie:"Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe" ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy(...)koniec dodać otartą skórkę z pomarańczy i bardzo dokładnie wymieszać.PIWO!To jest zamknięty w butelce raj na ziemi nie tylko dla pasjonatów piwa, wielbicieli miodu i miłośników chleba. Całe połączenie jest faktycznie mistrzostwem, szczególnie tą porą roku. Tradycyjny zapach piwa został wzbogacony aromatami. W smaku wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie
Wypisz Wymalujziołowymi grzankami Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:130 g czosnku1 łyżka masła60 g pietruszki120 g selera700 ml bulionu warzywnego1 prostokątny serek topionySól morskaŚwieżo zmielony pieprz4 kromki chleba tostowegoSos:½ szklanki listków natki pietruszki½ szklanki listków świeżej bazylii¼ szklanki Kujawskiego z bazylią2 ząbki czosnku½ łyżeczki soli morskiejWykonanie:Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy(...)topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą
Kulinarne przygody GatityJestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w której kupię chleb czy bułki "do jedzenia". Mimo, że moje poszukiwania wykraczały daleko poza granice miasta, były bezskuteczne. Pieczywo, jakie kupowałam było smaczne, nie przeczę. Jednak na drugi dzień nie dawało się(...)już zjeść ze smakiem. I przede wszystkim nie pachniało chlebem lecz sztucznością.Jakiś rok temu niespodziewanie w moje ręce wpadł notatnik cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam między innymi kilka przepisów na chleb i bułki. I od tego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :) Okazało się, ze upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnie tygodnie przed świętami to najlepszy czas, aby przygotować domowy zakwas buraczany. Do zakwasu należy dodać kromkę chleba na naturalnym zakwasie. Składniki: 2 kg buraków 4-6 ząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej(...)zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca wodaPrzyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl1. Umyte i obrane buraki kroimy w plasterki, czosnek obieramy i również siekamy w plasterki. Do dużego słoja wkładamy pokrojone buraki
Apetyczna babeczkabulionu (u mnie 1,5 litra gorącej wody + 1,5 łyżki ziarenek smaku);2 łyżki masła;3 ząbki czosnku;125 ml letniego mleka;40 g parmezanu;Sól;Pieprz.Grzanki:4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb pszenny) - o wadze około 140 g;1,5 łyżki masła;2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.Sposób przygotowania:W garnku zagotować(...)gładki krem.Dodać letnie mleko, przyprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Parmezan pociąć za pomocą tarki do sera na cieniutkie wiórki.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb na grzanki pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze
Gospodyni Miejskawiem, jak Wy ale ja nie znoszę wyrzucać jedzenia a najbardziej chleba. Od razu taki wyrzut sumienia pojawia się w mojej głowie, że dzieci w Afrycie, że dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć(...)kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę żółtego sera i jest cudownie pyszne. Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 2 duże jajka 10 dag sera żółtego startego na tarce o drobnych oczkach sól, pieprzzioła prowansalskie olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć
pieprzny smaczekcykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków przygotowywanych na drożdżach lub zakwasie, czy po prostu przaśnych. Akcję tę rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba, dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi(...)uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka, wraz z odnośnikiem
Grahamka, weka i kajzerkawłaśnym stylem i ..być może nawet nad zmianą nawyków żywieniowych. Jestem zaskoczona jak wspaniale został wyważony smak, żadna przyprawa nie gryzie się z drugą, a dodatek pomidora i razowego chleba na zakwasie tylko pogłębiają jego niebiański i aksamitny smak. Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie(...)wynos! Użyłam chleba robionego w domu z tego przepisu CHLEB TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu. Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził do rozmoknięcia pieczywa. Na pewno jest to pasztet dla ludzi , którzy podróżują- opakowanie wystarczy, żeby się porządnie najeść, ale po otwarciu może
Z Kuchni Do Kuchni