jest nasz chleb powszedni. Właściwie to nie nasz tylko mojego męża i dzieci bo ja od pewnego czasu musiałam wykluczyć ze swojej diety gluten. Dla siebie piekę inny chleb. Przepis jest dość prosty i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Jak się z rana za niego zabierzemy do obiadu powinien być upieczony. Pod warunkiem, że w pomieszczeniu w którym wyrasta jest(...)mnie w domu jest mniej więc się posiłkuję piekarnikiem. Wstawiam ciasto na czas wyrastania do piekarnika i włączam oświetlenie. Ilość ciepła od żarówki wystarczająco podnosi temperaturę. Chleb ładnie wyrasta. Jest wilgotny po upieczeniu i się nie kruszy. Utrzymuje świeżość 3-4 dni. Można go zamrażać.” Czytaj więcej
Wiem co jemPrzeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie chleba" Lindy Doester. Składniki: 100 ml letniej wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka roztopionego masła 280 g mąki pszennej 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba: Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia). Gdy automat zakończy pracę, wyłączyć
Domowa Cookierenka Agisuchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży instant garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba Przygotowanie: Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się(...)małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 ° C i piec przez kolejne 35 min. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy
Domowa Cookierenka Agimoże to chleb mocno rzodkiewkowy ze szczypiorkiem? Sam nie wiem, i jednego i drugiego jest w środku sporo :) A to tak w ramach drugiego podejścia do pomysłu Karoliny z sezonowymi wypiekami. Nie wiem jakie będzie podejście trzecie, ale dzisiaj idziemy z Karoliną "na miasto" więc po stosownym spożyciu stosownych napojów pewnie wymyślimy coś nadającego się :) Oby tylko jadalne(...)studzimy na kratce, bez zbędnej zwłoki zjadamy - bo pyszny :) Jeśli ktoś lubi/nie ma wyboru/czuje wewnętrzne silne parcie (niepotrzebne skreślić) to można oczywiście też ten chlebek zrobić w automacie do chleba. Wrzucamy wszystko do kupy, ustawiamy program podstawowy i idziemy oglądać film :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturepodgrzała na patelni z papryką, jogurtem, ryżem i pewnie czymś tam jeszcze. Ogólnie niezłe całkiem. Ale jak już się ogarnęliśmy, zjedliśmy, odpoczęliśmy moment to zaczęła powoli dochodzić 22. A chleba na rano nie ma. Eeehhh, i znowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie(...)godzinie wyjmujemy na blat, znów krótko wyrabiamy, wałkujemy na placek grubości około 1 cm i formujemy okrągły bochenek (tak jakbyśmy zawijali sakiewkę). Staramy się jak najlepiej naciągnąć w powierzchnię chleba. Wierzch płytko nacinamy w kratkę ostrym nożem. Kładziemy chlebek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu przykrywamy na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb około
Marder&Marder Manufacturezwykle zabieram się za pieczenie około 22. Eeehhh, chyba nigdy nie nauczę się robić tego wcześniej. Madzia zażyczyła sobie chleb ze słonecznikiem. Ale taki tylko ze słonecznikiem to nuda straszna :) Więc dostała i ze słonecznikiem i makiem i jeszcze pestkami dyni. 500 g mąki pszennej 350 ml wody 20 g świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika(...)zostawiliśmy na później. Dłońmi delikatnie wgniatamy je w środek, tak żeby się przykleiły do chlebka. I zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Chleb wyszedł mocno makowy. Mi osobiście to idealnie pasowało, ale jeżeli wolisz mniej makowe to weź połowę ilości ziaren maku. To będzie idealna dawka dla tych mniej
Marder&Marder Manufactureostatni chleb, który robiłem, ten z orzechami , tak mnie zauroczył, że musiałem jeszcze jakiś inny z orzechami zrobić. Tamten był naprawdę niesamowity, ten lekko (a może mocno:)) orzechowy smak dodawał niepowtarzalnych wrażeń :) Tak więc jak pomyślał tak też zrobił i przedstawiam wam przepis na jeszcze jeden orzechowy chlebek :) Tym razem trochę inny, z płatkami owsianymi i nie na zakwasie tylko(...)zwykły drożdżowiec. W sumie prawda jest taka, że tamten chleb z poprzedniego wpisu smakował mi o wiele bardziej. Co oczywiście nie znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt
Marder&Marder Manufactureznowu chleb z maszyny. Bo jak pisałem ostatnio zaniedbałem ten temat przez ostatni rok. A niech maszyniści też coś z życia mają. Chleb taki na wypasie, aromatyczny i smakowy :) Jak go kroiłem w kuchni to weszła Madzia, tak pociąga nosem, pociąga i mówi: "Czujesz ten smród? Co to?!" A ja dalej sobie kroję... Niucha tak, niucha, podchodzi... "Aaaa, to twój(...)chleb!" :) Cóż, prawdą jest, że zapach ma silny. Ale wcale nie śmierdzi, powinienem focha wtedy strzelić! Super smakuje, ma wyraźny smak, czuć i cebulę i czosnek, a pieprz dodaje mu jeszcze nieco mocy. Jest dość zbity, przez co jest niesamowicie syty. Zdecydowanie powinniście spróbować. 520 g mąki 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu
Marder&Marder Manufactureopowiadać, bo noc jest teraz gdy to piszę, i trochę do łóżka się spieszę ;) Możecie pierwszą część wpisu przeczytać TUTAJ . Zatem wspomniany worek zamierzam testować przy pomocy tego oto chleba żytnio-orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego(...)chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła (ja go nieznacznie zmodyfikowałem). Składniki na 2 bochenki: Zaczyn: 540 g mąki żytniej typ 2000 540 ml wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej
Marder&Marder ManufactureJeszcze jeden chleb z weekendowego pieczenia. Ponownie podpatrzony u Pauliny z kotlet.tv (którą u nas w domu ze względu na nazwę jej bloga nazywamy Kotleciarą. Tylko nie mówicie o tym nikomu :)). Dodatek ziemniaków w tym chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię(...)wody 14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g) 10 łyżek oleju 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania chleba Wszystkie składniki jak zawsze wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Marder&Marder ManufactureDynie już się kończą, gdzieniegdzie jeszcze jakieś ostatki zostały. Więc jak się pospieszycie to macie jeszcze szanse na ten pyszny i świetnie wyglądający chleb. Albo może byliście tak zapobiegliwi jak my i zrobiliście na zapas parę słoików musu dyniowego. Bo my właśnie ten chleb zrobiliśmy z puree dyniowego przygotowanego kilka miesięcy wcześniej ( KLIK ). Wyszedł naprawdę dobry, bardzo delikatny w smaku(...)Dyni czuć właściwie nie było (tylko smak pestek dyni było czuć), ale kolor był fajny, a środek chleba niezwykle miękki. Tak mi chodzi po głowie, żeby następnym razem zrobić z tego przepisu małe okrągłe bułki, z całą pewnością będą wyglądały rewelacyjnie. Już je widzę (i jem) oczami wyobraźni :) Na dwa bochenki: 265 g puree z dyni 500 g mąki pszennej
Marder&Marder ManufactureChleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas, od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki(...)23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą . Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce
Wanilia i KardamonChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej typ 1850 od BIO Babalscy(...)których pełną ofertę możecie znaleźć TUTAJ . W przepisie znajdziecie również ziemniaki, które nadają pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych
MamaOskarkaDostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki , ale jest ze zbiorów Tatter . U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy.. Zaczyn zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego(...)luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze
Moje domowe kucharzenieUpiekłam ten chleb po raz pierwszy i efekt mnie zaskoczył. Przesiałam 3 szklanki mąki pszennej typ 750, dodałam 1/2 szklanki otrąb pszennych. Dolałam 380 ml ciepłej wody i całość wymieszałam. Przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę cukru, 1/2 łyżki soli i 2/3 szklanki zakwasu pszennego - ciasto wyszło luźne. Wyrobiłam mikserem, zajęło(...)ponownie włożyłam do miski na 25 minut. Długą keksówkę wysmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania. Czas wyrastania zależy od temperatury miejsce w jakim postawisz chleb - im cieplej tym szybciej rośnie. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piekłam 10 minut, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Efekt
apetytnapieczenie