na chleb - 3500 przepisów (strona:63/234)

Pyszne grzanki 147

Ponieważ śniadanie może być królewskie proponuję pyszne grzanki z ulubionymi dodatkami... SKŁADNIKI: 2 kromki chleba razowego 1 jajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem   2 łyżki masła klarowanego lub oliwy(...)oliwek  WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo  moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy z obu stron około 3 min. i gotowe oraz smaczne

Kuchnia Beaty
Nietypowe muffinki na śniadanie 298

drugą wersję. A może Wy macie lepsze propozycje? Wpisujcie je w komentarzach :) ale najpierw wypróbujcie ten przepis. Wytrawne muffinki na śniadanie Potrzebujemy (na 5 muffinek) 5 kromek chleba tostowego 5 niedużych jajek 5 plasterków żółtego sera 5 plasterków pikantnego salami łyżeczka masła szczypiorek sól, pieprz (Opcjonalnie) słodki sos chilli Przygotowanie tych muffinek jest niezwykle proste i nie powinno zająć(...)dużo czasu. Wystarczy kilka kroków. 1. Nasmarujcie średniej wielkości kokilki masłem 2. Z każdej kromki chleba tostowego odetnijcie skórkę, a następnie rozwałkujcie chleb bardzo cienko. 3. Do kokilek włóżcie po jednej kromce. Następnie włóżcie plasterek salami i pokrojony w paski plasterek sera. Na samym końcu do każdego naczynia ostrożnie wbijcie jajko. całość doprawienie solą i pieprzem 4. Muffinki zapiekance przez

Okolice Palnika
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 152

która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki(...)czubate mąki pszennej lub tortowej 1/2 kostki masła oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy 8 listków laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego dodatki do podania i smaku: ogórki kiszone, kromka chleba, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę

ClauditteMissCooking
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 246

Swego czasu upiekłem chleb mieszany z ostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 179

Moja dynia prawie w całości rozpadła się ale jeśli nie zrobi tego można wyjąć kawałki i zmiksować. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i nakładamy. Posypujemy szczypiorkiem. U nas z pajdką chleba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocowa Rozkosz 142

doświadczona kadra zapewniają wysoka jakość produktów. Zrobiłam grzanki z dżemem truskawkowym i dżemem jabłko i wanilia Owocowa Rozkosz. Maksymalnie lekko i zdrowo! Składniki -plaster  sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej chleb typu włoskiego dżem truskawkowy  Owocowa Rozkosz dżem jabłko z wanilią  Owocowa Rozkosz Pokrój chleb na kromki. Rozgrzej patelnię do grillowania. Ugrilluj chleb. Na ciepłe grzaneczki nałóż dżemy Owocowa

Z Kuchni Do Kuchni
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 141

mieszkanko małe i już i tak się przewracam o własne nogi, postanowiłam zrobić puree. Dzięki temu mogły zaistnieć na moim blogu takie dania jak galaretka dyniowo - pomarańczowa , Drożdżowy chleb z dyni  czy też Muffiny dyniowe z cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy(...)początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około 7 kg, a z racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie:  Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki

W poszukiwaniu inspiracji
Zakwas na biały barszcz 170

barszczu mąki pszennej.składniki:1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa1 litr przegotowanej letniej wody2-3 ząbki czosnku3-4 listki laurowepo kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiegopiętka chleba na zakwasieorazsłój lub kamienny garnekDo dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć(...)gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje
Śledzie po szwedzku 243

idealna, nu, bajka normalnie!Składniki:Masa:8 solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonegosok z 1 cytryny1 pęczek szczypiorku1 pęczek koperku2 łyżki żelatynyświeżo zmielony pieprzPodstawa:8 kromek chleba żytniego½ kostki masłaSposób przygotowania:Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę.Do ok.100(...)twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy.Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną w kwadraty, na każdym układając piórko cebuli.Filed

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Puszysty omlet + masło z awokado 124

Dobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :)~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem + chleb żytni z masłem z awokado i kiełkami ~Składniki:2 duże jajkałyżka wodymały pomidorłyżeczka oliwysól, pieprz+chleb żytnimasło z awokadokiełkiPatelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy aż woda odparuje (ja nie odparowałam całej wody(...)dłużej i lepiej rozbełtane, tym bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka minut z każdej  strony i przekładamy na talerz. Chleb smarujemy masłem z awokado, kroimy w kosteczkę i podajemy z kiełkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 249

wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który

Grahamka, weka i kajzerka
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 227

choć podobno jest wiosna. Ja mam dość, szczególnie po takiej nocy jak dzisiaj, okropnej po tylu prawie przespanych... dobra narzekać nie wypada gdy w perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 148

Zanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem.kruchy spód:1 szkl. mąki6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 126

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki  Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania