blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki i studzić na kratce chleb jest delikatny, smakuje z masłem i można go również użyć do tostera na grzankę.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDobry chleb , taki domowy nie potrzebuje żadnych dodatków. Taki ciepły, choć on akurat nie jest zdrowy najlepszy jest sam, bez niczego, no może ze świeżym masełkiem. Ten zdrowy czyli na drugi dzień też nie potrzebuje dodatków ale jeśli podamy do niego super pastę czy pyszne sery to smakuje jeszcze wyborniej. Polecam mój dzisiejszy bochen bo dzięki mące gryczanej jest(...)niepowtarzalny i smakuje wybornie. Chleb pszenno - gryczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOcet i chleb? Brzmi nieco dziwnie, ale ocet dodany w niewielkiej ilości sprawia, że chleb pieczony na drożdżach ma delikanty posmak, o wiele bardziej skomplikowanego, pieczywa wypiekanego na zakwasie. Nie bójcie się tego połączenia, octu w ogóle nie czuć, a chlebek w środku jest po prostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt po punkcie
DefinicjaSmakuPomysł na chleb z dodatkiem serka wiejskiego znalazłam tutaj . 250 g serka wiejskiego 150 g mleka 50 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić(...)stolnicę, lekko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć go na blasze [ u mnie w tortownicy] i ostrym nożykiem kilkakrotnie naciąć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 0 C przez
Moje domowe kucharzenieszczęście jest Gosia, która nie tylko kocha gary , ale i swoją Prezydentową i tak długo ciosała jej kołki na głowie, aż ta zaczyniła razem z nią chleb! I proszę; i czas się znalazł, i nie był stracony. ;) Musiałam nawet dwa razy piec, bo pierwszy od miesięcy chleb na zakwasie, choć wspomagany ziarnkiem drożdży, nie bardzo się udał. Został
Kuchnia PrezydentowejOstatnio dostałam od znajomej zaczyn na chleb Watykański zwany również chlebkiem szczęścia. Wraz z zaczynem dostaje się instrukcję co trzeba dodawać w poszczególne dni do zaczynu a w siódmy dzień pieczemy chlebek. Chleb podobno piecze się raz w życiu i ma przynieść szczęście – zobaczymy Zaczyn na chlebek rozdaje się znajomym, sąsiadom na szczęście. Dziś rozdałam wszystko
Kuchenne WariacjeMąka owsiana z powodu małej zawartości glutenu, nie jest wykorzystywana do wypieku chleba, a szkoda bo owies zawiera wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Można jednak z powodzeniem użyć płatków owsianych. Po upieczeniu nie widać ich w chlebie, za to długo zachowuje on świeżość. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze ziarnem siemienia". Czytaj więcej
Wiem co jemcienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita" i nie tylko. Przy okazji mogłam przetestować jeszcze jeden, nowy produkt tych zakładów, mianowicie „Olej kujawski(...)filtrowany na zimno”, który dodałam do chleba, aby był bardziej wilgotny. Sprawdził się znakomicie”. Czytaj więcej
Wiem co jemorzechami laskowymi jeszcze chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej
Marder&Marder ManufactureZakwas przechowuje i "konserwuje" się łatwo. Ale tak samo ile sposobów na produkcję, tyle sposobów na przechowywanie. Więc przedstawię ten, którego ja używam :) Jeśli masz w planach codziennie piec chleby na zakwasie to po prostu ustaw sobie zakwas gdzieś w kuchni i co 24 godziny dodawaj do niego 100 g mąki i 100 ml wody. I mieszaj. A jeśli jednak
Marder&Marder Manufacturesobie pogmerałem po szafkach i znalazłem butelkę żurku. I przypomniałem sobie, że kiedyś robiłem jakiś chleb na żurku i był pyszny! Czemu więc nie zrobić znowu :) Poszperałem przez parę sekund w internecie i natknąłem się na " Co by tu zjeść? ". Fajny blog, fajne przepisy, ogólnie polecam :) Tam też właśnie podpatrzyłem przepis na żurkowy chlebek. Poddałem go drobnym modyfikacjom i podaję(...)przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. I znów przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy na kratce i zjadamy, bo jest naprawdę pyszny! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureDzisiaj chciałem przekazać na wasze ręce, a właściwie wasze monitory taki mieszany chleb, trochę pszenny, trochę żytni. Mam ciekawą mąkę, z której jeszcze nie korzystałem. Mąka żytnia pełnoprzemiałowa grubomielona. Taki prezent od natusfera.pl . Kurcze, naprawdę jest grubo mielona :) Nie da rady raczej z samej takiej mąki chleba zrobić, dlatego musiałem użyć w połączeniu ze zwykłą pszenną. To znaczy
Marder&Marder Manufacturemnie jakoś naszło żeby udostępnić wam przepis na chleb wielkanocny. Taki malutki bochenek idealnie mieszczący się w każdym koszyczku. Przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze. Ja mam go od mojej mamy, ona zaś od swojej mamy, a jej mama od swojej mamy, a ona z kolei... I tak dalej... Jak byłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne(...)jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już lat nie żyje i tradycja wspólnych spotkań się
Marder&Marder Manufacturewięcej... No może tego żeby już mnie tak brzuch z przejedzenia nie bolał... No dobra, piszę szybko kolejny przepis i idę dogorywać na łóżku przed kolejnym filmem. Tym razem chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, sezamem i siemieniem lnianym. Zrobiony w garnku rzymskim. A za garnek rzymski dziękuję AleDobre.pl . Dali mi go w prezencie i jestem nim zachwycony :) A przepis(...)mnie natłuszczenie nie pomaga więc tym razem spód wyłożyłem papierem do pieczenia) garnka rzymskiego, zakrywamy pokrywkę i wstawiamy do zimnego piekarnia. Nastawiamy grzanie na 200 stopni i pieczemy chleb przez 1 godzinę. Jeśli po tym czasie byłby blady, to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy go jeszcze 3-5 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturewyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (ciasto się naprawdę klei więc papier do pieczenia będzie najlepszą opcją. Myślę, że nawet do natłuszczonych foremek może chleb przywrzeć) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 3 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleby przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy
Marder&Marder Manufacture