Teff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie płaskich, ciągliwych naleśników. Teff znany jest głównie osobom z celiakią, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem białka (zawiera go około 12%), błonnika, wapnia, magnezu, cynku oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor(...)bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna:) Składniki : spód 1 szklanka ziarna teff (można zamiennie użyć
pyszne zdrowościBób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży
Marder&Marder ManufactureBruschetty czyli małe kanapeczki z opiekanego chleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią - odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedziałam się, że klasyczna bruschetta al pomodoro to tylko wierzchołek góry lodowej dostępnych opcji. Bruschetty można traktować jako przekąskę, opcję na ciekawe śniadanie(...)cytryny, dopraw odrobiną soli i sporą szczyptą czarnego pieprzu. Na patelni grillowej opiecz 8 kromek bagietki, a także 8 pomidorków koktajlowych. Wyciśnij pomidorki na każdą kromkę chleba, następnie ułóż porcję smażonej zieleniny i posyp pokruszoną fetą. Bruschetta z grillowanymi szparagami Wśród wiosennych propozycji nie mogło zabraknąć kanapeczki ze szparagami. Punktem wyjścia był mój przepis z zeszłego roku na tost
Chilli Czosnek i OliwaSyrop z kwiatów czarnego bzu to nie tylko rarytas kulinarny, ale i lek na całe zło tego świata. Bo w razie przeziębienia możecie się nim z
Marder&Marder ManufactureLimoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento
Marder&Marder Manufacturewyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania, np. program do wypieku chleba). Odstawiam na ok. godzinkę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: 1. Jeśli nie mam wcześniej
Ale Prostepiekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu, a resztę przelewamy do rondelka, dodajemy śmietankę, odrobinę pieprzu, podgrzewamy i odcedzamy. Powstały sos jest idealnym
Kuba Gotujednia padło na męża, a że kaszy nagotował jakby nas było sześcioro, a nie troje, więc sporo zostało. Coby się nie zmarnowała wykorzystałam ją do ciasta chlebowego. Tak wiem chleb gryczany to żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki(...)ciasto odgazować, podsypać blat mąką i ciasto rozciągnąć na prostokąt i złożyć jak kopertę. Po dwóch godzinach wstępnego wyrastania ciasto można formować. Tym, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu chleba polecam ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej olejem. Ja ciasto uformowałam i włożyłam do podłużnego koszyka. Czas wyrastania to około 40 minut – oczywiście w ciepłym miejscu. Wierzch ciasta ponacinałam
Niebieski kubek z kawaroladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela(...)plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza
Fiolka w kuchniMarzę o naładowaniu akumulatorów!!! Po ostatnim tygodniu spędzonym w domu z dziećmi, chorymi dziećmi, chcę wyjść na świeże powietrze. Dzisiaj nasze pierwsze koty za płoty czyli
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstydzi się żadna Pani Domu! Składniki na sałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich 5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego 2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na dressing: 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe musztardy(...)ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie odsącz na papierowym ręczniku, nie wyrzucaj jednak pozostałości po smażeniu, zrobisz na nim grzanki. Chleb pokrój w kostkę, zrób grzanki. Odstaw. Szalotkę pokrój w półksiężyce lub w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Wszystkie składniki na dressing włóż do zakręcanego słoiczka, potrząśnij aby dobrze się ze sobą
Garniec MagalieDzisiaj mamy dla was żółty ser Monterey Jack . To amerykański ser, produkowany w stanie Kalifornia, w mieście Monterey (od którego wziął swoją nazwę). Tutaj, na wstępie
Marder&Marder ManufactureDziś na tapecie szybka pasta z tuńczyka. Doskonała tak naprawdę do każdego rodzaju chleba, czy to będzie razowa kromka, czy cieplutki tościk, czy po prostu chrupkie pieczywo. Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Chleb lub grzanki smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitypierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" Zdrowe Rafaello twarogowe Bezglutenowe bounty domowej roboty Domowa nutella, bez laktozy, bez glutenu, bez cukru - najlepsza Pyszne racuchy orkiszowe na sodzie(...)Praline di avena al miele e noci autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Pierniczki na śmietanie autorka: komu dokładkę? | blog: Komu dokładkę? Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzieWarzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do gara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę
Dzieje kuchennej Wiewióry