na chleb - 3500 przepisów (strona:80/234)

Hummus z kuminem i suszonymi pomidorami 134

Uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Więc prędzej czy później musiała przyjść pora na hummus :) Pierwszy hummus jaki jadłam był z dodatkiem suszonych pomidorów i był po prostu fantastyczny. Dopiero później spróbowałam wersji tradycyjnej, która również bardzo mi smakowała. Może właśnie dlatego, ten z dodatkiem suszonych pomidorów jest do dziś moim ulubionym i najczęściej gości(...)takiej która nie będzie sucha. Gdy hummus osiągnie pożądaną konsystencję dodajemy do niego kumin oraz sól i pieprz wedle uznania. Świetnie smakuje z chlebkami naan, albo z dobrym wiejskim chlebem. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Smacznego

DefinicjaSmaku
BRUSCHETTA 159

SKŁADNIKI: Kromki ulubionego chleba czosnek pomidory sól pieprz oliwa z oliwek bazylia Rozgrzewamy patelnię i kładziemy kromki chleba aby delikatnie z obu stron się podpiekły. Pomidory zalewamy wrzątkiem i hartujemy po chwili zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy. Sok z pomidorów odsączamy. Podpieczone kromki smarujemy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Układamy na kromeczkach pomidory, posypujemy pieprzem

harrisa
Zimna zupa. Z arbuzem 166

Gazpacho z arbuzem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg pomidorów 500 g miąższu arbuza (waga bez skóry i pestek) 1/4 czerwonej papryki 1 ogórek 1 cebulka dymka 175 g chleba bez skóry 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego sól  pieprz dodatkowo: grzanki Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać(...)wyciąć środek, pokroić w kostkę. Paprykę i dymkę pokroić. Warzywa razem z arbuzem, pokruszonym chlebem, oliwą i octem zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno schłodzić. Podawać zimne z grzankami. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji Zuzi Viva Espana

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kiełbasa na gorąco z cebulką. 91

Składniki :                 na 1 porcję 15 dkg kiełbasy 1 średnia cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy kilka kromek chleba Sposób wykonania :   Kiełbasę kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Z obu stron nacinamy ją lekko ostrym nożem. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię(...)mieszamy co parę minut, aby się nam nie przypaliła. Gorącą kiełbasę i cebulkę wykładamy na mały talerzyk z łyżką musztardy. Teraz pozostało nam tylko ją zjeść z kilkoma kromkami chleba i gorącą herbatą.                      Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Wilgotne ciastka kokosowo-owsiane z czekolada, bez jaj czyli Slodki Czwartek odc.85 260

Wakacje!!! znowu są wakacje!  Słońce grzało i żegnało razem z dzieciakami panie nauczycielki i szkołę, świadectwo pierwszej klasy jest, nagroda za wzorowe zachowanie również, pękam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kreta moich marzeń z Traveloppa.com 160

dobrej baraniny nie jadłam nigdy w życiu. Byłabym prze szczęśliwa mogąc jeszcze raz doznać tej rozkoszy kulinarnej w ustach. Teraz zjadłabym, królika i ponownie baraninę. Tamtejszy chleb wypiekany na miejscu tradycyjnym sposobem po prostu jest najlepszym chlebem świata. Ponieważ mam niedosyt tamtejszej kuchni i muszę uzupełnić zapasy greckich owczych i kozich serów. W maju przywiozłam prawie 6 kilo serów. Greckie

ClauditteMissCooking
Kanapki z łososiem, rukolą i awokado 184

rukolą, awokado i łososiem wędzonym. Uzupełnieniem jest szklanka soku owocowego lub warzywnego. 5 minut i mamy pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby)   2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka  kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego na zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy   PRZYGOTOWANIE Kromki chleba smarujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 139

Jak zwykle ostatnimi czasy przepis z opóźnieniem ale mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia w kwestii cykli blogowych :) Dnia wczorajszego na profilu fb Dobrej Wołowiny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 167

Robiąc te kotleciki miałam wiele wątpliwości i wieszczyłam powyskubywane morele i powypluwaną kaszę... a tymczasem dzieci nawet słowa nie powiedziały, jadły je dwa dni pod rząd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na otrębach z sezamem 136

Dzisiejszy pyszny chleb, jeszcze ciepły, moje dzieci zajadają się nim z masłem :). Mąka pszenna i razowa z dodatkiem otrąb kupionych w młynie, wyszło fantastycznie!, chrupiąca skórka i miękki miękisz.  Składniki na 1 dużą formę lub na dwie małe keksówki: 40 dag mąki pszennej 15 dag mąki razowej 6 dag drożdży łyżeczka cukru 400 ml letniej wody 1/4 szklanki sezamu(...)Formę wysmaruj olejem , boki i spód posyp sezamem, przełóż ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 C,  czas pieczenia 55 minut. Upieczony chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował

Apetyczna babeczka
Ciasto straciatella czyli poWeekendowe Lakocie odc.92 163

Pada, świeci słońce, znowu pada, dzień niepodobny do dnia, ubrania chowam do szafy i wyjmuje z powrotem. Lato nie podobne do lata... Cieszą truskawki, smakują czereśnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z dietetycznym sosem tysiąca wysp 324

Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja. Sałatka jest bardzo sycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) (składniki na 2 porcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra(...)plastry.  2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.  4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy

Szefowa kuchni
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 195

Kolejny przepis rodem ze Szwecji i bloga Pistachio . Trochę pracy z rana i zniewalający efekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tatar ze śledzi 153

małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę i delikatnie zeszklić ją na tłuszczu. Zalać octem winnym i dodać łyżkę miodu. Doprowadzić(...)odparowania octu. Podsmażać kilka minut pilnując aby się nie przypaliło. Kapary i pomidory i śledzie drobno posiekać, doprawić pieprzem i wymieszać ze sobą.  Układać na chlebie. Wierzch udekorować powidłami z cebuli i tartym buraczkiem.  Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem 142

poniżej. Ten krem to pełna improwizacja ale wyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii  2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa z oliwek garść(...)Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony słonecznik. Można też podać z jajkiem

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania