ząbki czosnku, ser żółty, 1/2 pomidora, 4 paseczki papryki, 1 łyżka kukurydzy, 3-4 plasterki jalapeno, hummus, 1 łyżka jogurtu naturalnego, odrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy od lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty
vegetanieTrwa wojna... przeciwnicy jednego plują na zwolenników drugiego i odwrotnie. Nie ma recepty na to by było dobrze, po raz kolejny dochodzę do wniosku, że władza
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki oleju rzepakowego) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól i pieprz Pikantne grzanki paprykowe: 3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni) po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy(...)Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk i zioła. Gorącą zupę przelać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek
Czerwień i błękitcałą tę porcję zużywam;) Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów 3 ogórki szklarniowe/ 6-7 ogórków gruntowych 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa kebeb/gyros kilka kromek chleba (ja użyłam pieczywa razowego) jajko i bułka tarta do panierki tłuszcz do smażenia mięsa Dodatkowo: 3 łyżki sosu czosnkowy przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Sposób Sałatę lodową myjemy, następnie kroimy(...)plastry . Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w przyprawie kebab/gyros, panierujemy w jajku i bułce tartej. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami
Kuchenne aromatyMamy dziś wyjątkowy dzień. Obchodzimy go drugi rok z rzędu... Food Revolution Day Jamiego Olivera :) akcja świetna i mobilizująca! Nas, mnie, zmobilizowała do przygotowania świeżego
Dzieje kuchennej Wiewióryjeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę(...)ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera. Wszystko razem miksujemy. Zmiksowany szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany. Kromki chleba kroimy w kostkę i grzejemy w piekarniku aż się odpowiednio zarumienią. Potrawę podajemy w misce, na dnie umieszczamy pierś z kurczaka ze szczyptą kiełków, zalewamy kremem ze szpinaku, posypujemy grzankami
upichconasoczewicy. Składniki: - puszka konserwowej soczewicy - puszka konserwowej cieciorki - puszka pomidorów całych lub w kawałkach - szczypta kolendry - szczypta kuminu - szczypta pieprzu - kostka rosołowa - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - grzanki z chleba W garnku podsmażamy cebulę oraz 3 ząbki czosnku. Dodajemy pomidory wraz z miąższem . Gotujemy 10 minut. Dodajemy puszkę soczewicy oraz cieciorki. Dodajemy kostkę rosołową ówcześnie rozpuszczoną w szklance wrzątku(...)Dodajemy przyprawy. Wszytko miksujemy blenderem. Podajemy z grzankami z chleba
upichconaSkładniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy(...)ugotowanego wywaru. Podgotowujemy 15 minut. Wlewamy porcję zupy do miseczki, na górę kładziemy porcję chleba i posypujemy startym serem żółtym, zapiekamy 15 minut. Po zapieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem. Pycha
upichconazalewamy tym mieszankę mąka+sól+cukier i mieszamy. Powstałe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 minut. Następnie ciasto umieszczamy w naczyniu w którym będziemy piekli. Aby chleb nie przywierał do ścian naczynia należy je dokładnie wysmarować tłuszczem (masło/margaryna etc.) i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok. 1godziny w piekarniku rozgrzanym
upichconaRano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyrządza się je na mnóstwo sposobów, w tym z ryżem, skorupiakami czy skórką pomarańczy. Oto jeden z wybornych przepisów. 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 4 kromki podsuszonego chleba 60 ml mleka 3 jajka bułka tarta 2 peperoncini sól, pieprz, oliwa pesto – przepis tu: Przepis na pesto – smak dalekomorskich przygód W naczyniu mieszamy mięso, pokrojone kawałki wymoczonego(...)mleku chleba, jajka, peperoncini, trzy łyżeczki pesto i doprawiamy solą oraz pieprzem (pamiętajmy, że pesto jest słone a papryczki ostre). Z równomiernie rozmieszanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w sporej ilości oliwy, aż się dokładnie zrumienią. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik kuchenny, aby obciekły z tłuszczu. Polewamy do smaku pesto. Smacznego
Bon Ton ItaliaNie są ani bez mleczne, ani bez cukrowe ALE raz na jakiś czas pozwalamy sobie na szaleństwo. Tym razem miało ono na imię Ciasteczka maślane...
Dzieje kuchennej WiewióryNie będę zapeszać... już raz pisałam, że wracam ale choróbsko powróciło rozkładając mnie na łopatki, stawy odmówiły posłuszeństwa co i rusz boli gardło albo męczy zatkany
Dzieje kuchennej Wiewióryzwariowałam ale zapewniam Was, że paluszki solone świetnie nadają się do ciasta na pieczywo. Do składników wrzucamy rozdrobnione paluszki i wyrabiamy ciasto. Nie bójcie się dodatków do domowego chleba, często taki dziwny składnik miło Was zaskoczy. A nie ma nic lepszego od chleba domowego. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnistół! Elegancko w szklankach lub kieliszkach! Z pewnością można zaskoczyć rodzinę :) Dzisiaj wersja podstawowa, choć prawdopodobnie przed świętami będzie wersja zmieniona ;) Przepis ze strony Kukbuka . Składniki: jajko, kromka chleba, ząbek czosnku, roszponka, kiełki (u mnie rzodkiewka i brokuł), pieprz, sól, oliwa Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w większą kostkę. Pieczywo smarujemy czosnkiem i przesmażamy na rozgrzanej patelni(...)dwóch stron do zrumienienia, następnie kroimy w większą kostkę. W szklance / kieliszku wykładamy warstwy - jajko, chleb, roszponka i kiełki, doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego
Plate of Joy