wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki na 3 porcje: 500g brokułów 50g jogurtu naturalnego 10g otrąb Sól morska Pieprz czarny Spirulina (opcjonalnie) + Grzanki z pełnoziarnistego/bezglutenowego chleba Świeże zioła, rzeżucha Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki. G otujemy na parze/w worku do mikrofali/w wodzie do momentu aż będzie miękki. O dstawiamy na chwilę aby wystygnął i blenderujemy(...)naturalnego. Stawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut. Podajemy z pełnoziarnistymi grzankami, chlebem razowym, ugotowanym jajkiem lub rzeżuchą
Czarnawisienkawiem, że i tak pojawiły by się na stronie - prędzej czy później. ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE /znany i lubiany; zmodyfikowany;/ 2 jajka 1/4 szklanki mleka roślinnego 4-6 kromek żytniego chleba (w zależności od wielkości) 1-2 łyżeczki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli do podania: melon, gruszka, wiśnie w syropie domowej roboty, mango, miód, konfitura, inne owoce "miękkie" Jajka(...)roztrzepuję z mlekiem, ksylitolem, cynamonem i solą. Moczę w nich kromki chleba, wrzucając od razu na patelnię z rozgrzanym olejem roślinnym. Obsmażam na złoto z obu stron. Osączam na papierowym ręczniczku. Podaję na ciepło, najlepiej z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimęskim odchudzaniu, kolejno o ulubionym przysmaku większości mężczyzn, czyli mięsie, następnie znajdziemy mnóstwo informacji typowo kulinarnych, jak np "nie taka sól straszna"/"czym zdrowo słodzić"/"zielone koktajle"/"pasty do chleba"/green power, czyli wielka moc w młodym jęczmieniu". Ostatnie dwa rozdziały dotyczą już prawidłowej diety. Początkowo omówione są zasady opisywanej diety, produkty, które należy wykluczyć a także włączyć do jadłospisu(...)zdobywają one coraz większą rzeszę zwolenników. W książce "Jak odchudzić swojego mężczyznę" poznamy kilka pomysłów na przygotowanie takiego zielonego "eliksiru" :D Mnóstwo przepisów na domowe wędliny, własnoręcznie wypiekane domowe chleby czy naturalne, pyszne pasty do pieczywa. Większość opatrzona apetycznymi zdjęciami :) Dieta dla Panów składa się z czterech posiłków, ponieważ jak tłumaczy autorka "zwykle Panowie nie mają na to czasu". Cała
Zdrowie na języku :PUwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie. W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym
Dzieje kuchennej WiewiórySą ciasta, za które biorę się za bary za strachem... tak jest z tymi gdzie trzeba kręcić kremy, z sernikami na zimno, do niedawna z tortami
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowaniu i doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (mieszanego lub pełnoziarnistego) 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 1 łagodny naturalny serek pleśniowy (najlepiej camembert), może być kozi 1 lub 2 garście rukoli kawior – rodzaj wg upodobań(...)zdjęciu jest z łososia. Instrukcje Chleb tostowy opiekamy i pozwalamy mu nieco przestygnąć. Ser kroimy w dość cienkie (2-3 mm) plasterki. Część rukoli pozostawiamy do dekoracji, a następnie układamy składniki na kromkach w kolejności: rukola, łosoś, ser. Na środek kanapek kładziemy dla dekoracji po kilka listków rukoli oraz kawior lub pokrojone na cienkie paski suszone pomidory. Uwagi Alternatywnie zamiast
Kulinarna PokusaSmalec, z dawien dawna, najstarsze smarowidło do pieczywa, smażenia, tradycja jak widać kusi, spróbujmy go przyrządzić , nadchodzi czas ogórków małosolnych, a ten smalczyk stanowi niezbędne dopełnienie do kromki chleba, polecamy gorąco.... Składniki: 1 kg podgardla 3 duże cebule 3/4 szklanki wody Wykonanie: Podgardle myjemy osuszamy następnie kroimy w malutką kosteczkę. Wrzucamy na dużą patelnię, podsmażamy przez 5 min., dokładamy pokrojoną(...)godz mieszając od czasu do czasu. W trakcie duszenia smalcu dolewamy pozostałą wodę. Smalec musi nabrać jednolitej konsystencji, przelewamy do kamionkowego garnka, odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z każdym rodzajem chleba. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórka małosolnego. Smalec w wykonaniu Hani Smacznego
kgwjanczewoCi którzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45
Dzieje kuchennej WiewióryTo wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w
Dzieje kuchennej WiewióryMoja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie(...)zakwas Ci się udał. Gratulacje!!! Jeśli nie - nie przejmuj się. Spróbuj od nowa. Wiem, że nie zawsze wszystko od razu się udaje. Gdybym poddała się po pierwszym nieudanym chlebie to nie wiedziałabym, że mogą mi wychodzić lepsze
apetytnapieczenieSłońce przez okno do mnie się uśmiechało, a w mojej kuchni pięknie pachniało, bo piekłam chleb z orkiszowymi otrębami z dodatkiem kminku ziarenkami. Ciasto pod wpływem ciepła Słońca rosło znakomicie, a po upieczeniu smakowało wyśmienicie. Składniki: foremka 30/15 cm 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej typ 650, 300 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczka cukru(...)zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, który przekładamy do foremki podsypanej mąką. Ciasto po długości nacinamy nożem, wierzch skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Chleb pieczemy ok. 25 min w 200°C. Smacznego
Moniki SmakołykiOstatnimi czasy zupełnie zaniedbałam wytrawne wypieki. Chleb piekę w szkole w ilościach zawrotnych (według mnie, do tej pory zajmującej się wypiekiem detalicznym; w porównaniu z niedużą nawet piekarnią to pikuś ); przynoszę ze sobą do domu znakomite bochenki, nie ma więc potrzeby męczenia domowego piekarnika. Gdy chleba zabraknie, raczymy się na śniadanie granolą lub naleśnikami, i uwierzcie - nikt nie narzeka. Szczególnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW ramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i
Dzieje kuchennej WiewióryDziś kolejny chleb na mace pszennej, kukurydzianej z dodatkiem płatków żytnich. Płatki żytnie zawierają dużo błonnika, więc są polecane w codziennej diecie. Chleb też może być podany na ładnej zastawie więc dziś prezentuję go na pięknym owalnym półmisku Julia Platin Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni