spożywano ją na śniadanie, obiad oraz kolację. Wodzionka to symbol śląskiej oszczędności i prostoty. Matki i żony dbały o to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało, nawet czerstwy chleb, na który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka chińskich zupek i innych niezdrowych gorących kubków. Zalewasz i masz - jednak to "jednak" robi olbrzymią różnicę, bowiem z czosnkiem(...)Opolszczyźnie, winna jestem wychwalać śląską zupę WODZIONKĘ, która uratowała mi życie na studiach, wyleczyła z wielu przeziębień i z niejednego kaca WodzionkaSkładniki podstawowe:2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki)1 ząbek czosnkułyżka smalcu (dziś masło)sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe! P.S. śmietana trochę niweluje zapach
Bon Appetit MałgorzatyPyszne zielone grzanki, świetna przystawka. Przepis z tej stronyskładniki (4 porcje)kilka liści jarmużu4 kromki pszennego chleba lub ciabaty3 ząbki czosnku, w plasterkach 2 łyżki oliwy z oliwek, plus dodatkowe do polaniasok z połowy cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprzkilka cienkich płatów twardego sera (typu pecorino) przygotowaniejarmuż gotować we wrzącej osolonej(...)minut do miękkości, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruby środkowy nerw, a następnie posiekać na grube kawałki. Kromki chleba opiec na patelni grillowej lub wstawić, polane lekko oliwą, pod grill w piekarniku. Podczas gdy chleb jest grillowany, delikatnie podsmażyć plasterki czosnku w oliwie z oliwek, aż będą miękkie
Stare GaryTrochę inny chłodnik. Winogrona powodują, że jest nieco słodkawy, czosnek nadaje ostrości, a migdały i chleb dają przyjemną fakturę. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony Eating Wellskładniki (4 porcje)300 g ogórków 400 g zielonych winogron1 kromka białego chleba, skórka odcięta2 szklanki bulionu z kurczaka 1 melon pozbawiony pestek i skórki1/2 szklanki płatków(...)Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny
Stare Garydomu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!Składniki :* chleb tostowy - u mnie z ziarnami* masło migdałowe* dojrzałe bananyPrzygotowanie :Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym(...)układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja
Magiczne Życie Martysię do smażenia reklamowanych tłuszczów.Przy odżywianiu powinno się myśleć o diecie kompleksowo,a nie tylko zastanawiać się nad jednym składnikiem -tłuszczem zwierzęcym.Od czasu do czasu zjedzmy więc chleb z dobrze przyprawionym smalcem ,bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej(...)ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża.Składniki na smalczyk do chleba:70 dkg słoniny1 duża cebula1 kwaskowate jabłko1 łyżeczka suszonego majerankuWykonanie:Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć do szerokiego rondla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)liście laurowe1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1-1.5 łyżeczki soli6 owoców jałowca1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków. 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście laurowe i owoce jałowca rozdrobnić. Do pokrojonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość wyrabiać. Przełożyć do słoika
UgotujmyTo.pldotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań.T. również ;)No i zaczęliśmy ucztowanie!Na przystawkę :* Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami* Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami* Smażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej(...)mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec
Ostra na Słodkowszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi.Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem(...)Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ściągamy folię i dajemy mu dojść w piekarniku.PS.: Z cebul, jabłka i czosnku tworzy się coś tak fajnego, że u mnie wyżerają to z chlebem i raz mnie mało nie zlinczowali jak chciałam to wywalić
ladykitchenSzpinak musimy mieszać podczas duszenia, gdyż lubi pryskać wyskakując z garnka ;) Miękki doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Grzanki przygotowujemy ze zwykłego chleba. Ja nie używam pszennego, gdyż szpinak jest wilgotny i pod jego wpływem pieczywo może za bardzo namoknąć. Kromkę chleba smarujemy dość grubo topionym serkiem, a na niego nakładamy szpinak(...)proponuję posypać szpinak startym żółtym serem. Nie jest to jednak konieczne.Wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 170-180 stopni na kilka minut, do lekkiego zrumienienia brzegów chleba. Podajemy na gorąco. Nie jest to coś, co wygląda spektakularnie, ale jeśli ktoś lubi szpinak, to od pierwszego kęsa zakocha się w tych grzankach :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka przyprawiamy
Maminek kulinarnySkładniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek obrać, drobno posiekać.Natkę pietruszki(...)gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami.SMACZNEGO
Gospodyni MiejskaMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)swoją drogą, to dla takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :DPrzepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej200g mąki pszennej + do podsypywania200ml mlekaniecałe 100ml wody30g świeżych drożdżyłyżka cukru10g soli(łyżka)jajko30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki
More food, love and dreamsPieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie
Grahamka, weka i kajzerkaBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane
Grahamka, weka i kajzerka