na chleb - 3500 przepisów (strona:42/234)

Chleb ziołowy 131

Chleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem. Oto przepis na mocno ziołowy chleb, którego zapach będzie czuć w całym domu. Składniki 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g mąki gryczanej 320 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich(...)smarujemy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 50 minut. Studzimy na kratce. Chleb ziołowy podajemy z dowolnymi dodatkami, ale równie dobry jest sam. Dominującym ziołem w tym chlebie jest czosnek niedźwiedzi. To przyprawa, która pomaga w procesach przemiany materii, zapobiega wzdęciom, ma działanie

My Chcemy Jeść
Bardzo Męska Kanapka z Pastrami (meczówka) 191

wyższe kanapki układając więcej plastrów, ja robiłam takie niższe, takie pod swój rozstaw ust :D Składniki: kilka plastrów pastrami deli (wcześniej odparowanego) ogórki kiszone musztarda francuska musztarda Dijon kromki chleba żytniego jasnego (można upiec swój, ale można kupić też gotowy w sklepie) Wykonanie: Na początku trzeba mieć w domu pastrami, można zamówić u chłopaków od Pastrami Deli (spoko jakość(...)sobie odpocznie 30 minut, będzie wtedy soczyste i estetyczne, bo soki ładnie się rozejdą po całym kawałku. No to jak już mamy odparowane pastrami to nie wiem jaki macie chleb, swój, czy ze sklepu, ale i jeden i drugi trzeba pokroić na kromki. Ja kromki włożyłam do tostera, takiego  co jak w amerykańskich filmach tak wyskakują z tostera, takie

Blondynka Gotuje
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 139

domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu  TRADYCYJNE JADŁO Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej(...)godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Gdy ciasto wyrośnie należy ponownie je wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody

Z Kuchni Do Kuchni
Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 181

parze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów(...)pomidora przekrojonego na ćwiartki. Kiedy parowar się wyłączy, jajecznicę przekładamy na pieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :)  KONKURS  Z okazji wprowadzenia do oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs:  Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl

Parowar Faceta
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 293

Przepis  na ten chleb warto poznać, zapisać i wykorzystywać. Choćby dlatego, że pieczywo w piekarniach i marketach wyrabia się z coraz marniejszych składników. Ceny niby przystępne, ale czy wiemy co jemy? Ja przepis poznałam przez Mamę, która z kolei dostała go od mojej Teściowej ;). Chleb składa się z samych ziaren, które jak wiadomo stanowią bardzo bogate źródło witamin. Pasuje(...)wykładamy do blaszki (keksowej) wysmarowanej łyżką oleju. Wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok 60 minut - bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy na całą noc do wystudzenia. Jeśli wyciągniemy z blaszki źle wystudzony - chleb będzie się kruszył (sprawdzone). Chleb przechowujemy w pojemniku w lodówce (nawet do 2 tygodni). Składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnych preferencji: np. część słonecznika zastąpić możemy pestkami dyni lub dodać

Kuchnia po mojemu
Pielmieni - rosyjskie pierogi 132

trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba chyba. Chleb z czosnkiem był tak pyszny, że od razu pochłonąłem. Dostałem więc kolejne dwa kawałki chleba. Wszystko(...)zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku, kawał łososia niemalże grubości dłoni. Doskonała kanapka. Madzia natomiast zamówiła pielmieni. Podane w fajnym kamionkowym naczyniu, z odrobiną kwaśnej śmietany i koperku. Spróbowałem i aż mi kapcie spadły

Marder&Marder Manufacture
Wytrawne tosty francuskie 145

francuskich  - tym razem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej gałki muszkatołowej, 30 gram masła, soli, czarnego świeżo(...)Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą suszonego oregano. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji za pomocą trzepaczki.   Chleb drwalski, lub inny rodzaj pieczywa pokroiłem w dość grube, około dwucentymetrowe kromki. Na patelni rozpuściłem 30 gram masła. Kromki chleba obtaczałem w roztrzepanym jajku z przyprawami, a następnie układałem

Wyprawy kulinarne
Słów kilka o pieczywie i przepis na bułeczki z dynią 189

Chociaż półki sklepowe kuszą mnie codziennie pachnącymi i rumianymi bochenkami chleba oraz chrupiącymi bułeczkami ja nie daję się nabrać na ten blichtr i od ponad trzech lat wypiekam pieczywo w domu. Cóż takiego jest w tym sklepowym pieczywie, że skutecznie mnie odstrasza? Po pierwsze dość często zwłaszcza w marketach to zamrożony produkt odgrzany w piecu. Po drugie duże masowe piekarnie(...)powiem, że pieczywo zrobione w domu też może nie być wolne od „tej chemii”. Wszystko zależy od tego jakich surowców użyjemy. Jeżeli ktoś kupuje gotową mieszankę do wypieku chleba to efekt będzie ten sam. Niebezpieczeństwo może kryć się również w mące. Do pewnego czasu ja naiwna myślałam, że w mące jest 100% mąki. Toteż nigdy nie zwracałam uwagi na skład

Wiem co jem
Pszenno-żytni chleb z suszonymi śliwkami 118

właśnie dzielę się z wami 31 sierpniowym przepisem :) Kurcze, może powinienem częściej takie akcje robić, co? :) Tak więc jako ostatni z sierpniowych przepisów chciałbym zaprezentować wam pyszny, absolutnie pyszny chleb śliwkowy. Jest rewelacyjny, naprawdę! Trochę długo się go robi, ale warto ten czas poświęcić. Znaczy się nie to, że się robi, tylko wyrasta dłużej niż przeciętny chleb. Dobra, troszkę się(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze jest zmoczyć przy tym dłonie. Ciasto się bardzo klei, a do mokrych dłoni nieco mniej :) Jak już wypełnimy keksówkę to mokrymi dłońmi wygładzamy powierzchnię chleba i posypujemy otrębami. Możemy nieco przyklepać żeby się bardziej trzymały. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni i pieczemy około 45 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb cebulowy na zakwasie 134

Dawno dawno temu, w początkach tego bloga zamieściłem przepis na chleb cebulowy na zakwasie z automatu. Nawet nie pamiętałem o tym, przypadkiem wyguglałem ten wpis szukając czegoś w necie :) Swoją drogą te moje pierwsze wpisy były tak suche i nijakie, że aż dziwię się, że komukolwiek chciało się to czytać :) Ale nie o tym mowa. Znaczy się pomyślałem(...)zostawiamy do ostudzenia. A potem wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy. Ciasto będzie dość klejące się więc dobrze by było użyć miksera z hakiem. Ewentualnie maszyny do chleba żeby nam wyrobiła ciasto. Jak mamy mikser to mieszamy około 7 minut, a jak mamy tylko ręce to mieszamy około 15 minut. A jak mamy maszynę do chleba to maszyna

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z orzechami laskowymi 138

Madzia od dawna mi suszyła głowę żebym chleb z orzechami zrobił. Gadała, gadała, aż wygadała :) Kupiłem w końcu w sklepie orzechy, wydobyłem z lodówki zakwas, ogólnie zgromadziłem wszystko co było potrzebne i wziąłem się do roboty. Powiem zupełnie obiektywnie, że chleb wyszedł niesamowity. Naprawdę smaczny, te orzechy dodały takiego niespotykanego smaku. Jestem absolutnie pewien, że będę ten chleb robił częściej(...)Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony

Marder&Marder Manufacture
Chleb tostowy dla leniwych 122

Siedzisz bezczynnie, mógłbyś zrobić sporo pożytecznych rzeczy, ale zamiast tego wolisz gapić się pusto w przestrzeń i mówić "nie!". Czasami każdy pewnie tak ma. Nawet ja :) Dlatego właśnie dzisiaj "chleb dla leniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek(...)dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 30 g ziaren słonecznika odrobinę oleju do posmarowania Skoro ma być prosto i dla leniwych to szybki i prosty przepis. Co prawda prawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 161

Ostatnio, niedawno temu, zrobiłem chleb z mąki orkiszowej. Madzia tak się na niego napaliła, że specjalnie dla niej postanowiłem zrobić jeszcze raz. Ale tym razem inny, zupełnie inny. Ale też orkiszowy. A właściwie to mieszany. Bo tamten wcześniejszy był tylko z mąki orkiszowej, a ten taki pół-na-pół. Już w poniedziałek go zrobiłem, ale jakoś czasu mi brakło(...)parę minut i wreszcie czas mam. Więc piszę. A chlebek jest nietypowy, bo po raz pierwszy użyłem słodu jęczmiennego. Rewelacja! Polecam każdemu. Słód ten genialnie wpłynął na kolor chleba (co widać na zdjęciach), poza tym dzięki niemu wyszła fantastyczna skórka. Nie za twarda, a jednocześnie chrupiąca. Naprawdę świetna. I zapach taki jakiś inny, ciekawy bardzo. Do chleba użyłem też himalajskiej

Marder&Marder Manufacture
Słodko pikantny chleb orkiszowy 148

cała szufladę zapchaną mąkami orkiszowymi. Uuuff, nie wiem kiedy je zużyję wszystkie, z pewnością ponad 10 kilo tego tam jest :) Zatem, chcąc nieco przerzedzić swoje zapasy, serwuję wam kolejny chleb orkiszowy :) Ale parę już robiłem orkiszowych więc coraz ciężej coś nowego znaleźć. Wymyśliłem zatem słodko pikantny - trochę miodu, trochę chili. Takiego jeszcze nie jadłem. Pomysł wziął się od czekolady, którą(...)niedawno jadłem. Właśnie z chili była, naprawdę świetna. A właśnie teraz, w tej chwili, pisząc to o czekoladzie wpadłem na pomysł chleba z kakao lub kawą :) Super! Pewnie niedługo zrobię :) A tymczasem mogę powiedzieć, że chleb wyszedł nieźle: leciutko pikantny (chociaż jak dla mnie to odrobinę za mało), słodki dokładnie tak jak trzeba i z chrupiącą przyrumienioną skórką. Poza

Marder&Marder Manufacture
Nóż do chleba Fiskars z AleDobre.pl 118

Jaaaaa! Ale czad! Właśnie dostałem nową zabaweczkę! I to taką, która mi się nigdy nie znudzi, bo po prostu jest mi niezbędna do codziennego funkcjonowania. Mianowicie genialny nóż do chleba. Prosto z AleDobre.pl . Jeśli regularnie czytacie mój blog to wiecie pewnie, że to już nie pierwszy produkt, który od nich mam. I jak dotąd jeszcze mnie nie zawiedli. Tak samo(...)żeby przy krojeniu nie pchać ich tam gdzie nie trzeba. Ostrze ma 23 cm długości więc jest dokładnie takie jakie być powinno, idealnie się kroi nawet wielkie bochenki chleba. Poza tym nóż jest naprawdę ostry, wchodzi leciutko jak w masło. Hhhmm, nie, nie jak w masło. Właściwie to jak w chleb :) Mógłbym naprawdę wiele o tym nożu pisać, bo jest

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania