na chleb - 3500 przepisów (strona:34/234)

Chleb razowy pszenno - orkiszowy 106

Chleb z mąki pszennej razowej i orkiszowej razowej, na zakwasie żytnim lub pszennym. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego lub pszennego 1/2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej(...)pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 1/2 szklanki wody trochę płatków owsianych do posypania chleba Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy

Przepisy na domowy ser i chleb
Pierwszy zakwas 156

Postanowiłam upiec chleb na zakwasie, pierwszy w życiu. Drożdżowe chlebki i bułki  piekłam z dużym powodzeniem, jednak na zakwasowy nie miałam odwagi. Wszystkie domowe jakie zdarzyło mi się jeść, były smaczne choć kruszyły się, ale i tak wzbudzały mój podziw. Jednak w blogosferze kulinarnej przekonałam się, że można upiec w domu wspaniały chleb na zakwasie i pomyślałam, że trzeba(...)spróbować. 12.08.2011 o 14.00 postawiłam swój pierwszy zakwas, bardzo pomogły mi w tym Wasze blogi, a głównie artykuł "Zakwas do chleba - co zrobić, żeby go nie zabić?" zamieszczony w Fabryce Przepisów . Skorzystałam akurat z tego, bo wydawał się najbardziej fachowy i przejrzysty, zobaczymy, czy się uda. ;) Chcę wszystkich doświadczonych piekarzy chlebów na zakwasie gorąco prosić o uwagi i komentarze

Kuchnia Prezydentowej
Pierwszy chleb 197

Pierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)czeka się, aż wyrośnie... A mój rósł idealnie, pewnie dzięki dobremu zakwasowi , jaki udało mi się wyhodować.  Nie będę się tu rozpisywać, bo postąpiłam z moim chlebem dokładnie według zaleceń Pana Dyrektora, powiem tylko tyle, że TERAZ wiem, co zrobić lepiej.  Rósł pięknie, chciałoby się powiedzieć, że jak na drożdżach, ale drożdży, przynajmniej tych cywilizowanych

Kuchnia Prezydentowej
Chleb Kołodziej 255

Chleba tego nigdy wcześniej nie jadłam, przepis opracowałam sama, bo ani w kucharskich lekturach tradycyjnych, ani w internecie nie znalazłam przepisu. Wiem, że taki chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś(...)mąki orkiszowej (dałam typ 1050) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 garści ziaren dyni 1 płaska łyżka cukru 5 g soli lekko roztrzepane białka jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy i znów trochę, ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dość zwarte, odstawać od ręki i nieznacznie się lepić. 2. Wyrobione ciasto wkładamy

Kuchnia Prezydentowej
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 213

pieczenia tego wspaniałego chleba wprost przez Kuchenne Drzwi zostałam zaproszona przez Amber. Nie mogłam odmówić. Chociaż to taki czas w moim życiu, że pasje i inne zajęcia, którym nie tak dawno beztrosko oddawałam się bez reszty, jeszcze nie wróciły na pierwszy plan. Ale wrócą. Tak, jak ja wracam tutaj, najpierw raz w tygodniu zaglądając na Wasze komentarze, później po jakiś(...)dziś zjem na śniadanie Marzena - Zacisze kuchenne Monika - Moni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba             O samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech

Kuchnia Prezydentowej
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 124

Specjalnie dla Karoliny :) Długo mnie namawiała do tego chleba. Tak dla żartu w sumie, w pracy często gadamy o różnych dziwnych połączeniach. I ostatnio uparła się na chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W sumie pomyślałem, że czemu nie... Przecież czipsy dobre, chleb dobry to i chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie(...)dorzuciłem jeszcze piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten chleb właśnie chlebem sylwestrowym. No bo przecież idealnie pasuje. Impreza, piwo, czipsy... No czego chcieć więcej? 300 ml piwa jasnego 140 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kiszonym ogórkiem 97

nawiedziła mnie ekipa Gotowania na kolanie i program u mnie i ze mną kręcili. No i jedna z dziewczyn z ekipy telewizyjnej, Malwina, tak się napaliła na mój chleb, że wpadła kilka dni później specjalnie po to żebym jej coś upiekł :) No to zrobiłem dwa chleby z kiszonym ogórkiem. Jeden poddaliśmy natychmiastowej degustacji, drugi dostała na wynos. No i umówiliśmy(...)się, że będzie częstym gościem, bo my z Madzią nie nadążamy jeść tego co robimy. Bo właśnie oczywiście oprócz chleba zrobiliśmy z Madzią jeszcze calzone z szynką i ze szpinakiem. To znaczy osobne z szynką i osobne ze szpinakiem, oczywiście. No i wsunęliśmy po dwa takie naprawdę sporych rozmiarów calzone. Ale teraz dzisiaj to o chlebie tym chciałem, calzone

Marder&Marder Manufacture
Chleb kukurydziany z automatu 193

chce? - A wie Pan... Żona wyjechała, nie ma mi kto śniadania zrobić, a chciałbym się poczuć jak w domu. A teraz coś, czego nie było od bardzo dawna. Chleb prosto z automatu. Od wieków już nie używałem mojej maszyny, ale ostatnio naszła mnie myśl pewna. Założyłem tego bloga właśnie z myślą o chlebach z maszyny. Dopiero potem, znacznie później, zacząłem(...)wszystko robić, a maszynę wysłałem na emeryturę. I blog ewoluował. Ale na moment wróciłem do korzeni i zrobiłem chleb kukurydziany. Fajny wyszedł, taki lekko żółty. Mięciutki w środku. Jedyny jego mankament (w sumie nawet nie wiem, czy można to rozpatrywać w kategoriach mankamentu) to taki, że skórka była również miękka, nie taka chrupiąca jak lubię. Ale czy to minus jakiś

Marder&Marder Manufacture
Miękki chleb pszenny 99

Kolejny chleb z weekendowego maratonu i kolejny też podejrzany u Pauliny z kotlet.tv . Zrobiłem go, ponieważ Paulina u siebie na blogu niesamowicie go zawalała. Żeby się samemu nie silić i nie szukać mądrych słów pozwolę sobie zacytować Paulinę: "Mięciutki przede wszystkim. To chyba najważniejsza cecha tego chlebka. Jest delikatny, bardzo, bardzo fajny. Miękki chleb pszenny troszkę w smaku przypomina chałkę(...)troszkę, to zapewne przed dodatek słodkiego miodu i masła. Jest właśnie taki delikatny, delikatnie słodziutki no i mięciutki. Muszę Wam powiedzieć, że są takiego chleby, które potrafię robić przez kilka dni pod rząd. Właśnie ten, miękki chleb pszenny zalicza się do takich pozycji. Robię go od ponad tygodnia co drugi dzień, jest pyszny. Mogłabym zrobić co prawda większy bochenek

Marder&Marder Manufacture
CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU 340

Moją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego.  Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka.  A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów.  Mój debiut uważam(...)udany i jak tylko czas pozwoli zabiorę się za kolejny wypiek chleba, tym razem ciemnego :)) Składniki: na 1 chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce 1 łyżeczka oliwy z oliwek 260 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 550 g mąki pszennej (typ 550) 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych Wykonanie:  Wszystkie

Walijskie Pichcenie
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 169

Kiedy dwa tygodnie temu przypominałam na  Facebooku  o Światowym Dniu Chleba sama nie miałam pojęcia co upiekę. Po raz pierwszy biorę udział w tej akcji -  http://www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition  . Myślałam o jakimś chlebie na zakwasie, ale z drugiej strony nie każdy zakwas posiada. Chciałam, aby był to chleb dla każdego! Taki codzienny, szybki i niewymagający doświadczenia. Chciałam(...)każdy mógł podjąć swoje wyzwanie i spróbować upiec swój własny chleb. Przepis, który wam dziś przestawiam jest szalenie prosty - wystarczy wszystko wrzucić do miski i pozwolić, aby robot wyrobił ciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni.  Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki

Plate of Joy
Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 139

Zawsze wychodziłam z przekonania, że bezglutenowy chleb to "gnieciuch". Zwracam honor.. nigdy bym na prawdę nie pomyślała, że jest bardziej puszysty niż te z mąki pszennej.  Miałam gotową mieszankę, ze sklepu Balviten, którą postanowiłam przygotować, aby sprawdzić czy ma to sens. Nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, od razu zaznaczam. Jednak czemu by nie spróbować? Sklep oferuje produkty bezglutenowe(...)się do sklepu internetowego. Mieszanka nosi nazwę Piekarz Królewski mix. W składzie mamy mieszankę skrobi kukurydzianej, mąki ryżowej, glukozy, mąki kukurydzianej, izolatu białka sojowego, skrobi ziemniaczanej.  Przygotowanie tego chleba jest dziecinnie proste. Nie trzeba go długo wyrabiać, ani zbyt długo czekać na jego wyrośnięcie.  Potrzebujemy jedynie wody, drożdży, oleju, soli i cukru. Na zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie

MamaOskarka
Chleb Bezglutenowy 174

wielu próbach i błędach powstał przepis doskonały! Prosty i mega szybki przepis na chleb bezglutenowy. Składniki: 0,5kg mąki, ja używam mieszanki mąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej opakowanie suszonych drożdż kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba ) 1/2 łyżeczki(...)zasadzie przelać) do foremki.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15-20 minut ciasto rośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni.  Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane

IzaGotuje
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 108

Pieczenie chleba jest dla mnie nie tylko pasją, ale również wielką przyjemnością. Nigdy się nie spieszę, bo jak mawiała Babcia jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy....a do bochenka chleba trzeba podejść z szacunkiem i czułością. Zdarza mi się i to dosyć często, że rozmawiam z wyrastającym chlebem co już absolutnie nie dziwi moich domowników, bo zwyczajnie zdążyli(...)przywyknąć. Nie jest to lekki, napompowany chleb jaki oferują markety, każda kromka jest treściwa i z bogatym wnętrzem, tych marketowych kanapek zjesz z pięć i nie czujesz się najedzony, a ten bochenek syci i zjadając dwie pajdy masz już dosyć. Wybrałam ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki

Apetyczna babeczka
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 212

pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc je w młynku do kawy :) Zapraszam do wspólnego wypiekania doskonałego bezglutenowego, pachnącego orzechowym amarantusem(...)zdrowego chleba.   AMARANTUS to bezglutenowe pseudozboże, zwane również szarłatem. Jest znakomitym źródłem białka, które może śmiało zastąpić mięso z diecie wege. Zawiera on komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych, m.in. metioninę, tryptofan i lizynę, rzadko spotykane w świecie roślin. Amarantus nie podlega modyfikacjom genetycznym, podobnie jak orkisz i gryka. Tak jak kasza jaglana jest zasadotwórczy, wspaniale wpływa na gospodarkę zasadowo-kwasową

Naturalna Kuchnia
Chleb na maślance. 213

Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam(...)pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE.           Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb 162

grudnia zostały poprawione w nim błędy merytoryczne i logiczne (np. ciepłe powietrze jest lżejsze (sic!) od zimnego, dziury w jezdniach jako wynik niepłacenia podatków przez rodziców). Składniki : pajdy chleba grube plastry (3-4 mm) sera wędzonego pomidor pomidorki koktajlowe szczypiorek lub dymka pasta tahini plastry wędliny ząbek czosnku dobra oliwa Propozycja 1 (wegańska) Kromkę chleba położyć na blasze. Kończyć będziemy(...)potem. Propozycja 2 (wegańska) Kromkę chleba posmarować pastą tahini. Na niej rozłożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze. Propozycja 3 (mięsna) Na kromkę chleba położyć plaster wędliny, na to plaster żółtego sera. Na nich ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i rozdrobniony szczypiorek. Ułożyć całość na blasze. Propozycja 4 (wegetariańska) Na kromkę chleba położyć plaster wędzonego sera

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb polski na zakwasie 193

dawno już nie piekliśmy chleba. Zatęskniliśmy za domowym pieczywem. Zapomnieliśmy już jak piękny unosi się zapach w całym domu kiedy pieczywo piecze się w piekarniku!  Pyszny chleb! Chrupiąca skórka i mięsisty miąższ idealnie współgrały ze świeżym masłem i jeszcze ciepłą domową konfiturą truskawkową! Niebo! Idealne rozpoczęcie dnia! Przepis na chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki(...)wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć

Plate of Joy
Chleb na zakwasie z ziarnami 134

Bardzo ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy,  wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie(...)sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl. otrębów pszennych lub żytnich( albo jeno i drugie) 3/4 szkl. płatków owsianych 3 łyżeczki soli ( ja daję

Jemy Pijemy
Domowy. Na zakwasie. Żytni. Z żurawiną. Najlepszy! 121

kiedy upiekłam swój pierwszy chleb robię to niemalże co weekend. Jest o wiele lepszy niż ten ze sklepu! Nic nie zastąpi prawdziwego, domowego chleba. I tego zapachu, który unosi się w całym domu podczas pieczenia... Dzięki zakwasowi chleb długo utrzymuje świeżość i ma ten prawdziwy smak. Poza tym całości dopełniają chrupiąca skórka i miękki, wilgotny miąższ. Wyhodowanie zakwasu wcale(...)jest trudne, a warto to zrobić! Dzisiaj proponuję chleb z dodatkiem suszonej żurawiny. To połączenie jest na prawdę świetne! Polecam! :) CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis autorski // 1 duży, ok. 30 cm bochenek ~ok. 400g zakwasu żytniego (przepis) ~200g mąki żytniej ~200g mąki pszennej razowej (można użyć żytniej) ~szklanka ciepłej wody ~łyżka soli ~100g suszonych żurawin Wszystkie składniki

chili & sugar
żytni na zakwasie, najlepszy jak do tej pory! 208

chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może dzięki dodatkowi miodu? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A może dlatego, że dawno nie piekłam chleba. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE  przepis autorski // ponad 1kg bochenek o dł. 30cm. ~ok. 400g aktywnego(...)150g mąki żytniej T2000 lub T720 ~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata") ~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy) Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy, aby nie przegrzać urządzenia. Jeśli macie maszynę

chili & sugar
Biały chleb na zakwasie 153

Dawno już nie robiłem chleba na zakwasie. W ogóle zdecydowanie za rzadko mi się to zdarza. A dzisiaj mam okazję. Bo za chwil parę odwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę(...)formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut (bułeczki mniej więcej 20 minut). Tak właśnie jest napisane na blogu Kornika, przytoczyłem przepis słowo-w-słowo. Dziękuję Kornikowi :) Na zdjęciach widać dwa chlebki, ale te powyższe składniki

Marder&Marder Manufacture
Kwas chlebowy 113

sklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem o tym niedawno ). Bo głównym składnikiem tego napoju jest właśnie żytni chleb. Nie chciałem takiego sklepowego chleba używać, bo tak naprawdę to nie wiem co się(...)kryje. Zresztą lubię samemu robić wszystko od początku. Zatem co będzie nam potrzebne? 250 g chleba żytniego 125 g cukru 25 g rodzynków 10 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych) 2,5 litra wody cytryna Chleb kroimy na cienkie kromki i czekamy kilka dni żeby się całkowicie zsechł. Potem gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy ten chleb (dobrze jest mieć

Marder&Marder Manufacture
Chleb z San Francisco 138

Dzisiaj chleb z San Francisco. Prawdę mówiąc nie wiem skąd taka nazwa. Czy faktycznie właśnie taki chleb wypieka się w mieście świętego Franciszka? A może ten chleb ma tyle wspólnego z San Francisco co ryba po grecku z Grecją? Czyli nic... Nie wiem, nie bardzo czułem potrzebę szukania źródeł. Nazywa się jak się nazywa, to mało istotna rzecz. Ważne(...)pełnoziarnistej (typ 2000) 250 g aktywnego zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki octu balsamicznego mleko do posmarowania chleba Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki

Marder&Marder Manufacture
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 163

Ostatnie weekendy spędzałam dość pracowicie na powietrzu i nie było jak piec chlebów na zakwasie. O wiele szybciej piecze się chleby na drożdżach. Oto moja propozycja z tego tygodnia. Duuuuużo nasion :) Składniki : 250 g mąki pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. pół godziny. Piec ok. godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odłożyć do ostygnięcia. Piekąc ten chleb przypomniałam sobie o chlebach francuskich zwykle pieczonych na drożdżach. Przepisy na nie można znaleźć m. in. w książce pt. " Wyznania francuskiego piekarza" , której autorami są Peter Mayle (ten od "Dobrego

Weekendy w domu i ogrodzie