na chleb - 3500 przepisów (strona:30/234)

Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 149

Jeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności(...)odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu

Mieszam w Garnku
Żytni chleb na drożdżach 176

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze

codojedzenia
Chleb na żurku 127

Mój pierwszy chlebek w tym roku. Bardzo chciałam , żeby mi się udał, bo wiadomo, jaki pierwszy chleb na początku roku, taki każdy następny! ;) Na szczęście wyszedł cudny. Korzystałam (już chyba 10-ty raz!) z przepisu Kasi , jej chlebki są wspaniałe, nawet jeśli modyfikujecie nieco przepis, i tak wyjdzie pyszny i ładny. Ja dodałam więcej mąki i inaczej zrobiłam zaczyn - zależało(...)uzyskaniu lekko wilgotnego miąższu o bardzo drobnych dziurkach i udało się! Również dzięki niskostopniowej metodzie pieczenia, o której poczytałam tutaj.   Ten dzisiejszy chleb jest już dosłownie o cal od mojego wymarzonego ideału - mam tylko zastrzeżenia do jego popękanej skórki, choć przyznać trzeba, że popękał bardzo fantazyjnie i co ważniejsze, pęknięcia nie przeszkadzają w krojeniu, co czasem się zdarza

Kuchnia Prezydentowej
Chleb orkiszowy na zakwasie 136

Ostatnio Madzia mnie ciśnie na chleby orkiszowe. Twierdzi, że są najlepsze. Przez kilka lat nauczyłem się kilku rzeczy, a przede wszystkim tego, żeby się z nią nie kłócić. Więc skoro są najlepsze, to pewnie są :) Ostatniego chleba, ryżowego , nie chciała za bardzo jeść, bo to nie z tej "prawidłowej" mąki :) No tak, ryż to nie pszenica, też mi odkrycie(...)mówiłem - nie kłócę się :) Ale w porządku, chce mieć "prawidłowy" chleb to niech ma. Ale żeby nie było tak prosto i zwyczajnie to zrobiłem go na zakwasie. Zupełnie, bez kawałka drożdży. Sam zakwas. Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc to przepis raczej dla cierpliwych. Ale gwarantuję, że warto, właśnie teraz - w trakcie pisania - jem kanapki z tym orkiszowym chlebkiem

Marder&Marder Manufacture
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 124

Kolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał historię(...)gdzieś podobno mieszkał ktoś, kto miał kuzyna i własnie ten kuzyn kiedyś słyszał, że komuś udało się upiec chleb z tygrysimi pasami. A może ten ktoś hodował lamparta o imieniu Tygrys i karmił go chlebem... Ten góral jest już bardzo stary i nie bardzo pamięta... W każdym razie ten chleb jest genialny. I z wyglądu i w smaku. Taki trochę

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 287

maju do wspólnego pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną . Chleb ten wybrała Ela . Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek(...)jest aż tak pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe

UgotujmyTo.pl
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie 218

Chleb pytlowy z siemieniem lnianym na zakwasie... Domowy, pysznie zdrowy. Bez zbędnych polepszaczy. Na bazie mąki pszennej razowej i żytniej. Z dodatkiem siemienia lnianego. Smacznego! Składniki: Zaczyn: 75 g zakwasu żytniego; 200 g letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: Cały zaczyn; 250 g mąki żytniej (typ 720); 75 g mąki pszennej (u mnie(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrosnąć ponad brzegi keksówki). Po tym czasie chleb skropić wodą, oprószyć siemieniem lnianym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika

Gospodyni Miejska
Chleb słonecznikowy na zakwasie 189

Chleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody(...)foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 do 6 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. Kroić po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO

Gospodyni Miejska
Chleb wileński i fotki z Wilna 171

Będąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński z dodatkiem(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką lub włożyć do foliowej torebki i szczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 184

żadne związane z nim dolegliwości. Zrobiłam to z chęci oczyszczenia swojego organizmu. Pieczywa pszennego, z wysoko przetworzonej białej mąki nie jadłam już od lat, sama piekę w domu chleby ( żytni na zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta(...)wartościowymi zamiennikami. Jestem początkująca w tym temacie, ale mężnie prę na przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia chleba zainspirowała mnie Olga . Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie  i pieczenie bezglutenowych chlebów. Ich smak, jak dla mnie jest doskonały

Naturalna Kuchnia
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 133

jest to mój debiut w akcji z cyklu Wypiekanie na Śniadanie . Dotychczas śledziłam z wypiekami na twarzy wcześniejsze akcje, skrupulatnie zapisywałam przepisy i piekłam, piekłam i piekłam. Pieczemy Chleb na Owsiance z przepisu Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem.       Zadanie: wypiek chleba na owsiance, drożdżowego. Nie wykonam, to była moja pierwsza myśl po otrzymaniu zaproszenia. Od bardzo(...)bardzo dawna piekę chleby tylko na zakwasie, nikt w domu nie chce już jeść drożdżowego pieczywa. Myśl druga: dawaj, nie poddawaj się, wspólnymi siłami zjemy, zaprosimy kogo trzeba i chleb zniknie. OK. Na próbę upiekłam wczoraj jeden chleb. Oczywiście z moimi modyfikacjami. Po godzinie chleba nie ma. Czary mary, nikt nic nie wie, głupie miny, tylko okruchy chleba na brodach

Naturalna Kuchnia
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 143

Dziś zapraszam Was na nietypowy wypiek. Dlaczego nietypowy? Bo mój domowy chleb zawiera w składzie pyszny ryż. Przyznam Wam szczerze, że przepis ten powstał ładnych kilka lat temu w bardzo przypadkowy, a zarazem omyłkowy sposób. Otóż kiedyś jadłam w jednej z piekarni chleb ryżowy. Ach jakże mi te pyszne kromeczki smakowały... Postanowiłam, że i ja sobie upiekę taki w domu(...)dość mała, dlatego potraktowałam sprawę dosłownie. I zamiast, tak jak w oryginale, dodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek

Słodkie okruszki
Chleb z kaszą jęczmienną 150

Chleb z dodatkiem kaszy? Dziwadło piekarnicze, ale jakie smakowite! :) Z obiadu z dnia poprzedniego zostało mi sporo niedojedzonej kaszy jęczmiennej . Jakoś nie mieliśmy z Panem Mężem ochoty ponownie konsumować jej na dzisiejszy obiad. Z racji, iż nie lubię marnować resztek jedzenia, natychmiast zaczęłam razem z Wujkiem Google'm poszukiwać natchnienia, jak by tu ją zmyślnie wykorzystać. W oko wpadły(...)liczne przepisy na chleb z kaszą gryczaną . A co gdyby tak zamiast tej gryczanej, wykorzystać jęczmienną? Kasza jak kasza, efekt powinien być podobny. Jak pomyślałam tak zrobiłam i zabrałam się za wyrabianie ciasta na chleb z nietypowym dodatkiem kaszy jęczmiennej , jako jego głównym składnikiem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Pieczywko upiekło się z twardą, chrupiącą skórką , ale nadal przyjemnie miękkie

Grunt to przepis!
100% chleb na zakwasie z automatu 129

proszę, na moją blogową skrzynkę pocztową (chleby@op.pl) dostałem maila od Rafała. A w mailu przepis na chleb na zakwasie. Tak więc poniżej wkleję maila, w którym Rafał dokładnie wszystko opisał. Od siebie jeszcze dodam, że przepis (i chlebek na zdjęciu również) wygląda tak dobrze, że z całą pewnością przetestuję go osobiście :) "P ół roku temu zakupiłem automat Kenwood i postanowiłem(...)piec chleb wyłącznie na zakwasie. Najpierw wyhodowałem zakwas (obecnie ma ok. 2 miesięcy) i zabrałem się za próbowanie przepisów, jedne były lepsze, drugie gorsze. Po wielu testach opracowałem swoją recepturę. Wg mojego gustu oceniam go na 5. Oto przepis: 290 ml letniej wody (przegotowanej lub z butelki) 270 g mąki pszennej (ja do mojego dodaję 180 g pszennej

Marder&Marder Manufacture
Francuski chleb pszenny na zakwasie 142

wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki: Najpierw robimy(...)godziny. Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto z miski, rozpłaszczamy je i z każdej strony zawijamy na szerokość ok. 1/3 płat ciasta do środka. W ten sposób napinamy dolną część chleba, która potem będzie górą bochenka. I wkładamy znowu do miski do wyrastania. Po drugiej godzinie robimy to samo. I po kolejnych 30 minutach również. Formujemy bochenek, układamy na blasze

Marder&Marder Manufacture
Chleb na maślance 144

Dzisiaj mam dla was coś, czego nie było od bardzo dawna. Prawdę mówiąc myślałem, że już nigdy nie będzie, a tu proszę jaka niespodzianka. Mam na myśli chleb z automatu. Dla mnie to już rozdział dawno zamknięty, ostatni raz chleb z maszyny zrobiłem pewnie ze 2 lata temu. Jakoś tak wolę sam wszystko robić. Ciasto wygnieść ręcznie, w piekarniku upiec(...)niespodziankę i na blogowego maila wysłała przepis razem ze zdjęciami. Pomyślałem więc, że opublikuję, może komuś się przyda ;) Zatem cytuję z maila za Marysią: Składniki na 1 kg chleba: 400 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki graham typ 1800 (wtrącenie ode mnie: mąka graham to chyba typ 1850) 470 ml maślanki (najlepiej w temperaturze pokojowej, ale z takiej

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z oliwkami 131

blog już dawno temu zatracił swój pierwotny charakter. To znaczy dawno temu założyłem go z myślą o publikowaniu przepisów na domowy chleb. Potem jakoś pomysł ewoluował i zaczęły się pojawiać wszelakie inne przepisy. I dobrze. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje. Ale czasami wracam do korzeni i wrzucam tutaj jakiś przepis chlebowy. Tym razem mam więc dla was przepis(...)chleb na zakwasie z oliwkami. Wyszedł bardzo fajny, mocno oliwkowy i lekko wilgotny w środku. Akurat zupełnie przypadkiem wyszło tak, że znienacka nawiedziła nas teściowa moja, znaczy Madzi mam. A zupełnym zbiegiem okoliczności uwielbia ona oliwkowe chleby. I jeszcze najlepiej żeby były takie lekko wilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 137

razem Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami  w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas  z bloga   Trufla , a wyszukała(...)bloga   W poszukiwaniu slowlife . Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny najprostszy 116

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo(...)nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce. I co, trudne było? :) W zasadzie ten chleb piecze się

Codzienna kuchnia niecodzienna