Dawno nic się tutaj nie działo w temacie chlebowym, mamy więc dla was pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem(...)jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja pierwotna, ale ten na zakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo
Marder&Marder Manufacturemój drugi chleb na zakwasie. Nie wyszedł idealny, mam mu parę rzeczy do zarzucenia, ale tylko jeśli chodzi o wygląd. Bo będę piekła dalej. Smak tego chleba wynagradza wszystkie niedogodności pieczenia na zakwasie - niekończące się oczekiwanie, najpierw na zakwas, potem na zaczyn i wreszcie na chleb, wszystkie nerwy i niepewność na każdym etapie powstawania chleba. Ale będę piekła(...)dorówna smakowi własnoręcznie upieczonego chleba z masłem, bo nic nie zastąpi radości krojenia własnego chleba. A kiedy dotykam mąki, wiem, że wykonuję coś pierwotnego i naturalnego, a jednocześnie tak bardzo zwyczajną, powszednią czynność, którą wykonywały kobiety od tysięcy lat, moja Babcia, Jej babcia... Kiedy wyobrażam to sobie podczas zagniatania ciasta na chleb, jakoś mi cieplej na duszy i lżej
Kuchnia Prezydentowejspecjalną prośbę moich czytelniczek. Jednego dnia dwie czytelniczki niezależnie od siebie zgłosiły zapotrzebowanie na taki właśnie przepis. A czytelników ignorować nie należy :) Co prawda nie jest to taki czysty chleb orkiszowy, raczej taki mieszaniec pół-na-pół. Ale mam nadzieję, ze dziewczyny będą zadowolone. Dziewczyny, słyszycie? Lepiej żebyście był zadowolone, bo specjalnie dla was naraziłem się Madzi, która chciała jakieś(...)używałem maszyny, oj dawno. Pewnie już od roku odpoczywa na zasłużonej emeryturze na lodówce. Zatem zdjąłem ją, odkurzyłem i okazało się, że wciąż działa :) Ale nie bardzo lubię chleby z maszyny robić, bo to tak jakoś życia wcale w tym nie ma, tylko wrzucasz do środka co trzeba i przed telewizor idziesz. Ja to jednak lubię czuć ciasto w dłoniach
Marder&Marder Manufactureposiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien(...)się udało. Ten żytni chleb idealnie pasuje zarówno do tych piekielnych kiełbasek jak i do koktajlowego sosu. CHLEB ŻYTNI NA DROŻDŻACH 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 250 ml wody 70 g siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów
Marder&Marder ManufactureChleb wypieczony z mąki orkiszowej na zakwasie pszennym ma delikatniejszy smak, lekko orzechowy. Tutaj smak został dodatkowo wzmocniony zmielonymi orzechami włoskimi. Pełnia aromatu wydobywa się po ukrojeniu pierwszej kromki, zaś smak jest nie do opisania - to nie jest chleb z orzechami, to jest chleb orzechowy...Oczywiście najsmaczniejszy jest tuż po upieczeniu, posmarowany masełkiem.Cieniutka, chrupiąca skórka, duża ilość niewielkich dziurek(...)delikatna słodycz dzięki dodatkowi miodu. Spora ilość zmielonych orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała
Grahamka, weka i kajzerkaDziś prezentuję chleb na zakwasie, który jest nowym numerem jeden w mojej kuchni. Do tego łatwy i szybki do zrobienia. Idealny dla kogoś, kto nie ma czasu piec codziennie. Pracę dzielimy na dwie raty. Zaczyn przygotowujemy wieczorem, a resztę rano, lub zaczyn rano przed pracą (potrzebna jest tylko łyżka i dwie minuty wolnego czasu), a pieczemy wieczorem. Chleb pasuje(...)wszystkiego. I do dżemu i do wędliny. Czasem, tak jak dziś, dodaję do niego ulubione nasiona. Doskonale sprawdza się jako codzienny chleb na kanapki. Z podanej porcji ciasta wychodzą 3 keksówki, które piekę jednocześnie. Dwa bochenki od razu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany
Posadzone i zjedzonechleb z czerstwym razowym pieczywem Gdyby nie dodatek, czerstwego pieczywa z poprzedniego wypieku, to ten chleb byłby zwyczajnym, wiejskim bochenkiem, wyrobionym z pszennej mąki na żytnim zakwasie. Ktoś może , słusznie zapytać, czy propozycja pieczenia chleba z takim dodatkiem to nie zwykła fanaberia. Otóż nie, po pierwsze, dodatkowy składnik sprawia że wypieczony bochenek dłużej zachowuje swą świeżość. A po wtóre, przyjęło(...)się w naszej tradycji, że grzech to ciężki, chleb ( choćby i czerstwy) wyrzucać. Tak więc dziś przedstawiam propozycję na "uratowanie" w moim domu czerstwego wypieku. sposób wypieku jednego dużego bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki zakwasu 1 szklanki letniej wody wypiek kawałek razowego czerstwego pieczywa ( około 150 g) 3 szklanki mąki pszennej woda
Miód i pieprzDostałem właśnie z AleDobre.pl książkę Dana Leparda i Richarda Whittingtona "Wypiekanie chleba krok po kroku" i poproszony zostałem o zrecenzowanie jej. Obaj panowie autorzy są piekarzami w doskonałej londyńskiej piekarni Baker & Spice specjalizującej się w "domowym" pieczywie. To znaczy, oczywiście, robią w ilościach przemysłowych, ale korzystają ze starych domowych sposobów. Dzięki czemu pieczywo wygląda i smakuje tak, jakbyśmy sami(...)piekarniku. Przekartkowałem póki co tę książkę, nie zagłębiałem się jakoś mocno w poszczególne przepisy, przejrzałem kilkanaście. I takie pierwsze moje wrażenie: książką jest fajnie wydana, są rzeczywiste zdjęcia upieczonych chlebów, przy jakimś bardziej skomplikowanym składaniu chleba są zdjęcia krok-po-kroku. Przystępnie i zrozumiale napisana. Spoko, podoba mi się. Na zdecydowany plus zasługuje również tłumaczenie książki. Co mam na myśli
Marder&Marder Manufactureponad czterech lat nie kupuję chleba. Denerwowało mnie, że pierwszego dnia zakupu było napuszone jak wata cukrowa, a następnego czerstwe i niesmaczne. Zafundowałam sobie maszynę do pieczenia chleba. Zaczęła się moja przygoda z pieczeniem chleba. I trwa do dziś :) Po roku wypiekacz do chleba dałam siostrze, bo dostałam nowy z możliwością wypieku bagietek. Wygrałam ją w konkursie kulinarnym :) Przez pół(...)roku szukałam na różnych stronach, jak wypiekać domowy chleb na zakwasie. Próbowałam wyciągnąć przepis od Babci, która wiele lat temu piekła chleby (wielgachne i od razu kilka) sama w piecu kuchni kaflowej. Niestety Jej proporcje nijak się miały do moich możliwości. Największy problem miałam z uzyskaniem pierwszego zakwasu. Albo pleśniały, albo dawały niesamowity fetor. Po wielu próbach udało się
Weekendy w domu i ogrodzieżywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Produkty zbożowe Większość wybieranych produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista i w jak najmniej przetworzonej formie. Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym(...)młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę (xinochontros), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa
Chilli Czosnek i OliwaJeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności(...)odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu
Mieszam w GarnkuŚwieże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze
codojedzeniaMój pierwszy chlebek w tym roku. Bardzo chciałam , żeby mi się udał, bo wiadomo, jaki pierwszy chleb na początku roku, taki każdy następny! ;) Na szczęście wyszedł cudny. Korzystałam (już chyba 10-ty raz!) z przepisu Kasi , jej chlebki są wspaniałe, nawet jeśli modyfikujecie nieco przepis, i tak wyjdzie pyszny i ładny. Ja dodałam więcej mąki i inaczej zrobiłam zaczyn - zależało(...)uzyskaniu lekko wilgotnego miąższu o bardzo drobnych dziurkach i udało się! Również dzięki niskostopniowej metodzie pieczenia, o której poczytałam tutaj. Ten dzisiejszy chleb jest już dosłownie o cal od mojego wymarzonego ideału - mam tylko zastrzeżenia do jego popękanej skórki, choć przyznać trzeba, że popękał bardzo fantazyjnie i co ważniejsze, pęknięcia nie przeszkadzają w krojeniu, co czasem się zdarza
Kuchnia PrezydentowejOstatnio Madzia mnie ciśnie na chleby orkiszowe. Twierdzi, że są najlepsze. Przez kilka lat nauczyłem się kilku rzeczy, a przede wszystkim tego, żeby się z nią nie kłócić. Więc skoro są najlepsze, to pewnie są :) Ostatniego chleba, ryżowego , nie chciała za bardzo jeść, bo to nie z tej "prawidłowej" mąki :) No tak, ryż to nie pszenica, też mi odkrycie(...)mówiłem - nie kłócę się :) Ale w porządku, chce mieć "prawidłowy" chleb to niech ma. Ale żeby nie było tak prosto i zwyczajnie to zrobiłem go na zakwasie. Zupełnie, bez kawałka drożdży. Sam zakwas. Trochę trwa wyrastanie takiego chleba niestety, więc to przepis raczej dla cierpliwych. Ale gwarantuję, że warto, właśnie teraz - w trakcie pisania - jem kanapki z tym orkiszowym chlebkiem
Marder&Marder Manufacture