Chyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne. Przepis stąd , choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej. . Składniki na muffinki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka
Pasja SmakuKilka razy robiłam już czekoladowe muffinki, jednak za każdym razem to nie było to. W końcu znalazłam przepis, z którego będę często korzystać. Ciasteczka są mocno czekoladowe i miękkie w środku. Pyszne :) Przepis stąd . Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka - 150 ml mleka(...)łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę
Pasja Smakumaliny <3 Jakiś czas temu rozpoczął się na nie sezon, a ja już myślę jak je tu wykorzystać. Tydzień temu na imieniny siostry zrobiłam muffinki z malinami. Czekoladowe. Pyszne. Polecam :) [Przepis wykorzystałam już wcześniej tu ] Składniki: (12 muffinek) - 200g mąki - 100g cukru - 2 czubate łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - 2 jajka(...)mleka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 80g gorzkiej czekolady - 24 maliny Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 st. C. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą
Pasja SmakuPrzyznam szczerze, że wszystkie muffinki, które do tej pory piekłam jakoś mnie szczególnie nie zaskoczyły. Owszem, były bardzo smaczne, ale nie było takiego wielkiego Mniam! te, jako pierwsze wywarły na mnie, zresztą na moich chłopakach też, taki właśnie efekt:) Wilgotne, mocno czekoladowe i orzechowe zarazem. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam:) Świadczy o tym również to, że jeszcze tego samego dnia musiałam(...)jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać tarte orzechy, kakao i mleko oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temp. 175st
Z miłości do słodkościbabeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła, 110g mąki pszennej, 110g brązowego cukru, 2 jajka, łyżka kakao(...)wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie śmietan-fix, łyżka cukru waniliowego
Z miłości do słodkościDzień dobry! Dokładnie za miesiąc od dzisiaj w Waszych domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-). Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią. Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak. Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela
Pora coś zjeśćtemperaturze 180 C przez 25-30 minut (na ciemnozłoty kolor). Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Mi z tej porcji składników wyszło 46 sztuk . Jeśli chodzi o foremki na muffinki ja używam sylikonowych. Przez długi czas używałam papierowych papilotek ale cięzko było je potem wyciągać i przede wszystkim szybko się kończyły. Jak raz spróbowałam tych sylikonowych to już(...)zamieniła na nic innego (muffinki nawet gorące można wyciągać a potem tylko umyć i gotowe na następne wypieki). Ja moje kupiłam w internecie oraz w Ikei
Zainspirowana w kuchniKorzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy(...)Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, wystudzone masło oraz cukier. Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami i mieszamy. Masę przekładamy do sylikonowych foremek na muffinki bądź do papilotek. Pieczemy w 180 C przez około 25 minut
Zainspirowana w kuchniSkładniki: MUFFINY: 3 szklanki mąki pszennej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej; 1 szklanka białego cukru; 2/3 szklanki miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej); 2 duże jaja (klasy L); 1 szklanka mleka. CUKIER CYNAMONOWY: 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 3 łyżeczki cynamonu; 230 g masła. DODATKOWO: Blacha do muffinek; Tłuszcz do wysmarowania(...)blachy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: MUFFINY: Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól oraz startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wrzucić miękką margarynę. Dodać cukier (1 szklankę) i wymieszać mikserem (przy pomocy mieszadła/mieszadeł), aż do połączenia
Gospodyni Miejskasalatek,wykorzystac jako przystawke np. z lososiem,piec na toscie chlebowym lub uzyc jako dodatku do tradycyjnego zurku. Wykorzystalam te fikusne jajeczka do przygotowania pysznego wiosennego sniadania.Zrobilam mianowicie tostowe muffinki,ktore daja ogromne pole do popisu,bo mozna je wypelnic czym dusza zapragnie.Moje nadzialam szpinakiem i przepiorczymi jajeczkami.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 6 muffinkowych tostow: 6 kromek tostowego pieczywa pelnoziarnistego(...)jajek od przepiorki sol,pieprz szpinak 6 plasterkow bekonu lub boczku 1 zabek czosnku,galka muszkatalowa maslo do wysmarowania foremki szczypiorek Wykonanie: przygotowac foremke na muffinki i wysmarowyac maslem 6 dolkow szpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany zabek czosnku,posolic,oproszyc pieprzem i galka muszkatalowa .Jesli uzywasz swiezego (tylko male listki lub baby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muffinki czekoladowo- kokosowe SKŁADNIKI: jajko -1 szt mąka -1 szkl mleko -0,5 szkl szczypta soli proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki cukier-0,5 szkl olej -1 kieliszek POLEWA polewa gotowa -1 opak wiórki kokosowe do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do miski wlać mleko, dodać olej i jajko, zmiksować mikserem. Następnie miksując(...)Foremki układać na blasze, każdą foremkę napełnić do połowy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 185 stop. przez 25 minut . Z tych składników wychodzi 12 muffinek. Po upieczeniu muffinki ostudzić. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej,zanurzać wie rzchy muffinek w polewie, obsypać wiórkami kokosowymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia DanusiJesień to czas w którym króluje marchewka , ale ile można jej jeść w tradycyjnych surówkach . Muffiny to moje ulubione babeczki , więc i tym razem postanowiłam coś z nich wykombinować. Dziękuje za foteczki mojemu prywatnemu fotografowi :* ***MUFFINY Z MARCHEWKĄ *** - szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -0.5 łyżeczki soli -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cynamonu -0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
ciemna strona patelniPyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem bananów. Przepis Nigelli Lawson z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu" Składniki na 12 sztuk: 3 dojrzałe banany 125 ml oleju roślinnego 2 duże jajka 100 g cukru brązowego 225 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Formę na muffinki napełnić papilotkami. Banany obrać i rozdrobnić
wyzwania kuchennedrugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta , a na ciasto nałożyć łyżeczkę konfitury, a na to ponownie łyżkę ciasta Pieczemy w temp. 180 stopni C do zrumienienia babeczek, trwa to około 30 min. Ozdabiamy według(...)uznania :) Przepis na muffinki pochodzi od p.Marioli Grzędy jaki nadesłała na konkurs "Dodaj oleju rzepakowego do blogosfery" Konkurs był jakiś czas temu na moim blogu
Proste PotrawyWszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) Ja postanowiłam zrobić muffinki . Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje, pyta i ten właśnie wykorzystałam, trochę go modyfikując. Nie bójcie się ciasta ze szpinakiem, ponieważ w ogóle go w nim nie czuć. Muffinki są pyszne, wilgotne, z niespodzianką w środku. Porcja
Czerwona Porzeczka