Błyskawiczne mięciutkie muffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru(...)łyżki masła Truskawki pokroić na połówki. Masło roztopić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami
wyzwania kuchenneDziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się
PastelFoodNic, co przychodzi i odchodzi, nie jest tobą. "Jestem znudzony" - kto o tym wie? "Jestem zły, smutny, boję się" - kto o tym wie? Ty jesteś wiedzą
Weganizm infantylnyMuffinki czekoladowe z czereśniami. Już piekąc te muffinki rozmarzyłam się o wersji z wiśniami :) Bo i one i czereśnie świetnie pasują do czekoladowych babeczek. I choć lato w pełni, to zaczynam już żałować, że sezon na świeże owoce trwa tak krótko. Marzy mi się wielka zamrażarka, w której upchnęłabym kilogramy truskawek, wiśni, czereśni czy malin... ale póki co, nie miałabym
Kraina Tysiąca Smakówprzed wykorzystaniem papilotek, które przywiozłam z Ustki (tak tak blogerka kulinarna nie zbiera muszelek, ani nie przywozi piachu znad morza, za pamiątki służą kolejne garnki;)) Jeśli będziecie przygotowywać te muffinki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki, który podawałam Wam tutaj . Ja jednak zdecydowałam się tym razem wykorzystać maślankę, która nadaje im zupełnie inny smak. Wypróbujcie sami
Okolice PalnikaKtoś znów wczoraj mówił mi: Trzeba przecież kochać coś, by żyć Mieć gdzieś jakiś własny ląd Choćby o te dziesięć godzin stąd" Lady Pank Muffinki a'la Bounty, zainspirowane konkursem u Domi . Muffinki są pyszne! Puszyste, wilgotne z delikatnie wyczuwalną nutką malibu. Z nadzieniem czy bez... właściwie obojętne:) Mogę jeść takie i takie... Może tylko polewy zrobiłabym podwójną
Kraina Tysiąca Smakówmuffinki zrobiłam jakiś czas temu, nie dałam wtedy wpisu na blog, bo pewnie były inne i ten zszedł na dalszy plan i dopiero teraz, podczas porządków blogowych, go odnalazłam:) Muffinki z przepisu Bajaderki . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMuffinki lubi chyba każdy. Ja lubię bez kremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam, że było to świetne posunięcie. Do środka kawałeczki białej czekolady. Istne niebo! Polecam! Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki kakao * 1/4 szklanki kawy Jacobs Crema Gold * 3/4 szklanki cukru * pół łyżeczki sody(...)łyżka soku z cytryny * pół tabliczki białej czekolady Przygotowanie : Składniki suche dokładnie połączyć. Składniki mokre wymieszać. Do suchych wlać mokre składniki, wymieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę. Do blaszki na muffinki włożyć papierowe papilotki, wlać ciasto na 3/4 foremki. Babeczki piec 25 minut w 180 stopniach. Studzić na kratce
Magiczne Życie Martysię oprzeć! Daktyle i jabłka stanowią fajne urozmaicenie i zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują pysznie, nie tylko według mnie. Partia 12 sztuk rozeszła się w mgnieniu oka. MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. / w oparciu o przepis : ILLUCUCINA / na 12 muffinek 210 g pasty tahini 170 g płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki(...)drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 25-30 minut, a najlepiej do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawiam muffinki do wystudzenia w piekarniku. Leciutko upadną. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiendorfiny i serotoniny, by poprawić nastrój w ten szarobury, mroźny dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska(...)minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić, czy są dopieczone, wkłuwając patyczek z boku, gdzie nie ma batonika. Jeśli nie obkleił się ciastem, można muffinki wyciągać z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimaczne muffinki bananowo-czekoladowe. Nie za słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Bardzo dobrze wyważone proporcje składników (przepis znalazłam na opakowaniu cukru :)). Ze względu na dodatek czekolady lubię je jeść jak tylko lekko przestygną (czekolada jest wtedy jeszcze półpłynna). :-) Muffinki bananowe z czekoladą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 20 0ºC Czas pieczenia : ok. 25 min. Składniki
coolinarnastrefa.blogspot.comtaki dzień jak dziś, Dzień Dziecka, podzielę się przepisem , który znalazłam w swoich zapiskach sprzed lat :) Pyszne , pulchne , delikatne muffinki kakaowo - serowe. Moje dzieci je uwielbiają . Jest to przepis na sernik Isaura , ja wykorzystałam go w trochę inny sposób :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 muffinek . Dzieci zachwycone ,a oto chodzi ;) źródło : zeszyt rodzinny Składniki(...)szkl. masy na polewę. Do reszty dodac mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Ser przełożyc do miski, połączyc z jajkami , 1 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże
Słodkości i nie tylkozrobić Muffiny z Madagaskaru czyli Ramanonaka Jak zrobić muffiny ryżowe Ramanonaka? Oczywiście dowiesz się, czytając poniższy przepis. Historia muffin Ramanonaka, sięga czasu Króla Ralambo, który rządził Madagaskarem w latach 1575 do 1612 i według przekazów ustnych to On był pomysłodawcą tych muffin. Muffiny ryżowe to typowe danie z Madagaskaru, najczęściej spożywane na śniadania i najlepiej smakuje(...)ciepło z Herbatą Waniliową , kawą lub mlekiem. Muffiny Ramanonaka można niewątpliwie znaleźć w całym Madagaskarze. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego 🍪 – 24 ⏰ – 30 minut ➕ czas dla ciasta 🇲🇬 – Madagaskar Istotnie potrzebujesz kilku składników by zrobić Ramanonaka 200 g mąki ryżowej 60 g mąki semoliny 40 g mąki zwykłej 2 łyżeczki suszonych drożdży Szczypta soli
RafalCookMacie ochotę na kolejne czekoladowe wypieki ? Polecam przepis na czekoladowe muffiny świąteczne. Muffiny mocno czekoladowe posypane orzechami. W środku z rozpływającą się czekoladą. Po prostu pychotka! Piekłam muffiny w foremce do muffinów bez papierowych papilotek. Muffiny są bardzo wilgotne ale swobodnie można je wyjąć z foremki. Czekoladowe muffiny z kawałkami rozpływającej się czekolady są cudowne. A do tego jeszcze smak(...)laskowych orzechów…Co tu dużo gadać jak święta to trzeba szaleć na czekoladowo ! Czekoladowe muffiny Składniki: na 12 muffinów 200 g pszennej mąki 4 łyżki kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych 180 g cukru muscovado 1 łyżka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła 100 ml kwaśnej śmietany szczypta soli
codojedzeniaEkspresowe muffinki z płatkami mus li smakują wyjątkowo dobrze. Skł a dniki: Suche: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 szklanki musli Mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 6 łyżek oleju dowolny aromat do ciast - u mnie śmietankow y Sposób przygotowania: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre
Kuchnia domowa Ani