Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione cappuccino i słodki dodatek, np. drożdżowe muffinki... tak lekkie i puszyste, że już przy pierwszym kęsie, myslisz o następnym ... muffinku... takie właśnie są drożdżowe cudeńka, upieczone w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”( click ). Piekąc brioszki zawsze mam obawy, czy na drugi dzień(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny do skropienia jabłek brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże
Mia Cucina Sofietabloger będzie taki sam. Nie będą go cieszyły własne sukcesy, bo więcej czasu poświęci (i zmarnuje) na zawiść wobec innych. Cieszę się, że poznałam Magdę, a Wam chcę pokazać muffinki, które piekłam jakiś czas temu z jej przepisu. U Magdy znajdziecie je tam klik (Ja zmodyfikowałam troszkę przepis.) Możecie użyć dowolnych owoców, my piekłyśmy z czereśniami. Zgadnijcie, jak wyszły(...)wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (do suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki
Codzienna kuchnia niecodziennaMamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120 g mąki pszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej(...)wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać
Plate of JoyDziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek. Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki. U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam! Muffinki z truskawkami i rabarbarem Składniki: 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru(...)miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować. Płynną masę dodajemy do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Przygotowaną masę na muffinki nalewamy do papilotek, które układamy na blaszce. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę: wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy miękkie, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy całość. Na ciasto nakładamy rabarbar
paapilotkaaDzisiaj kolejna próba czegoś nowego a co często robi moja małżonka czyli muffinki. Zastanawiałem się jaki wybrać smak i doszedłem do wniosku, że będą to muffinki cytrynowe z przepisu Erica Lanlarda . Co prawda ograniczyłem się do części przepisu (bez bezy) ale to dlatego, że nie miałem takich zabawek jak on tzn. palnika do przyrumienienia pianki – tak przy okazji(...)ciasta starczyło na 9 papilotek natomiast budyniu jeszcze na kilka porcji ). Po wyłożeniu papilotek ciastem z budyniem blaszka powędrowała do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 35 minut . Kiedy muffinki się upiekły zostawiłem do wystudzenia aby móc się wziąć za „górę” Do garnuszka przelałem 200gr śmietany kremówki (ja dałem 30% a już wiem że lepiej było dać
Kuchenne Wariacjeoknem szaro, buro i ponuro, a ja już chcę prawdziwą zimę :) W oczekiwaniu na śnieg postanowiłam zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami(...)mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien być obklejony ciastem
Domowa Cookierenka Agiporanne słońce już nie jest tak wesołe. Hmpf... a może to strach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły u mnie muffinki, a przecież są tak szybkie i banalne w wykonaniu. Miska, parę ruchów łyżką, piekarnik i ciasto praktycznie samo gotowe. A że z muffinkami można stworzyć różnorakie historie, to moja dzisiaj(...)cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. W osobnej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, jajka, mleko i roztopione masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i wlać po łyżce ciasta. Poukładać ciasteczka i przykryć pozostałym ciastem. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej
My simple kitchenDziś na specjalne życzenie przedstawiam przepis na muffinki dla miłośników pizzy i … porządku w lodówce – czyli danie z cyklu jak z niczego zrobić coś. Muffinki a’la Pizza świetnie nadają się na przekąskę do szkoły, do pracy i… po pracy do piwka też są niczego sobie Składniki: 100 ml ciepłego mleka 21 gram drożdży (mniej niż ¼ kostki) 250 gram(...)preferuje ostatnią opcję. Jak wszystkie składniki się wymieszają formujemy z nich kulki takie aby wypełniły formę na muffnki w około ¾. Każdą wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem. Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę
Kulinarna Patilogiamascarpone. Gratka nie tylko dla miłośników kawy… czas przygotowania ok 35 min. Składniki: Na krem 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone Na muffinki 250 g mąki łyżka kakao 25 g cappucino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 125 g cukru nierafinowanego 1 cukier wanilinowy(...)twarożku (mielony jak do sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek
Kulinarna Patilogiaprzyszły Święta… Aby w ferworze pochłaniania nieziemskich ilości jedzenia nie zapomnieć o zdrowym odżywianiu wymysliłam sobie zdrowe, zbilansowane a jednocześnie pyszne muffinki – olej rzepakowy, płatki owsiane i suszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam(...)mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i nasze zdrowe muffinki gotowe ! A dlaczego tak podkreślam, że są zdrowe? Olej rzepakowy jest
Kulinarna PatilogiaLubimy muffinki, jednak nie piekę ich zbyt często. Właściwie sama nie wiem dlaczego;)) Dlatego wykorzystałam okazję i dołączyłam do akcji prowadzonej przez Bożenkę . Zrobiłam wilgotne, czekoladowo- kawowe muffinki z czekoladą polewą. Wyborne! Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki kakao, 3/4 szklanki gorącej kawy, szklanka cukru(...)dodać maślankę. Dodać olej oraz nasiona wanilii. Na koniec dodać gorącą kawę. Krótko zmiksować. Uwaga! Ciasto jest bardzo rzadkie, ale takie właśnie ma być;) Masę rozlać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec około 18 minut w temp. 180st. Ostudzić. Ganache czekoladowe: 200g śmietanki 30%, 200g gorzkiej czekolady. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić
Z miłości do słodkościMuffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść pokrojonych orzechów laskowych garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: Forma do muffinek Wykonanie: Masło, mleko kakao(...)pianę w 2 lub 3 częściach wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że opadnie i bardzo delikatnie mieszam). Na koniec dodać orzechy z żurawiną i wymieszać. Masę przełożyć do foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe) Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą. Smacznego
IMPRESJA SMAKUDzisiaj zaproponować chcę Wam klasyczne czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym. Jeżeli chodzi o krem, który ja przygotowałam, to różnił on się od tego, który tutaj opiszę. Wykorzystałam zamiast ciemnej czekolady, czekoladę mleczną z orzechami. Był to eksperyment z mojej strony. Wizualnie muffinki ładnie się prezentowały, ale lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła(...)czekolady, dodać kakao i 2 łyżki wody. Ostudzić. Masło utrzeć (mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać ostudzoną czekoladę i nadal miksować, aż całość utworzy czekoladowy krem. Ostudzone muffinki udekorować kremem. W lecie muffinki można włożyć do lodówki, smakują wtedy jeszcze lepiej
Passions hobbies lifeUwielbiam zapach pomarańczy – szczególnie w okresie Świątecznym!Dziś mam dla Was przepis na lekkie , cynamonowe muffinki właśnie z kremem pomarańczowym.Delikatne … lekko orzeźwiające … niesamowicie miękkie i puszyste – rozpływają się w ustach!No i jak to muffinki – robi się je błyskawicznie! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:( na ok. 14-16 szt )- jajka(...)kakao, mieszamy.Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ).Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ).Chwilę studzimy.Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Ciemną muffinkę drobniutko siekamy.KREM:Gotujemy budyń
Ostra na SłodkoWielbiciele murzynków ( i nie tylko ) będą zachwyceni! Muffinki jak to muffinki robi się niezwykle szybko … a w czasie kiedy one będą nam rosły w piekarniku my możemy zając się kremem!Niesamowicie delikatny … słodki … wciągający …. Uroku dodaje lukier i kolorowa posypka. SKŁADNIKI:( 12 szt)MUFFINKI:- masło – 60 g- mąka – 220 g- cukier(...)cukier – 2 łyżki- miękkie masło – 180 g- cukier wanilinowy – 20 g- mleko w proszku – 1 szklDODATKOWO:- lukier – 150 ml- posypka – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI:Wszystkie składniki wkładamy do miksera (mąkę przesiewamy) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Przekładamy do foremek ( ja używam silikonowych , więc nie muszę ich natłuszczać ) i pieczemy około 20 minut
Ostra na Słodko