Dzisiaj coś dla osób na diecie. Pyszne i pachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak zawdzięczają bananom i miodowi. Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym(...)fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie rzeczy, możesz dodać dodatkowy cukier. Jeśli dodajecie masło orzechowe solone, pomińcie sól w składnikach. A jeśli lubicie muffinki
Mieszam w Garnkupewno warto mieć sprawdzone produkty do przygotowania szybkiego posiłku). A część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie(...)pomysł - taka zamiana, ale postaram się Was przekonać. Po pierwsze. O ile przygotowanie ciasta na keks wyniesie do 30 minut, to samo pieczenie trwa 55 minut, do godziny. A muffinki - do 20 minut pieczemy! Po drugie. Muffinki możemy zrobić w różnych wersjach, wedle upodobań naszych domowników i gości na święta (ten nie lubi rodzynek, ten uczulony na orzechy
dobra gospodyni dom wesołym czyniUrocze i bardzo smaczne muffinki ze świeżą żurawiną i groszkami z białej czekolady, idealne do gorącej herbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe(...)ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają. Muffinki te sprawdzą się świetnie na podwieczorek lub, zapakowane w pudełko, jako przekąska do pracy. Polecam! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8 g lub z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka
Słodko-Słony Świat Ilonyardzo proste i pyszne jesienne już muffinki ze śliwkami i wiórkami kokosowymi. Ekspresowe do zrobienia, długo zachowują świeżość, smakują również wspaniale następnego dnia. Kokos jest delikatnie wyczuwalny w muffinkach, nie dominuje nad całością, a głównymi bohaterkami są właśnie śliwki :) I ten zapach, który unosi się podczas pieczenia... mmmm.... Muffinki idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek lub do pracy(...)soli 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka DODATKOWO: 10 śliwek wiórki koksowe do posypania WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Śliwki przekrój na pół, wydrąż pestki, a następnie pokrój owoce jeszcze na ćwiartki. W jednej misce wymieszaj dokładnie suche składniki, a w drugiej - mokre. Wlej mokre składniki
Słodko-Słony Świat IlonyOdnoszę wrażenie, że dla dzieci bardziej atrakcyjne są babeczki czy muffinki niż kawałek ciasta w tradycyjnym kształcie. Już samo odpakowywanie z papilotki, to fajna zabawa. I ta świadomość, że cała babeczka jest dla mnie:) . Nie dostałem kawałka ciasta odkrojonego z całości ( kawałek zwykle jest za cienki lub za mały), ale dostałem całą babeczkę! Dziwne, jak gabarytowo często mniejsza(...)babeczka (ale cała!) diametralnie zmienia punkt widzenia dzieci:) Tak więc, jeśli do mojego syna przychodzą koledzy, piekę muffinki. Sama też zajadam je z przyjemnością. Ten przepis zaczerpnęłam z opasłego tomu The Cake Bible napisaną przez Rose Levy Beranbaum. Księgę przeczytałam od deski do deski – trochę mi zeszło, bo to 550 stron tekstu i tylko parę zdjęć :) Nie ma tu tylko
Posadzone i zjedzonekoniecznie spróbujcie muffinek z tego przepisu. Możecie jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Mąką jasną zastąpiłam tutaj mąką pełnoziarnistą. Ilość cukru została mocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy(...)rozgnieciony banan. Wszystko zależy od naszych przekonań i prób a na pewno niewielkim nakładem pracy, uda nam się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości. Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany
Mieszam w GarnkuPrzepis na te muffinki przykuł moją uwagę podczas przeglądania miesięcznika Good Food. Postanowiłam je zrobić i okazały się naprawdę świetne. Muffinki te najlepiej smakują na ciepło i są świetnym dodatkiem do herbaty i kawy. forma: ok. 15 foremek na muffinki Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki(...)jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 - 20 minut aż muffinki się zarumienią. Przygotować lukier: Do cukru stopniowo dodawać sok z pomarańczy dokładnie mieszając. Gdy konsystencja
Mama Gotujekrzak i pieczołowicie nim się opiekujemy. Wcześniej zrobiliśmy w naszym młynie spore zapasy, tak więc mamy świeże mąki, otręby i płatki z tegorocznych już zbiorów. Ciasto i muffinki powstały z potrzeby serca. Lubimy przygotować coś na szybko i zdrowo. Smak rewelacyjny, serek ricotta nadaje pięknej wilgoci i posmaku. Ciasto i muffinki wyszły bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne(...)naprawdę nadaje się do wszystkich wypieków ( tutaj opisałam ja dokładnie). Babeczki idealnie nadają się do szkolnej śniadaniówki, nie są za słodkie, a dostarczą mnóstwa energii młodemu organizmowi, oczywiście obok muffinki w śniadaniowym pudełku musi znaleźć się owoc i warzywo, bez tego ani rusz. Świetne będą do pracy, na śniadanie do porannej kawy lub na podwieczorek do popołudniowej kawy. A także
Naturalna KuchniaMuffinki z nutą pomarańczy i delikatnym nadzieniem z ricotty należą do tych słodkości, od których nie umiem się oderwać. Są to jedne z najlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :) Składniki (16 muffinów): 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską(...)sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. 2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 stopni
Smak mojego domuweekend, by stać się cudownym śniadaniem. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę kokosową, mleko na mleczko kokosowe, cukier na cukier kokosowy, masło na olej kokosowy i powiem szczerze, że muffinki wyszły po prostu przepyszne Wykonanie Włącz piekarnik i pozwól mu się rozgrzać do 200 °C. Rozpuść olej kokosowy. W dość dużej misce wymieszaj mąkę kokosową ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, sodą, proszkiem(...)wymieszaj. Przelej płynne składniki do suchych, delikatnie wymieszaj widelcem. Ważne jest, żeby nie dosłownie lekko wymieszać wszystkie składniki – ciasto może mieć grudki. Nakładaj ciasto do papierowych papilotek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piecz przez około 25 min. (po 20 minutach koniecznie zajrzyj do muffinek , bo każdy piekarnik ma swoją unikatową moc ;p). Wyjmij muffinki na kratkę i pozwól dosłownie
Eat me! Fit me!Pyszne piernikowe muffinki z powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Dodatek powideł sprawia że muffinki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Idealne połączenie smaków, polecam na święta Bożego narodzenia. Muffinki upiekłam w papilotkach od firmy PapilArt . Składniki: Muffinki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka 125 gram masła 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki powideł śliwkowych 1 opakowanie przyprawy(...)ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową
Bajeczna KuchniaPuszyste, wilgotne, z kwaskowatym dodatkiem kiwi - mniamuśne! :D Muffinki z kiwi produkowałam już z różnych przepisów. Zawsze, nieważne z jakiej receptury korzystam, nie rosną mi zbyt wysokie. W środku nadal przesmaczne, ale brakuje im tej efektownej górki. Czy to specyfika owocu tak działa, czy mój pech do wypieków z kiwi? ;) Pewnie za dużo tej owocowej dobroci pakuję do środka(...)muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru szczypta soli SKŁADNIKI MOKRE: niepełna szkl. mleka 2 łyżki
Grunt to przepis!Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :) Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki Fanty pomarańczowej Wierzch: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka(...)wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. 2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko
Na Ciasteczkowych PapierachMuffinki z czekoladą, orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem coca-coli polane lukrem o smaku coca-coli :) Do muffinek najlepiej użyć coca-colę świeżo otwartą. Składniki: Muffinki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75 g orzechów włoskich 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 125 g masła 100 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki coca(...)miękkim masłem. Dodajemy jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy muffinki. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmacie ochotę na coś mocno czekoladowego to te muffinki są w sam raz. Kawałki czekolady zaspokoją każdą chandrę. Banany podbijają słodki smak, więc śmiało możecie użyć do ich wykonania gorzką czekoladę. Nie będę się rozpisywać, po prostu spróbujcie. Muffinki czekoladowo-bananowe Składniki szklanka mąki szklanka płatków owsianych górskich 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao 40 ml oleju szklanka mleka 1 jajko 3 dojrzałe banany tabliczka gorzkiej czekolady Muffinki czekoladowo-bananowe Wykonanie Zaczynamy od wymieszania składników suchych. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, olej, jajko. Banany rozgniatamy i dodajemy do mokrych składników. Następnie mieszamy składniki suche
Pyza i Surówkaduecie z Dieterem Bohlenem . Muza iście tropikalna więc pomyślałem, że można by coś w tym temacie upichcić. Szybki rzut oka do lodówki, później do szafki i myśl: zrobię muffinki mocno pomarańczowe Tak wiem, były już muffinki cytrynowe i znów kolejne muffinki, ale stwierdziłem że to będzie dość sensowne żeby sprawdzić nowy smak a jednocześnie ugruntować sobie umiejętności muffinkowe(...)zamrażalnika na chwilę aby miały bardziej zbitą konsystencję). Ostatnim krokiem w tym etapie było przykrycie konfitur resztą masy (wyszło gdzieś 3/4 papilotki). W międzyczasie kiedy rozrabiałem masę na muffinki, włączyłem piekarnik na 175 stopni (grzałki góra i dół) żebym znów nie czekał aż się nagrzeje jak już będę miał wyłożone papilotki masą tak jak to było poprzednim razem
Kuchenne Wariacjeobiecane muffinki z gruszkami i pyszną cynamonową kruszonką :) Osobiście uwielbiam muffiny. Po pierwsze za ich szybkie przygotowanie - wystarczy kilka chwil by wyczarować coś słodkiego. Po drugie za ich wielowariantowość - cokolwiek byśmy do nich nie dodali - zawsze będą pyszne. No i po trzecie za banalność wykonania - wystarczy parę obrotów łyżką i nawet osoby mające dwie lewe ręce w kuchni sobie(...)nimi poradzą ;) Po czwarte.... mogłabym tak jeszcze kilka punktów wymienić ;) Przejdźmy zatem do rzeczy :) Poniższe muffinki piekłam już jakiś czas temu ale często wracam do tego przepisu zmieniając tylko dodatki, np. cynamon na imbir czy migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;) Porcja na 12 sztuk Kruszonka: 5 dag masła 7,5 dag mąki 4 łyżeczki cukru
My simple kitchenKolejna propozycja na zrobienie muffinek. Tym razem przepis wprost z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki. SKŁADNIKI Na muffinki 250 g mąki 1 łyżka kakao 25 g cappuccino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 80 ml oleju 100 g świeżego twarożku 300 g maślanki Na krem(...)misce ubić żółtka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i krótko ubić. Włożyć do lodówki. Muffinki: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, formy do muffinek wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, maślankę, olej i twarożek
Passions hobbies lifeMuffinki truskawkowe zainspirowane książką: " Rywalki" Kiera Cass , str. 143. Główna bohaterka, America Singer, zachwyca się smakiem truskawkowych ciastek w momencie gdy zostaje zawołana przez księcia Maxona. Sytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę(...)truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła 280 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta
Passions hobbies life