czym predzej w kuchni by tam szukac pocieszenia. Postawilam na cos slodkiego i szybkiego w wykonaniu. Nie mialam ochoty czekac nie wiadomo jak dlugo, az utracony humor powroci.Popelnilam wiec muffinki, slodkie i aromatyczne. Wszak zapachy tez wplywaja na nasze samopoczucie wiec dlaczego nie pozwolic im uwolnic sie w czasie pieczenia i wypelnic cale mieszkanie. Aromat orzechow, jablek, a przede wszystkim(...)cynamonu powoli rozchodzil sie od kuchni az po salon. Zagladal w kazdy zakamarek i kat mego mieszkania i zaraz zrobilo sie milej.Niecierpliwie czekalam na cieple muffinki. Zagladalam co chwila przez szybke piekarnika czy aby juz moge je wyciagac. Te 20 minut trwalo chyba wieki ;)Na koniec jeszcze tylko odrobina cukru pudru i ciepla herbata zurwinowa.Muffinki z orzechami i jablkiemskladnki suche
Przysmaki KarolkiMoje dzieci uwielbiają muffinki, a ja uwielbiam je z nimi robić. Jest to fajna okazja to spędzenia wspólnie czasu z pysznym smakołykiem jako bonus :) Jednak muffinki
Kolizje SmakówMuffinki to takie ciasteczka, które robi się bardzo szybko. Muffinki pomarańczowe zrobiłam specjalnie dla dzieci, które od rana chodziły za mną jęcząc - mamusiu, zrób babeczki... Nie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMacie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie uda Wam się poprzestać na jednej :) Ilość porcji: 12 muffinek Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia Składniki: Na muffinki: ¾ szklanki mąki gryczanej* ½ szklanki ksylitolu ½ szklanki puree z dyni** 50 ml oleju rzepakowego(...)temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego
Kolizje Smakówmąki, bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez mleka? To z czego są te muffinki!? A z orzechów, słodkich daktyli i innych pysznych składników 😎 Nie ukrywam, trochę obawiałam się, co z tego wyjdzie, bo była to całkowita improwizacja. Przepis powstał na potrzeby wykorzystania pozostałości po robieniu mleka migdałowego (więcej TUTAJ ), przecież nic nie może się zmarnować 😋. I to co wyszło(...)przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Choć muffinki nie są typowe, to mają w sobie to coś. Polecam je wyjadać łyżeczką z foremki, gdyż wyciągniecie ich może przysporzyć problemów. Muffinki są niezwykle delikatne, bardzo puszyste, niczym chmurka, wręcz rozpływają się w ustach. Są bardzo smaczne, słodziutkie, orzechowe, w sam raz na pyszny deser. Składniki: 60 g migdałów, które pozostały po zrobieniu domowego
Zdrowie na języku :Pwlać mokre składniki i niezbyt dokładnie wymieszać, jedynie do połączenia wszystkich składników ciasta. Do formy na muffiny włożyć papilotki i łyżką (najlepiej do lodów) nakładać porcje ciasta. Tak przygotowane muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 205 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 16 - 18 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy
Gospodyni MiejskaDwukolorowe muffinki z migdałami i kakao. Małe co nieco dla lubiących czekoladowe smaki. Składniki (14 muffinek): 230 g mąki pszennej (typ 500) 200 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 80 ml oleju 270 g jogurtu naturalnego ------------------------------------------ 2 czubate łyżeczki kakao 2 czubate łyżeczki mielonych migdałów 20 g płatków migdałów(...)dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mielone migdały. Obie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciasto naprzemiennie nakładamy do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Na koniec muffinki posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Muffinki pieczemy do uzyskania efektu suchego patyczka. Ja piekłam 35 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna, bez termoobiegu. Smacznego
Smak mojego domuolejem. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kakao, wsypać do mokrych składników. Ciasto wymieszać łyżką lub rózgą niezbyt dokładnie, pozostawienie grudek nawet jest wskazane:) Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem na wysokość 2/3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut do suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Śmietankę mocno schłodzić, ubić(...)sztywno, pod koniec ubijania dodać nutellę i krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki. Muffinki udekorować kremem, plasterkami banana i posypką czekoladową. Smacznego
Obiad gotowyjuż raczej ostatni jagodowy przepis w tym sezonie. Muffinki o lekko cytrynowej nucie i pełne jagód. Pyszne po stokroć;) Z okazji dzisiejszego święta wszystkim Annom, a szczególnie mojej Mamie życzę mnóstwa powodów do radości oraz opieki ich Świętej Patronki:) Składniki: 300g mąki 200ml jogurtu greckiego 2 jajka 2/3 szklanki cukru 100ml oleju skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny(...)odłożyć do posypania jagód) przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jagody oprószyć łyżką mąki, wsypać do ciasta, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać ciasto do wysokości 2/3. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Upieczone muffinki studzić
Obiad gotowyrzeczy, które wręcz uwielbiam, jest marcepan. Potrafię zjeść prawie każdą jego ilość. Jakiś czas temu kupiłam gotową masę marcepanową. Trochę sobie poleżała na półce, ale w końcu się doczekała. Muffinki u mnie w domu wszyscy lubią. I wbrew pozorom nie była to próba generalne przed Wielkanocą, ale przetestowanie szybkiego przepisu na coś słodkiego do wykorzystywania w ciągu całego roku(...)zmienia to jednak faktu, że bardzo pasują do wielkanocnego stołu. :) Babeczki wyszły pyszne. Chociaż zrezygnowałam z posypania ich płatkami migdałów. Przepis na te muffinki zaczerpnęłam ze strony moje-wypieki.com . Muffinki z marcepanem Przygotuj wagę kuchenną, miarkę kuchenną, miski, łyżkę, łyżeczkę, rózgę metalową, blachę do pieczenia muffinek, papilotki, tarkę o dużych oczkach lub nóż i deskę do krojenia, ewentualnie garnek lub inne
blog.moje-pasje.infoMuffinki banalne w wykonaniu, zrobienie masy również nie stwarza najmniejszych problemów. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 320 gram mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli dekoracja (masa): - 1 serek mascarpone dobrze schłodzony - 1 śmietanka 30% dobrze schłodzona - 1/2 szklanki cukru - kilka kropli barwnika spożywczego (użyłam czerwonego) - kolorowa(...)ciasto: Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (termoobieg). Przygotowuję masę: Ubijam śmietankę mikserem na najwyższych obrotach. Gdy jest już wystarczająco gęsta i prawie gotowa, dodaję cukier, serek mascarpone
Wielopokoleniowomokre (jajka, mleko, sok z pomarańczy i ostudzone masło z kakao). Zawartość obydwu misek połączyć do otrzymania jednolitego, gęstego ciasta. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu pomarańczowego i przykryć resztą ciasta. Papilotki powinny być napełnione do 2/3 wysokości. Jeśli ciasta będzie za dużą, muffinki(...)mogą podczas pieczenia uciec nam z foremek. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut do momentu, gdy muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka
Nastoletnie WypiekanieJeśli lubicie wilgotne, mięciutkie muffinki, to te, z ananasem, uznacie za idealne. Wnętrze delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne dzięki ananasowi i skórce cytrynowej. Wierzch chrupiący, dzięki posypce z brązowego cukru i migdałów. Do ich wykonania wystarczą: 5 minut czasu wolnego, dwie miski i widelec. Czego chcieć więcej? :) Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki(...)Krótko, tylko do połączenia się składników. Suche składniki przesypujemy do mokrych i całość mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto nakładamy do papilotek, do ich 3/4 wysokości. Muffinki posypujemy cukrem trzcinowym i migdałami. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 27 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny ładnie
Smak mojego domuidzie, w tok przygotowań świątecznych. W tym roku mam dla Was sporo sporo słodkich przepisów do wykorzystania na świąteczny stół :) Jako pierwszy pojawia się ten na słodkie muffinki. Z grzanym czerwonym winem i żurawiną. Brzmi kusząco? :) Możecie użyć zwykłego czerwonego, słodkiego wina i dodać przyprawy. Ja użyłam gotowego grzańca z butelki. Źródło: niemiecka prasa Składniki na 12 sztuk(...)partiami mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Wlać grzane wino. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić mikser. Na końcu wsypać żurawinę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. Z soku wyciśniętego z pomarańczy i cukru pudru przygotować trochę
My simple kitchenpodejrzewałam, że słodkie muffinki będą takie dobre z serkiem Almette. Zrobiłam mini test w domu i zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie. -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min - PORCJE: 6-8 Muffinki z serowym nadzieniem CIASTO 50 dag mąki 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 jajka 1 cukier wanilinowy(...)przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do tego wymieszane mleko z olejem. Miksujemy. Dodajemy następnie cukier wanilinowy i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do papilotek na muffinki wlewamy po pół łyżki ciasta. Następnie dodajemy farsz i przykrywamy jeszcze połową łyżki ciast. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć
Gotuję Testuję