osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaKolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki
Kto ugości moich gości?Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna(...)razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu
CiastkozercyMuffinki z malinami i białą czekoladą Witam wszystkich serdecznie,mam dla was dzisiaj kolejny przepis na muffinki. Tym razem z malinami ponieważ mam ich bardzo dużo teraz w ogrodzie i poza sokami trzeba jakoś je wykorzystać. Muffinki to słodkości ,które robię bardzo często-bo są banalne do przygotowania,tanie, szybko się je robi(więc super nawet dla niezapowiedzianych
Swojskie jedzonkoJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha musiały(...)być, nie było innej opcji. Wam polecam ten przepis, jak już się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g
Przepysznik - BLW i nie tylkoJest tyle pomysłów na muffinki, że często trudno jest się zdecydować, który z nich spróbować. U mnie tym razem są muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami. Składniki: (ja mam foremki silikonowe i mam ich dwie wielkości - duże i małe. Zawsze z takiej ilości składników wychodzi mi 12 dużych muffinek i 10 małych - także można powiedzieć, że jest to przepis(...)jeszcze troszkę mleka. Gdy ciasto będzie wymieszane dodać do niego czekoladę i rodzynki. Wymieszać i uzupełnić foremki ciastem - nie do pełna. Piec w nagrzanym piekarniku do 190stopni ok.20-25minut. Gdy muffinki lekko ostygną polać roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikidrugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą w grę ... długie pieczenie również. Z pomocą przychodzi łatwy sprawdzony przepis Nigelli Lawson oraz ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi(...)kakao, cukier i sól. Robimy wgłębienie i dodajemy mokre produkty: lekko roztrzepane jajko, mleko, olej, mieszamy widelcem tak od niechcenia. Zgodnie z opisem im więcej grudek tym muffinki będą lepsze po upieczeniu. Na koniec dodajemy pokrojoną na drobne kawałki jedną czekoladę mleczną. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami lub smarujemy tłuszczem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy
cucinaremasy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy krem. Masło i wodę różaną miksujemy na gładki krem, powoli wsypując do niego cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Krem dzielimy(...)miseczki zależnie ile kolorów chcemy uzyskać i do każdej miseczki z kremem dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy. Kiedy muffinki są już chłodne, a za bardzo wyrosły ścinamy im końcówki . Krem nakładamy do woreczka z odpowiednią tylką i robimy różyczki. Muffinki nabijamy na wykałaczki i wbijamy w gąbkę florystyczną. Gotowe. SMACZNEGO
Lili w kuchnipyszne! Nie mają w sobie tłuszczu, ale za sprawą jogurtu są wilgotne, cukru też nie mają, a są słodkie - to zasługa stevii. A najlepsza jest w nich truskawkowa niespodzianka! MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI przepis autorski // 12 mufiinek ~130g (1 szklanka) mąki pszennej ~130g (1 szklanka) mąki razowej ~250g (1 szklanka) jogurtu naturalnego (użyłam takiego z 2% zawartości tłuszczu) ~2 duże jajka(...)składniki (mąki, stevia, soda), a w drugiej mokre (jogurt, jajka, ekstrakt). Do miski z mokrymi składnikami przesiać suche i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Przygotować silikonowe papilotki na muffinki*,. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości, a w środek wcisnąć truskawkę. Postępować tak do wyczerpania ciasta i owoców. Włożyć muffiny do piekarnika i piec ok. 25 minut. Smacznego! *ponieważ muffiny
chili & sugarrobi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki o smaku murzynka. Składniki na ok. 20 sztuk 250 g masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej(...)mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego własnej produkcji, przepis
Marder&Marder ManufacturePoprzednie muffinki, o TE tak bardzo zasmakowały nie tylko mnie, ale i mojej rodzinie, że postanowiłam zrobić je po raz kolejny :D Oczywiście troszkę pokombinowałam i końcowym efektem były muffinki kokosowe :) Tak jak poprzedniczki również z jagodami - "pozbywamy" się zapasów z zamrażalnika :D Wyszły obłędnie pyszne! Składniki (8 muffinek): 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g proszku proteinowego(...)wiórków kokosowych jagody/borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz jagód przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę. Piekarnik nagrzej na 180*C. Rozłóż ciasto do foremek na muffinki. Posyp jagodami lub ułóż inne ulubione owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut
Zdrowie na języku :Pjajka 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać suche składniki, dodać masło i jajka. Zmiksować, dodać aromatyzowane mleko. Zmiksować. Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut. Krem: 150 g masła 220 g cukru
Humanistka w kuchnipapkę. Mąkę mieszamy z cukrem, sodę oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się ze sobą połączą. Przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffinki. Pieczemy w 170 st. C. przez
Domowy Smak Jedzenia