Muffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam(...)dwie małe łyżeczki ciasta, dodałam do środka dżem wiśniowy i na dżem wyłożyłam kolejne, dwie łyżeczki ciasta. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam
nietadietaMuffinki Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 150 ml oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO syrop z agawy, ksylitol kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, ksylitol i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera(...)gęste, należy dodać mleka. Do części ciasta dodałam kakao. Do foremek włożyłam papierki do muffinek, nałożyłam ciasto, dodałam do dżem wiśniowy. Na dżem wyłożyłam ciasto, tak by przykryło dżem. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka. Wyszło
nietadietaMuffinki czekoladowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy 5 łyżek kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, kakao i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto(...)jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Ciasto przelałam do foremek silikonowych, do środka dodałam dżem wiśniowy. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka. Z podanej ilości ciasta wyszło
nietadietalubi czekolady? Chyba nikt :) W dodatku na walentynki będzie idealna :) Czekoladowym babeczkom z różowym kremem w takim dniu chyba nikt się nie oprze :) A w środku mają niespodziankę :) Składniki: Muffinki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao 50 g czekolady mlecznej(...)temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i kilka kropel barwnika i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy cukrową posypką. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżek do każdej. Przydatne: Czas przygotowania ok. 5- 10 min. Czas pieczenia ok. 15-17 minut w 180 stopniach. Babeczki z reguły zwiększają swoją objętość o połowę. Muffinki nie wychodzą bardzo słodkie – więc jeśli ktoś woli słodsze można dodać trochę więcej cukru. Blacha której użyłam miała takie wymiary: wymiary formy 38 cm x 28 cm; wielkość muffinki
rozgotowanaMuffinki łaciatki BEZ JAJEK! W sam raz do popołudniowej kawki, ze składników które zawsze są pod ręką. Muffinki są bez jajek co jest dobrą informacją dla osób na nie uczulonych :) Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: łyżeczka kakao Składniki suche
Pelusiowa Kuchniazrobić coś na tą okazję. Miały być pączki, faworki (chrust) albo oponki - standardowo, tylko chciałam je upiec zamiast smażyć. Kolega totalnie nie trzymając się tradycji chciał po prostu muffinki. Więc z ciekawości wpisałam w wyszukiwarkę "muffinki pączki" i znalazłam ten przepis . Po upieczeniu okazało się, że pączków dla mnie w ogóle nie przypominają :( nie licząc dodanej marmolady. I wyszedł
W kuchni bez szafekPyszne muffinki o cudownym waniliowym smaku, mieciutkie, lekkie, takie "babkowate" a nie zbite i ciężk ie. W cale nie czuć w nich alko holu , a d odatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku . Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego . SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek ) 250 g masła/margaryny(...)dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników . 5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego patyczka ok 25 - 30 w 1 8 0*C. Po upieczeniu odstawić na kratkę do całkowitego ostygnięcia. 6. Śmietankę ubić na średnich obrotach , doda ć cukier
Kto ugości moich gości?Dzisiaj trochę posłodzimy. W ubiegła sobotę przygotowałam dla moich domowników pyszne kakaowe muffinki. Są one bardzo proste do wykonania i szybkie- pomijając przygotowanie kremu na którego musimy czekać minimum 12 h. Dlatego też, aby przyśpieszyć produkcję muffinek, polecam przygotować krem poprzedniego wieczora. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych składników- wystarczą te podstawowe- które zapewne każdy z Was znajdzie(...)kakao przesiać, dodać do masy maślanej. Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko. Całość delikatnie wymieszać- na najmniejszych obrotach miksera. Gotową masę rozłożyć pomiędzy papilotki do 3/4 ich wysokości. Gotowe muffinki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 25 minut bądź do tzw. suchego patyczka- uważać aby ich nie przesuszyć. Krem czekoladowy: 2 opakowania czekolady
Krakowskie smaki AniKokosowe muffinki a'la "bounty" o pięknym, zielonym kolorze pokazywałam już raz tutaj. Dziś chcę Wam podpowiedzieć drobne modyfikacje, dzięki którym ciacho jest idealne, doskonałe, boskie, no po prostu wywala z butów i prawdziwe "bounty" naprawdę może się schować, no ;) Pierwsza rzecz to płyn - w oryginalnym przepisie występuje mleko owsiane, ja napisałam po prostu "mleko roślinne" i zazwyczaj lałam(...)albo wodą z dodatkiem 1 dużej łyżki stałej części mleka kokosowego i z nim ciasto wychodzi naprawdę najlepsze, jeszcze bardziej kokosowe. Druga rzecz - czekolada do polania - na początku polewałam muffinki pasmami czekolady, potem zrezygnowałam z niej i wolałam takie zupełnie bez niczego, natomiast teraz jest faza druga skrajna czyli cała góra porządnie oblana czekoladą i to jak najbardziej gorzką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogłam się doczekać truskawek w tym roku zresztą zawsze ich wyczekuje mając tonę pomysłów na ich wykorzystanie. Nie mogą się zmarnować dlatego umieszczenie ich w mufinkach było mega rozwiązaniem. Muffinki, które dziś chcę przedstawić są moim hitem lata i sezonu truskawkowego. Są przepyszne i każdy to mówił co je spróbował. Nie wierzycie? Zapraszam... Skala smaku 10/10 robiłam z mąką pszenną(...)razową (na zdj. muffinki z mąka razową). Z pszenną wychodzą bardziej puszyste i mięciutkie. Na tą ilość ciasta można dać 1,5;2 lub 2,5 szkl. pokrojonych w kosteczkę truskawek zależy od Waszych upodobań. Źródło gazeta "Tina" Składniki na około 15 muffinek: 2 i pół szklanki mąki pszennej lub 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
Kubki smakuoknem zima hula, czas na odrobinę lata czas na muffinki z owocami leśnymi Składniki: 2 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 3 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 180 ml gęstej śmietanki 18% 180 ml jogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody(...)jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy razem ze sobą "mokre" składniki czyli do miski wrzucamy: jajka, olej, śmietanę, jogurt - wszystko razem dokładnie należy wymieszać. W drugiej natomiast misce mieszamy ze sobą składniki
W Moim Magicznym Domuracji, że czas na dietę, dlaczego nie jest to czas na muffinki ? Zwłaszcza ,że są z pysznym zdrowym musli ? Dlaczego nie :) Składniki 100 g musli 100 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 100 ml jogurtu 50 g miodu dodatkowo: foremki (około 12 sztuk) papilotek do muffinek Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mąkę należy wymieszać(...)długo aż uznamy ,że obie masy się połączyły w jedno. Foremki napełniamy w 2/3 ciastem i wrzucamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut i mamy musli muffinki
W Moim Magicznym Domudrobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukŚwięta tuż tuż więc zapraszam na aromatyczne muffinki piernikowe z delikatnym akcentem pomarańczowym. W sam raz na Święta ale i bez okazji :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego(...)muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierach