Dziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne, małe, słodkie muffinki z mąki kukurydzianej. Idealna złota słodkość dla dzieci, które wspaniale się bawią również przy ich pieczeniu. Ale smakują również dorosłym. Zwłaszcza w towarzystwie kubka popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Robi się je naprawdę szybko, a dodatek owoców i mąki kukurydzianej nadaje im niepowtarzalnego smaku. Zapraszam na kukurydziane muffiny(...)pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszkiwięcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey's. Można je kupić w Scrummy.pl . Muffinki podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 80 g cukru kokosowego bio 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)naczyniu wymieszać mokre składniki. Maślanka, olej, jajko. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (nie miksować) łopatką. Pod sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka. Krem
Ala piecze i gotujeDzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry początek dnia ☺ 30 minut 6 sztuk składniki: 4 jajka garść szpinaku 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz gruby plasterek szynki drobiowej wykonanie: Szpinak umyć i poddusić z czosnkiem na patelni ok. 4 minuty. Szynkę(...)pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać z przyprawami w garnuszku. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć szynkę oraz szpinak, a następnie zalać jajkami. Piec w temperaturze 200 st. ok. 20 minut. delicious! Ania
Ania i Marcin gotująoraz samych kulinarnych sukcesów w 2016 roku! Mini wrapy Ślimaczki z ciasta francuskiego Sałatka z buraków i fasoli Pasta z wędzonego tofu Kosteczki z sezamu i wiórków Orzechowe muffinki z otrębami Sałatka a'la Cezar Placki cukiniowe Hummus z pieczoną dynią Chipsy z jarmużu Masło czosnkowe z ziołami Krem awokado-banan Sałatka z kalarepą i kaszą owsianą Sałatka(...)komosą i kalarepą "Nutella" z awokado Bezy i pianki z ksylitolem Placek z awokado i mango Jaglane placki z gruszką Jaglane "Raffaello" "Nutella" z daktyli Dyniowe muffinki ryżowe Gryczane muffinki z buraków Pieczone kasztany Surówka z białą rzodkwią Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną Pieczona cieciorka Lekki krem orzechowy Hummus buraczany Żołnierzyki z owoców z dipem Frytki z batatów Różyczki z ciasta
Be Fit Be StrongMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych(...)patelni,, czyli tradycyjnie. Takie muffinki fajnie pasują jak każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek
Kuchnia z widokiem na ogródwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Moje Wypieki. Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie, serowe bułeczki. Podczas pieczenia tak cudownie pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego(...)patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej. (*) Marchewkę można zastąpić innymi warzywami, np. pietruszką, cukinią, dynią. (**) Muffinki najlepiej doprawić wedle własnego smaku. Użyłam papilotek ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski ). Do wypieków polecam formę ze sklepu przyjemnegotowanie.pl , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko
Di gotujewypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.) Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masłem i posmarować nią muffinki. Udekorować wg uznania. (*) Kolor ciasta zależy od gatunku herbaty. Niektóre rodzaje mogą spowodować zbrązowienie ciasta. Ja użyłam matcha japan style od Skworcu . (**) Do wypieków polecam formę KING Hooff , ponieważ dobrze przewodzi ciepło, dzięki czemu muffinki pieką się szybko i równomiernie
Di gotujeosobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz imbirem. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaKolejna propozycja na smaczne muffinki. Muffinki szarlotkowe, czyli typowo jesienne, z jabłkami, cynamonem, kardamonem i kubkiem ciepłego mleka. Ta wersja ciasta nie jest dla alergików, gdyż zawiera mleko i całe jajka. Bardzo smaczne i mięciutkie, zachęcam do spróbowania! 2 szklanki maki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 jajko 1 szklanka(...)mokre również wymieszać i dodać do składników suchych. Wymieszać niezbyt dokładnie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Posypać szczyptą cynamonu i kardamonu, a następnie połączyć z ciastem. Foremki na muffinki napełniać do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Tak mi smakuje... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciast(k)o było moim pierwszym wypiekiem z mąki pełnoziarnistej, ale gdzieś zaginęło wśród innych przepisów i o nim zapomniałam. Wykorzystałam tu przepis Marty na sprawdzone muffinki z płatkami owsianymi (które robiłam już wcześniej, ale ze zwykłej mąki pszennej). Chciałam je zrobić w formie do tarty i wydawało mi się, że cała porcja to za dużo więc zrobiłam z połowy(...)płatki namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki
Kto ugości moich gości?Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :) Składniki: 2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna(...)razem i zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu
CiastkozercyMuffinki z malinami i białą czekoladą Witam wszystkich serdecznie,mam dla was dzisiaj kolejny przepis na muffinki. Tym razem z malinami ponieważ mam ich bardzo dużo teraz w ogrodzie i poza sokami trzeba jakoś je wykorzystać. Muffinki to słodkości ,które robię bardzo często-bo są banalne do przygotowania,tanie, szybko się je robi(więc super nawet dla niezapowiedzianych
Swojskie jedzonkoCoś mnie naszło na cytrynowe muffinki. Starłam skórkę, dodałam sok. Swoim zwyczajem zmnimalizowałam ilość cukru.. i tym razem przesadziłam. Muffinki wyszły ewidentnie za mało słodkie. I co z tym fantem teraz zrobić? Cała blacha niedosłodzonych muffinek spoglądała na mnie smutno.. Wtedy pojawił się pomysł uratowania ich kostkami białej czekolady. To był strzał w dziesiątkę! Czekolada delikatnie się rozpłynęła(...)mokre: jajka, kefir i przestudzone rozpuszczone masło oraz sok z cytryny. 3. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch misek i rozkładamy ciasto na blaszce do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 4. Muffinki pieczemy ok. 20-25 w temperaturze ok. 180C. 5. Czekoladę można dodać już podczas pieczenia lub nacinać gorącą muffinkę i wciskać po kostce do każdej. Ja wstawiłam je później jeszcze
two broke sistersJest bardzo, bardzo, bardzo gorąco, a ja sobie wymyśliłam, że upiekę muffinki... Baby już tak czasem mają, że wpadają na naprawdę głupie pomysły i w dodatku je realizują! Ale to wszystko dla mojej malutkiej, chorej Tosi, która po trzech dniach wysokich temperatur, idealnie zgodnie z książkową definicją trzydniówki, obsypała się niemalże cała malinowymi plamkami. A zatem malinowo nakrapiane ciacha musiały(...)być, nie było innej opcji. Wam polecam ten przepis, jak już się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt naturalny (200g
Przepysznik - BLW i nie tylkoJest tyle pomysłów na muffinki, że często trudno jest się zdecydować, który z nich spróbować. U mnie tym razem są muffinki z kawałkami czekolady i rodzynkami. Składniki: (ja mam foremki silikonowe i mam ich dwie wielkości - duże i małe. Zawsze z takiej ilości składników wychodzi mi 12 dużych muffinek i 10 małych - także można powiedzieć, że jest to przepis(...)jeszcze troszkę mleka. Gdy ciasto będzie wymieszane dodać do niego czekoladę i rodzynki. Wymieszać i uzupełnić foremki ciastem - nie do pełna. Piec w nagrzanym piekarniku do 190stopni ok.20-25minut. Gdy muffinki lekko ostygną polać roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Moniki