Miękkie i puszyste - muffinki ze śliwkami. Naprawdę jest to jeden z lepszych przepisów na domowe babeczki :) Kwaśne śliwki świetnie podkręcają smak słodkich muffinek. Wypróbujcie poniższy przepis - nie zawiedziecie się! Składniki na 17 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 szklanki oleju 240 g śmietany 18% 60 g mleka 2 duże jajka 1 łyżeczka sody(...)owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć na kratkę i ostudzić. Ewentualnie przed podaniem posypać cukrem pudrem
UgotowaćWaniliowe muffinki z krówką... Wilgotne i bardzo przyjemne w smaku muffinki. Bardzo szybkie do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia. Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy z prawdziwą wanilią pół kostki masła 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Do miski wrzucamy jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy
Pelusiowa Kuchniapiszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków. To zwykle zajmuje od 50 minut do 2 godzin(...)tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z resztą mokrych składników. W drugiej miseczce mieszamy wszystkie składniki suche i łączymy z mokrymi. Przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Możemy udekorować roztopioną gorzką czekoladą, owocami, orzechami czy wiórkami kokosa. Smacznego
Be Fit Be Strongprzypływie inspiracji dyniowej pomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę(...)gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego najlepiej jeść je po kilku godzinach od upieczenia. Smacznego
apetytnapieczenieDzisiaj mamy coś na słodko. W sklepach półki uginają się od śliwek, więc szkoda by było ich nie wykorzystać do przygotowania pysznej, słodkiej przekąski. Dzięki dodaniu jogurtu muffinki nie są suche i nawet po kilku dniach są pyszne jak świeże, chociaż wątpię, aby u kogoś zostały one tak długo. Najczęściej znikają prawie natychmiast. Muffinki to fajnie babeczki, ponieważ można łatwo
KasiaiKrzysiu.plzwiązku z tym, że muffinki mają to do siebie, że szybko się je robi i szybko się kończą, zapraszam na kolejne - z bananami i czekoladą :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g masła 1/2 szklanki mleka 2 duże banany 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady sok i skórka z jednej(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy banany, czekoladę oraz sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek (wyszły mi 22 muffinki). Wierzch posypujemy odłożoną czekoladą. Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 minut. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują. Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 50g roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowej otarta skórka z cytryny(...)szklanka jagód lub borówek amerykańskich Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C i przygotowujemy forme na muffinki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, mleko, esencję waniliową i skórke z cytryny. Dokładnie mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre i LEKKO mieszamy łyżką. Chodzi o to, żeby wszystko tylko
Smaki Przyprawy i Koloryobiecałam, mam dla Was jeszcze jedne muffinki :) Na szczęście lody w porę się zmroziły :) Tym razem połączenie cytrynowego biszkopciku i truskawkowych lodów. Takie 2w1 Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu(...)truskawki. Mieszamy i przelewamy do większego pudełka po lodach. Wstawiamy do lodówki na ok 8 godzin, pamiętając by co godzinę dobrze je przemieszać. Przygotowane lody nakładamy na nasze cytrynowe muffinki i dekorujemy połówkami truskawek. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski
Kuchnia w czekoladzieJEŻYNOWY: 400g jeżyn 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki 3 jajka szczypta soli 1 szklanka śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady. Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru(...)musu można ponownie włożyć do zamrażalnika. Wtedy całość będzie zamrożona. Przed podaniem warto wstawić babeczki na 15min do lodówki, wtedy nieco zmiękną. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe , NA SPECJALNE OKAZJE Tagged: czekolada , jeżyny , kremówka
https:KKuchniaMniamMamy w pełni sezon na śliwki, więc pora na smaczne, lekko kwaśne muffinki ze śliwkami. Zaletą muffinek jest nie tylko to, że robi się je szybko, dodatkowo można je zjeść w domowym zaciszu do kawy, albo też zabrać na piknik na łonie natury. Ja zabieram zawsze muffinki w góry. Za każdym razem gdy zdobywam szczyt, mogę zjeść swoją muffinkę zwycięstwa
Passions hobbies lifePieczenie z dziećmi to zawsze wielka frajda. Razem z Jachem postanowiliśmy upiec muffinki z dżemem. Wybrałam bardzo prosty przepis by maluch sobie z nim poradził i zabraliśmy się do pracy. Zrobiliśmy banalnie proste ciasto, ponakładaliśmy w foremki i po kilkunastu minutach cieszyliśmy się fantastycznymi, pysznymi babeczkami. Polecam nie tylko dla dzieci :) Przepis pochodzi z GoodFood Polska nr 2. Potrawa(...)topimy masło. Do suchych składników dodajemy mokre oraz stopione masło. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy do nich 2/3 ciasta. Na środek każdej muffinki układamy łyżeczkę dżemu, a następnie rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15-18 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Kolizje SmakówMuffinki budyniowe z malinami z dodatkiem domowego cukru różanego znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje. Postanowiłam upiec je na Piknik Smakosza, który odbył się w ubiegłą niedzielę (niedługo opublikuję relacje z tego wydarzenia). Wyszły naprawdę świetne! Zapach upieczonych babeczek rozszedł się po całym domu i z przykrością odkładałam je do pudełka, bym miała co zaprezentować na Pikniku. Składniki /12-15(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta Czytaj dalej... Artykuł Muffinki budyniowe z malinami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuktóre na ogół wychodzą zbite i ciężkie - może za wyjątkiem dwóch innych przepisów, które prezentowałam na blogu i które plasują się zaraz na 2 i 3 miejscu muffinkowego podium: Muffinki z jabłkami i czekoladą oraz Muffinki z masłem orzechowym i dżemem . Ale te są jeszcze lepsze - zresztą jak wszystkie wypieki na maślance - niesamowicie leciutkie, miękkie i puszyste, nie przesłodzone
Kto ugości moich gości?Moja kolejna propozycja na słodki, pyszny i aromatyczny deser. Tym razem muffinki, czyli coś dla amatorów czekolady. Absolutnie czekoladowe, pyszne i rozpływające się w ustach, z fragmentami czekolady do chrupania. Pyszne, mniam! Składniki: 120g rozpuszczonego masła 150ml mleka 1 duże jajko 380g mąki pszennej 55g gorzkiego kakao 3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 75g posiekanych orzechów laskowych 100g(...)czekoladę. Wymieszać dużą łyżką, nie za dokładnie. Foremki muffinkowe wypełniać ciastem w ¾ wysokości, piec w 180 stopniach 20 minut. Wystudzić. Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą (wtedy otrzymamy potrójnie czekoladowe muffinki) lub posypać cukrem pudrem
Cakes By KejtPodzielić ciasto na 24 części. Umyte jagody wymieszać z cukrem i budyniem. Każdą część ciasta rozwałkować i nakładać porcję jagód. Zlepić i łączeniem do dołu wkładać do foremki na muffinki. Foremkę należy wysmarować masłem i oprószyć dokładnie mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 180*C przez 20 min. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Bułki
https:KKuchniaMniam