Jogurtowo - kakaowe muffinki z płatkami migdałowymi, to kolejna propozycja na ten prosty wypiek. Najzwyklejsze, a takie urocze :) Składniki (12 muffinów): 170 g mąki pszennej 130 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego(...)czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą. Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy. Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki
Smak mojego domubardzo dobrze smakuje. Wyczuwa się pewną ziarnistość, ale to taka uroda. Należy użyć kaszki jak najdrobniejszej. PS Właśnie podejrzałem, że Marzena zamiast sobie wygodnie chorować, dzielnie produkuje kolejne muffinki! Pasja (lub nałóg) ;) Składniki: 80 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 130 g drobnej kaszki kukurydzianej 30 g mielonych migdałów 2 jajka skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku(...)natłuszczonej dobrze (masłem) formy muffinkowej. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni (termoobieg) i piec około 15 - 20 minut, aż staną się złoto-brązowe. Gorące muffinki są bardzo delikatne. Należy poczekać do ostudzenia i wyjmować je z formy bardzo ostrożnie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i lawendą
zadanie-gotowaniemuffinki trzeba jeść koniecznie przekrojone! Zresztą po przecięciu pierwszej chce się sprawdzać od razu wszystkie kolejne - jak wyszły w nich drzewka ;) A jak smakują? Po pierwszym kęsie byliśmy zdziwieni. Po drugim raczej zaintrygowani. Po trzecim stwierdziliśmy, że jest super. Te babeczki zawierają cheddar i brokuły, a jednak są... słodkie... Tak! Czy każdemu musi to odpowiadać? Z pewnością nie, jednak warto(...)ciasta i postukać dla równomiernego wypełnienia foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia będzie wypływać stopione masło - to normalne. Kiedy muffinki zaczną lekko brązowieć - są gotowe
zadanie-gotowanieMuffinki wszystkich smaków, tak jak fasolki, mogą naprawdę być wszystkich smaków. Tych dobrych oczywiście! Najważniejsze jest tu pewne zastrzeżenie, czy też wyjaśnienie: możemy w tym tygodniu przygotować każdy rodzaj babeczki zwanej muffinem, ale też cokolwiek, co nam przyjdzie do głów, z wykorzystaniem muffinkowej formy. Wydaje mi się, że Marzenka będzie chciała uwieść nas wieloma rodzajami małych słodkości (zobaczymy ;)), a moje(...)wokół działań słono-wytrawnych. Czy pójdziemy drogą klasyki, czy zboczymy na kręte ścieżki, okaże się już w najbliższym czasie - obserwujcie! Swoją drogą, mam takie (nieudowodnione) przekonanie, że w formie muffinki można zakląć każdą potrawę świata. Hmm... np. taki czerwony czysty barszcz... ;) Nie będę tego, ani kilku innych szalonych/dziwacznych pomysłów robił, ale jest to fajne ćwiczenie dla wyobraźni! Może ktoś
zadanie-gotowaniewystarczyło go trochę zmodyfikować pod dietę paleo, aby mieć fajną alternatywę dla boczku i jajek na śniadanie (ale czy jajka i boczek mogą się znudzić ?). Te orzechowo cebulowe paleo muffinki są bardzo syte, można je zapakować w pojemnik i zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Mogą nam zastąpić chleb lub bułki, choć do smarowania nie nadają się zbytnio (są zbyt(...)dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25-30 minut w 220 stopniach, podajemy z meksykańską salsą pico de gallo, na którą przepis znajdziecie tutaj. Artykuł Orzechowo cebulowe paleo muffinki pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLiferazem całkiem zwyczajne muffinki z pomarańczową nutą, posypane kruszonką (z dedykacją dla córci :)). Zebrały same pochwały. Zachowują świeżość do następnego dnia (może i dłużej, ale nie mogłam sprawdzić tego z autopsji ;)). Możecie jedną spakować dziecku do szkolnej śniadaniówki czy też podać rodzince na podwieczorek. A może włożycie taką samodzielnie upieczoną babeczkę do koszyczka wielkanocnego? Myślę, że to dobry pomysł(...)skórkę z pomarańczy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać razem ze śmietaną do utartej masy. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły. Przygotować kruszonkę. Ciasto przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 ich wysokości . Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut (do "suchego patyczka
zadanie-gotowanieMiękkie, lekko wilgotne oraz słodkie muffinki z jabłkami i kruszonką. Idealne do kubka z gorącym mlekiem lub kawą. Poniższe muffinki są łatwe i proste do przygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki
UgotowaćMuffinki wyszły puszyste i miękkie. Składniki: 1 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru\125 ml mleka 80 ml oleju\15 ml soku jabłkowego 1 jajko kilka kropli olejku migdałowego 5 kostek czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30 % 1 śmietan fix 1-2 łyżki cukru kolorowa posypka W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki(...)Następnie przelać mokre składniki do suchych o krótko zmiksować. Na końcu dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozsmarować na ostudzonych muffinkach. Posypać kolorową posypką
Ewusiowe SmakiKażdy czasem ma ochotę na małe "co nieco", dlatego tez muffinki to bardzo podzielna alternatywa dla zwykłego ciasta. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów. Na słodko są moją ulubiona formą dodatku do niedzielnej kawy. A Wy co jutro zaserwujecie na deser? :) Składniki (15 sztuk): 340g mąki pszennej 2 jajka 120ml oleju rzepakowego 120 ml mleka 120g cukru(...)powoli wlewamy do suchych. Wszystko dokładnie łączymy. Pokrojonego banana, posiekane płatki migdałowe oraz 3/4 drobno pokrojonej czekolady dodajemy do przygotowanego gęstego ciasta, powoli mieszając. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy ją w 1/3 ciastem, po czym dodajemy po plasterku banana i zakrywamy kolejna warstwą ciasta. Wierzch posypujemy resztą pozostałej czekolady. Piczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
ChilliJemyMuffinki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Uwielbiam smakowe eksperymenty z muffinkami bo można dosłownie dodać wszystko co się lubi. Składniki: 1 jajko 1 duży banan albo 2 małe 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem na papkę. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem(...)następnie połączyć z bananami. Masę nakładać do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 20 minut. Upieczone, gotowe muffinki, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawysię dziwię, że dopiero teraz o nich piszę :-) Zapraszam na smaczne babeczki z marchewką! :-) Wydaje mi się, że już chyba każdy je zna i przygotowywał jak nie muffinki, to przynajmniej ciasto marchewkowe :-) A jeśli nie, to czas najwyższy to zmienić, bo przepis nie jest skomplikowany, a babeczki są na prawdę smakowite :-) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki - 120 gram cukru trzcinowego(...)cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i sól. Do drugiego wbijam jaja, mieszam je widelcem, dodaję olej i startą marchewkę. Łączę wszystko ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i piekę od 30 minut w temp. 180' C. SMACZNEGO
Wielopokolenioworesztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki. Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni C prze około 20 minut. Upieczone i ostygnięte muffinki dekorujemy. Ja swoje oblałam rozpuszczoną czekolada ( 100 g czekolady + 2 łyżki
kolorowotorcikowoMuffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam(...)dwie małe łyżeczki ciasta, dodałam do środka dżem wiśniowy i na dżem wyłożyłam kolejne, dwie łyżeczki ciasta. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam
nietadietaMuffinki Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki jaglanej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 150 ml oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO syrop z agawy, ksylitol kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, ksylitol i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera(...)gęste, należy dodać mleka. Do części ciasta dodałam kakao. Do foremek włożyłam papierki do muffinek, nałożyłam ciasto, dodałam do dżem wiśniowy. Na dżem wyłożyłam ciasto, tak by przykryło dżem. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka. Wyszło
nietadietaMuffinki czekoladowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy 5 łyżek kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, kakao i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto(...)jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Ciasto przelałam do foremek silikonowych, do środka dodałam dżem wiśniowy. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika, temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno się zarumienić, warto też sprawdzić środek za pomocą patyczka. Z podanej ilości ciasta wyszło
nietadieta