Dziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier
Ostra na Słodkonastępnie dodać olej, startą na grubych oczkach marchewkę i aromat waniliowy. Ww. składniki wymieszać za pomocą łyżki z mąką i przyprawami. Masę przełożyć do silikonowych foremek lub formy na muffinki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec przez 25 min. (patyczek włożony w środek babeczki musi być suchy i czysty). Zanim nałożymy lukier muffinki musza przestygnąć. Wykonanie lukru
IMPRESJA SMAKUwymieszać. Na koniec przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Połączyć składniki i przelać do foremek (ja miałam papierowe papilotki). Piec przez 25 minut. Gotowe muffinki zostawić do zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko(...)musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce
Passions hobbies lifeZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły boskie! Przepis jest banalnie prosty, w ciągu 40 minut mamy muffiny, potem studzimy robimy krem i gotowe!Kto piecze ze mną ręka w górę! ;-)Zapraszam!Składniki:- 3 dojrzałe banany- 150 g chałwy czekoladowej(...)minut w temp. 180 stopni C.Studzimy na kratce! Robimy krem!Śmietanę ubij na sztywno (musi być bardzo mocno schłodzona!), dodaj krem czekoladowy i ucieraj na wysokich obrotach. Udekoruj muffinki i posyp groszkami z czekolady ;-) !Smacznego Kochani!Pięknego dnia życzę
SMYKWKUCHNIMuffinki są wspaniałym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek. Tutaj podaję przepis na jagodowe, bo akurat bardzo je lubię, ale inne owoce też świetnie pasują.Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki mąki1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka50g roztopionego masła3/4 szklanki mleka1 łyżeczka esencji waniliowej lub pasty waniliowejotarta skórka z cytryny1 szklanka jagód lub borówek amerykańskichRozgrzewamy piekarnik
Kulinarna rozmowaMój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK. Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze(...)misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchniBłyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.Składniki na 12 muffinków:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej50 g zmielonych migdałów3/4 szklanki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/3 szklanki oleju1 jajko3/4 szklanki kefiru1 łyżka octu z białego winaPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól i wymieszać
wyzwania kuchennełyżki) 1 żółtko oraz mąkę. doprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Gotową masą wykładamy foremki do muffinek, tak by było jeszcze miejsce na późniejszy mus. Zapiekamy marchwiowe muffinki w 190 stopniach około 15 minut. Następnie przygotowujemy mus: obieramy mięso od kości. Do mięsa dodajemy pozostały ser feta, białko od jajka, paprykę w proszku oraz pieprz. Całość(...)blendujemy. Gotowy mus przelewamy do podpieczonych muffinek z marchewki. Całość pieczemy w 190 stopniach C kolejne 15 minut. Babeczki dekorujemy ulubionymi ziołami u mnie rzeżucha.przed pieczeniemw przekrojumarchwiowe muffinki
Bon Appetit Małgorzatyczekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50(...)dodać miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera i dodać je do utartej masy na przemian z jogurtem.Przygotować formę na muffinki. Wyłożyć ją papilotkami. Każdą z nich wypełnić do połowy ciastem. Na środku ułożyć kulkę marcepanową (fot.2) i przykryć resztą ciasta (fot.3) (ciasto nie rośnie dużo podczas pieczenia). Piec
Świat CiastaHALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI Halloween już za kilka dni, dlatego dziś prezentuję babeczki-mózgi z przepisu na muffinki, który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę(...)dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez
Słodko-Słony Świat Ilonyzielonej masy cukrowej ½ szklanki cukru pudru około 2 łyżek wody Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki(...)patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2). Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3). Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić
Świat Ciastamuffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe. Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie!Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk )- mąka
Ostra na SłodkoZebra – znacie to ciasto?Napewno większość zna , albo przynajmniej o nim słyszało!Dziś mam dla Was przepis na muffinki robione właśnie na wzór ciasta Zebra.Delikatne … kakaowo – śmietankowe … z czekoladowo – kokosową posypką zachwycą niejednego!Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:( na ok.15 szt )- jajko – 2 duże szt.- cukier – ok. 2/3 szklanki- mąka pszenna(...)łyżka jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy.Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje” na ostatniej warstwie.Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ).Chwilę studzimy.Ścinamy górę na prosto ( powinna nam wyjść kopułka po upieczeniu ).Drobno ją siekamy i mieszamy z wiórkami kokosowymi.Muffinkę smarujemy
Ostra na Słodkokruszonką , która zdecydowanie króluje na całości!Delikatne wnętrze świetnie z nią współgra!Sklepy i targi obfitują już w truskawki , więc może Ktoś z Was się skusi?SKŁADNIKI:( 6 sztuk )MUFFINKI:- mąka – 1,5 szklanki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- cukier – 0,5 szklanki- jajko – 1 szt- masło – 50 g- jogurt naturalny(...)łyżeczka- truskawki – 100 gKRUSZONKA:- zimne masło – 1 czubata łyżka- mąka – 2 łyżki- cukier – 2 łyżki- płatki migdałów – 3 łyżki- kokos – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MUFFINKI:Roztapiamy masło.Truskawki kroimy w kosteczkę.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.W osobnej misce mieszamy jogurt z olejkiem , jajkiem i roztopionym masłem.Dodajemy cukier i przesianą mąkę i krótko razem
Ostra na SłodkoObłędnie słodkie … niesamowicie kaloryczne … i cholernie pyszne! Takie właśnie są te muffinki!Delikatne ciasto oblane pyszną , słodką , karmelową masą i obsypane dużą ilością chrupiących orzeszków. Gwarantuję, że jak raz spróbujecie , tak już zawsze będziecie do nich wracać! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI:( 8 szt. )- mąka pszenna – ok. 120 g- cukier – 50 g- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy BEZ TERMOOBIEGU ok. 25 minut / 180C( do suchego patyczka ). Studzimy na kratce i dekorujemy: - Szprycę lub rękaw napełniamy podgrzaną masą krówkową. Wyciskamy na ostudzone muffinki. Posypujemy orzeszkami. Zajadamy
Ostra na Słodko